Öka värdet på din bostad!

Oavsett om du har tänkt sälja din bostad eller behålla den i många år, så vill du säkert att den är läcker, inbjudande och värdefull. Vi har frågat tre experter vad som påverkar bostadens värde, både för en potentiell köpare och för dig som ägare.

Vi har bett tre experter – en fastighetsmäklare, en inredningsexpert och en psykoterapeut – om deras tips på hur du själv kan öka värdet på din bostad, så att du kan sälja den till ett bra pris. Läs deras bästa råd här.

Fastighetsmäklaren: Räkna ut vad som lönar sig bäst

"Nyrenoverat är hetast på marknaden och vitmålade väggar är en säker prishöjande faktor. Inför försäljningen lönar det sig också att se över taket och måla fasaden om det behövs. Det ger ett högre pris för villan." - Andreas Mülich, Skandiamäklarna.Har du tänkt sälja villan? Som gör-det-självare kan det då vara frestande att sätta igång olika projekt för att öka värdet på kåken. Du tänker kanske att ju mer du har renoverat, desto mer pengar kan du få när du säljer.

Det är en sanning med modifikation för det har betydelse vad du använder din energi och dina pengar på. Se bostaden med köparens ögon. Det har samtliga 430 Skandiamäklare gjort och det resulterade i en rapport år 2012, som gäller än i dag.

Om du vill ha en snabb försäljning så ska du först och främst fixa de skavanker huset har. Om du vet vilka skador som finns i bostaden så börjar du med att laga dem. Reparera allt som ser trasigt och skadat ut. Beställ en besiktning eller be mäklaren ge dig goda råd om vad som bör åtgärdas. Ju fler skador som åtgärdas, desto färre fel noteras vid den besiktning som en köpare beställer. Vill du öka värdet rejält så ska villan verka nyrenoverad. Det innebär att du lägger om taket och målar fasaden. Det är två större projekt, men båda kan var för sig öka priset med upp till 100000 kr – och själv slipper du med utgifter på 25000 kr.

LÄS OCKSÅ: IR termometer – mät temperaturen överallt

Vad tittar en köpare efter?

Det finns dessutom en hel mindre och lönsamma projekt som dels kan öka värdet på bostaden, dels kan göra det lättare att sälja den. Det är trots allt endast cirka 3 % av alla köpare som letar efter renoveringsobjekt medan 37 % absolut vill ha en bostad som är renoverad och gärna inflyttningsklar.

Det lönar sig alltid att måla om så att väggarna är fräscha och ljusa. Mäklare uppskattar att det kan höja priset med cirka 50?000 kr vid en försäljning.

Andra enklare insatser som påverkar priset är att du slipar eller målar skadade golv. Det anses lika värdefullt som en ommålning. Hur ser köket ut? Det fungerar kanske perfekt men är luckorna slitna? Byt i så fall ut dem! Luckor är ganska billiga och priset för villan kan höjas med cirka 50?000 kr. Passar du samtidigt på att byta ut en sliten köksbänk och sätter in nya energisparande vitvaror i köket , så kan du höja priset ytterligare 50?000 kr.

Glöm inte badrummet – det ska se rent och fräscht ut. Byt ut kalkrandsful WC-stol, repigt badkar och trist duschkabin. Ring sedan mäklaren för att sälja bostaden.

LÄS OCKSÅ: STORT TEMA: Höj värdet på ditt hus

Inredningsexperten/stylisten: Det är detaljerna som gör det

"Städa inför varje visning för ingen vill köpa en bostad som är smutsig. Avflagnad färg, droppande kranar och gnisslande dörrar får köparen att tro att bostaden är försummad." - Vetenskaplig homestyling, Fastighetsbyrån.Det borde vara självklart, men många glömmer att städa och röja undan inför en visning. Det kan avskräcka potentiella köpare eftersom de inte vill köpa en livsstil som går ut på att alltid behöva städa – för det är det de tänker på om bostaden är smutsig och verkar rörig.

När du har städat och plockat undan kan du börja tänka på att styla bostaden så att den presenterar sig bättre. Och då är det enkelhet och balans som gäller.

Det är möjligt att du älskar storblommiga gardiner, men de kan ge ett rörigt intryck på en köpare. Du bör heller inte mixa flera mönster i ett och samma rum. Använd naturliga material för att skapa lugn i bostaden och komplettera gärna med levande växter, men inte för många. Se till att färgernas nyans, mättnad och ljusstyrka hör ihop i hela bostaden. Undvik att göra allt vitt och undvik gul färg,

Om ett rum kan bjuda på flera funktioner så försök markera det med avgränsade områden för varje funktion. Hämta fler idéer i detta tema.

Du kan läsa många fler av inredningsexpertens tips till förbättringar här: 8 LJUSA idéer till hemmet

Designpsykologen: Det första intrycket är viktigast

"Först suger vi till oss ett omedelbart intryck, därefter känner vi och först senare kommer tankar och förnuft. Det är därför som det första intrycket har så stor betydelse för ett eventuellt köp." - DesignpsykologenVad är det egentligen som händer när vi får ett första intryck av något? Och varför är det så svårt att ändra? Jo, det handlar om psykologi och beteende. Det är två viktiga funktioner som får betydelse för resultatet. För det första har vi en benägenhet att uppfatta allt om kring oss – både saker och personer – som helheter. I samma ögonblick som vi öppnar dörren till en bostad så försöker hjärnan att automatiskt besvara frågan ”Kan jag se mig själv som en del av denna helhet?”. Och det gör den innan du själv tänker på det.

Ju fler intryck som passerar via ögonen och våra övriga sinnen för att därefter accepteras, desto mer positiv blir den totala bilden. Spekulanten ska känna sig trygg och avslappnad och direkt kunna visualisera olika funktioner i bostaden och sitt eget liv i den. För att lyckas med detta kan det vara bra att veta att vi har tre inre funktioner: sinnen, känslor och tankar. Det verkningsfulla finns i den allra första fasen via sinnena. I andra hand kommer de känslor som utlöses och till sist kommer tänkande och med det även förnuftet.

Skapa en särskiljande och positiv känsla i bostaden som spekulanten minns. Då är det mycket troligt att det är just din bostad som ger det starkaste intrycket och därmed den som får en ny ägare.

Fler idéer som ökar värdet på din bostad: 5 TIPS: Så ökar du bostadens värde

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Hus