Råttor hittar alltid en väg in

Råttan är listig, och den kan smita in i huset även genom den minsta spricka eller otäthet. De senaste åren har antalet anmälningar om råttor ökat. Därför måste du gå igenom ditt hus och din grund, så att du gör det så svårt som möjligt för råttorna att komma in.

Råttor hittar alltid en väg in

Råttor hittar alltid en väg in

Det är husägarens värsta mardröm: Råttor i huset! Det är illa nog att råttorna bor i avloppen under oss, men kommer de inomhus är vi verkligen illa ute. För det kan vara svårt att bli av med råttor igen när de väl har kommit in.

De ynglar av sig extremt flitigt, och får de tillgång till huset via exempelvis ett otätt avloppsrör, kan det ha öppnats en motorväg för de oönskade gästerna. Råttor ska tas på allvar, för de bär på sjukdomar, bl a Leptospira-bakterien, som kan leda till den livsfarliga Weils sjukdom. Dessutom kan de göra stor materiell skada på ett hus, t ex genom att gnaga på ledningar.

De senaste åren har antalet anmälningar om råttor ökat. Kommunen har ansvar för råttproblem i avloppssystemet. För avlopp inom fastigheter har met. dock du som fastighetsägare ansvar att hålla råttfritt. Generellt täcker hemförsäkringar råttproblem och du kan ha rätt att få hjälp med professionell sanering sanering.

Det är viktigt att avloppet är i bra skick, att avloppledningar är hela och att rör är täta. Men det finns många andra ställen där råttan kan komma in. På de följande sidorna kan du se alla de ställen som råttorna kan använda för att komma in i huset.

Men innan dess måste du se till så att marken omkring huset inte framstår som en läcker ät-så-mycket-du-vill-buffé för råttor.

Här kan råttorna komma in i huset

Otätheter, sprickor och skräp i avloppet. Det kan bli råttornas motorväg in i ditt hem. Som tur är kan du ganska lätt göra mycket för att göra råttornas väg in betydligt mer besvärlig. Här kan du se var du ska vara uppmärksam - och vad du ska göra.

Här kan råttorna komma in i huset

1. HÅL I GALLER OCH BRUNNSLOCK Om brunnslock och galler är sönder eller saknas, kan råttorna ganska enkelt klättra upp genom brunnen och därmed ut ur avloppet.

2. OTÄTA AVLUFTNINGSRÖR Om det finns hål i ventilationsröret på taket kan råttorna komma in. Du ska därför se till att rören inte är otäta, och kom ihåg att råttor kan komma igenom hål som är stora som en tvåkrona - två centimeter räcker alltså! Kolla också att avluftningsröret på taket är spärrat med ett galler.

3. SPRICKOR I SOCKEL OCH FASAD Du ska se till att hål i murar, sockel och fasader är igensatta och lagade. Inte bara för att hålla nere värmekostnaden och undvika fuktskador, utan också för att den sortens sprickor kan vara en väg in för råttor och möss.

4. BRUNNSGALLER En råtta kan lyfta mer än ett kilo så den kan lätt få bort gallret över en golvbrunn, om gallret inte sitter fast ordentligt. Så se till att gallerna är väl fastskruvade, särskilt vid golvbrunnar i källaren.

5. RÖR SOM INTE ANVÄNDS Det kan finnas grenar av avloppssystemet som inte används. Finns det rör som inte används kommer de att vara torra, och där kan råttorna ha sina bon. Oanvända rör ska spärras vid förgrening.

6. TRÄD OCH BUSKAR Se till så att råttorna inte kan krypa upp på taket via träd och buskar. Råttor är bra på att klättra, och de kan alltså lätt även krypa upp på taket via ett träd. Vårt råd är att du beskär träd och buskar så att avståndet till huset är minst 40 cm.

7. AVLOPPSRÖR INNE OCH UTE Avloppsrör både inne och utanför huset kan förses med en råttspärr - en blockad av rostfritt stål som råttorna inte kan gnaga sig igenom. Den sätts oftast vid anslutningar och vid dagvattenrör ut till det stora avloppsnätet. Råttspärrarna förhindrar att råttorna kommer in, men problemet är att det redan kan finnas råttor i rören när råttspärren sätts upp. Råttspärren bör installeras av en rörmokare eller liknande, och det kostar från ca 5.000 kronor -det kan bli mycket dyrare t ex om rören måste inspekteras med tv-kamera eller grävas upp.

5 saker som råttorna älskar

1. FALLFRUKT PÅ GRÄSMATTAN Du har kanske aldrig tänkt på det men ruttnande äpplen, plommon och päron är rena godiset för råttor, som alltså inte lever hela sina liv i avloppen. De förirrar sig också upp till ytan på jakt efter föda, och då kan trädgården vara rena skafferiet. Därför måste du regelbundet samla ihop fallfrukt och annat som kan vara mums för råttor.

2. MATAVFALL I KOMPOSTEN Komposthögen är ännu en buffé för råttor. I varje fall om du komposterar tillagade livsmedel som kokta grönsaker och köttrester. Om komposten inte ska locka till sig råttor bör den bara innehålla trädgårdsavfall och råa grönsaker som potatis, morötter, purjolök och liknande. Om du vill kompostera tillagade livsmedel ska du investera i en råttsäker kompostbehållare. Sådana finns att köpa för från ca 700 kronor i bygghandeln.

3. ETT ÖVERFLÖD AV FÅGELFRÖN Det är mysigt med fågelliv i trädgården, men det gäller att göra det så svårt som möjligt för råttor att komma åt fågelmaten. Fågelfrön i en skål är som ett snyggt uppdukat bord för en råtta, som är väldigt bra på att klättra i träd eller upp för en stolpe. Det bästa du kan göra är att sätta en tunn, rund stång en bra bit från träd och buskar. Då blir det svårare för råttor att klättra upp. Ramlar det ner fågelmat på marken ska det sopas upp så att det inte drar till sig råttor.

4. BRA GÖMSTÄLLEN OCH SKRÄPHÖGAR Råttor gillar gömställen, så därför blir marken runt huset ännu mer attraktiv om det ligger skräp där. Håller du på med en ombyggnad ligger det ofta byggnadsmaterial nära huset och det kan vara ett bra gömställe för råttor. Därför bör du så gott det går undvika skräphögar nära ditt hus.

5. HÖNSGÅRD Ett hönshus och en hönsgård är godis för en råtta. Hönsfoder lockar dem till sig, därför är det mycket viktigt du ser till att råttor inte kan komma åt hinken med foder. Dessutom bör hönshuset stå en bit över marken, så att det blir ännu svårare för råttorna att komma in. Se till att använda finmaskigt hönsnät, så att råttor inte kan komma genom.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Skadedjur