Bli av med gråsuggan

Så länge gråsuggan håller sig utomhus kan det faktiskt vara ett nyttigt djur, men om du hittar dem inomhus är det ofta ett tecken på ett större problem.

Gråsuggor i trädgården

Gråsuggor kan göra nytta i trädgården, men om du hittar dem inomhus ska du ta det på allvar.

Du hittar oftast gråsuggor på kalla och fuktiga platser, och det finns faktiskt en mycket bra anledning till detta som du kanske inte känner till.

En gråsugga är inte alls en insekt, utan snarare ett kräftdjur som har flyttat upp på land. Sedan dess har landlevande gråsuggor utvecklat lungor, men de torkar lätt ut och föredrar därför att leva i fuktiga miljöer.

Gråsuggan kan vara ett tecken på fukt

Det är också därför du bör vara orolig om du hittar gråsuggor i huset.

Om de har flyttat in kan det vara ett tecken på fukt, vilket kan orsaka andra problem som mögel.

När fuktproblemet har åtgärdats bör gråsuggorna snabbt försvinna av sig själva eftersom de inte kan överleva i en torr miljö.

Om du har mycket gråsuggor och vill ha en snabb lösning kan du bekämpa dem med insektspulver eller spray som är godkänt för inomhusbruk.

Gör stor nytta i naturen

Gråsuggan har en viktig funktion i naturen eftersom den tillhör en grupp organismer som hjälper till att bryta ner dött organiskt material och frigör näringsämnen som kan återanvändas av andra organismer.

Om du vill undvika gråsuggor bör du därför vara uppmärksam på om du har en hög med gräs eller nedfallna löv på din gräsmatta. En sådan hög kan innehålla många gråsuggor och andra småkryp som kan ta sig in genom ett källarfönster eller liknande.

Om du har en braskamin bör du också vara uppmärksam på vedhögen, där du ofta hittar många gråsuggor.

Det är viktigt att betona att gråsuggor inte är farliga för människor och inte orsakar materiella skador. De biter eller sticker inte och är inte intresserade av människoföda. Men det betyder inte att det inte är förståeligt att du inte vill ha dem inomhus.

Bekämpning av gråsuggor

Här är 3 tips för att bli av med gråsuggan:

  1. Håll luftfuktigheten i källare och vind på en låg nivå.
  2. Ta bort nedfallna löv och annat dött organiskt material från husets utsida.
  3. Kontrollera att veden är fri från gråsuggor (och andra smådjur) innan den tas in i huset.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Skadedjur