6 saker du MÅSTE göra när skyfallet kommer

Stora mängder regn kan innebära sömnlösa nätter för många husägare. Särskilt för oss med källare, som riskerar att svämma över av det stigande vattnet. Men med rätt handlingsplan kan du rädda mycket.

Avloppsvattnet svämmar över på toaletten i källaren vid ett skyfall!

Dessa 6 saker kan du göra här och nu:

När SMHI varslar om skyfall så finns det flera saker du kan göra direkt för att minimera skadan:

  1. Kolla dina hängrännor och stuprör. De ska vara rensade på löv och skräp.
  2. Kolla dina dagvattenbrunnar (om du har sådana). De är placerade vid stuprännan och de ska se till att jord och sand inte sätter igen avloppet. Men om det är stopp i brunnen kan vattnet inte ta sig ur stuprännan.
  3. Lyft upp allt från golvet i källaren. Särskilt elektronik, papper och andra ömtåliga prylar.
  4. Bryt strömmen för kontakter som kan bli översvämmade (t.ex. kontakter i golvhöjd i källaren). Du måste bryta hela gruppen på el-centralen.
  5. Har det läckt in vatten genom källardörren innan, så lägg sandsäckar framför dörren.
  6. Blockera golvbrunnarna med en snabb lösning. Du fyller dem med en handduk i en sopsäck som hålls på plats av en skiva som sätts i spänn mellan tak och golv.

Skivan sitter i spänn mellan golv och tak och hålls på plats – även om avloppsvattnet pressar på.

Var bättre förberedd inför nästa skyfall

När regnet har avtagit kan du lägga kraft på att säkra inför nästa skyfall. Du kan först och främst säkra dig mot stigande avloppsvatten genom att montera ett bakvattenstopp. Det kan du läsa mer om i denna artikel: Installera ett bakvattenstopp och slipp avloppsvatten i källaren.

Om du plågas av översvämmad källare eller hus varje gång det regnar kraftigt bör du göra en lite större investering. En dränering kräver både pengar och hårt arbete, men gör du det ordentligt kan det säkerställa en en god nattsömn – även när himlen öppnar sig. Det kan du läsa mer om i denna artikel: Slipp vatten i källaren med dränering

LÄS OCKSÅ: Skydda dig mot skyfall

Så vet om din källare är torr igen!

Om du får vatten i källaren är det ett jobb för professionella att pumpa ut det igen och torka ur källaren. Ring ditt försäkringsbolag.
Men när är väggar och trä tillräckligt torra för att du ska kunna måla dem? Det kan du se med en fuktmätare. Fuktprocenten ska helst ned under 15 innan du målar. Annars riskerar du att färgen släpper, och att träet tar skada av att fukten stängs in under färgen.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Hus