Skydda dig mot skyfall

Vattnet vräker ner och du ska skydda ditt hus från ett skyfall av den värsta graden. Här får du lösningarna på vad du ska göra när regnet redan öser ner, när du har ett dygns varsel och vilka förbättringar du bör göra för att skydda hemmet mot vattenmassor på längre sikt.

Förbered ditt hus på stora skyfall

Med bra förberedelser kan du skydda ditt hus mot skyfall. Vi visar hur du gör.

Förhindra skadan under skyfallet

Det vräker ner regn, och du blir tagen på sängen av skyfallet. Du hinner så klart inte lägga om uppfarten, så att området runt huset får rätt fall, men det finns fortfarande massor av andra saker du kan göra för att slippa de värsta översvämningarna.

STOPPA TOALETTEN
I Sverige separeras dag- och spillvatten i olika ledningar. På en del platser i vårt land finns de äldre, kombinerade ledningarna fortfarande kvar. Vid kraftiga skyfall kan de kombinerade ledningarna bli överfulla. Då finns det risk för att vattnet rinner baklänges och tar sig upp i källaren, i samband med stora regnmängder.

BLOCKERA GOLVBRUNNEN
Strömmar vattnet upp ur golvbrunnen gäller det att snabbt blockera den. Lägg en handduk över golvbrunnen. Lägg över en skiva och en planka som sätts i spänn mot taket.

STÄNG FÖNSTER OCH DÖRRAR
Det låter kanske banalt, men i stridens hetta är det superviktigt att du kommer ihåg att stänga lågt placerade fönster och dörrar. Skydda källardörrar med sandsäckar.

Skydda ditt hus med varsel på 24 timmar

Väderprognosen varnar för skyfall inom det närmsta dygnet. Och det innebär att du har goda chanser att reagera och se till att hemmet inte blir översvämmat. Kort sagt handlar det om att strypa vattnets möjligheter att rinna in i huset.

Läs också: Gör huset redo för skyfall

ANVÄND SANDSÄCKAR
Alla ingångar till huset ska täppas igen, så att vattnet inte kan ta sig in. Använd ett stort stycke plast som membran, och täpp sedan igen med sandsäckar. De billigaste tomma sandsäckarna vi hittade på nätet kostade under 15 kronor styck.

BLOCKERA GALLER
Sitter det små ventilationsgaller runt hela husgrunden, är det extremt viktigt att du kommer ihåg att täppa igen dem. Annars riskerar du att krypgrunden, isoleringen och golvet förstörs.

RENSA TAKRÄNNORNA
Kan vattnet inte rinna bort från takrännorna riskerar du att det rinner in på vinden. Hugg därför tag i stegen och rensa dem med en gång!

LED BORT VATTNET
Sätt vattenavledarslang på stuprören, och styr regnvattnet från taket längre ut på tomten. Slangarna fungerar som brandslangar, och med dem kan du flytta ut vattenbelastningen i trädgården. KOM IHÅG, att vattenavledarslangen ska leda bort från huskroppen. En vattenavledarslang på 25 meter köper du för ca 150 kr.

Skydda hemmet i framtiden

Vill du skydda ditt hus mot skyfall i framtiden ska du se till att vattnet inte kan ta sig in, och att det kan rinna bort från huset. Det är superstora projekt, men de lönar sig i längden.

HÅLL HUSET TORRT
En dränering runt huset håller det torrt, men det är ett dyrt och tungt arbete. Innan du börjar gräva ut runt huset bör du kontakta en fackman som ser över var avloppen går och om något behöver bytas ut.

BLOCKERA AVLOPPEN
En högvattenlucka fungerar som en ”sluss”. Den öppnas när spillvattnet rinner från huset, och stängs om det blir översvämning, så att spillvattnet rinner tillbaka.

Det finns olika luckvarianter och de ska installeras av fackman.

JÄMNA TILL TOMTEN
Den viktigaste och mest effektiva lösningen på skyfallsproblem är att se till att den omgivande terrängen har ett fall bort från huset. Så om din tomt lutar in mot huset är det bara att sätta igång att gräva.
Här är det lätt att styra fallet, som ska vara 1-2 cm per meter, med en professionell cirkellaser. Hyr även en minigrävare till det stentuffa grävarbetet.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Hus