Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

5 TIPS: Så ökar du bostadens värde

Skriv ut Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Funderar du på att sälja? Är du osäker på var du bör göra en insats för att lyckas med en snabb och lönsam försäljning? Här får du inredningsexpertens fem bästa knep för hur du med enkla medel höjer värdet på din bostad.

1. Glöm inte ytterdörren

När dina köpare (och gäster) ringer på så har de inget annat att titta på än ytterdörren och resten av entrén medan de väntar på att du (eller mäklaren) öppnar. Se därför till att göra ett så gott intryck som möjligt genom att ha ett inbjudande och välkomnande entré. Plantera blommor i ett par krukor vid ytterdörren och ta bort alla vissna växter. Tvätta eller rent av måla om din ytterdörr. Sätt ev. upp en portklapp, byt ut dörrhandtagen och torka av lamporna vid sidan av dörren. Byt ut trasiga stenplattor på gången. Trimma buskar och träd, borsta gången och räfsa bort löv.

Kolla att man TYDLIGT kan se var du bor: nummer på huset och namn på dörren. Kolla också att grinden lätt kan öppnas så att den inte kärvar eller hänger.

2. En skvätt färg är rena miraklet

Det är väl ingen direkt överraskning, men en skvätt färg kan vara rena miraklet, så måla så mycket du kan – med ljusa färger! Både mäklare och kunder säger att köparna helst vill kunna flytta in den nya bostaden utan att behöva måla om varenda vägg. Men det förutsätter att färgvalet är smakfullt, så håll dig till vitt. Det lättaste sättet att ge sin bostad ett rejält lyft är därför att spackla igen hål efter skruvar och spikar och måla väggarna ljusa och fräscha.

Ett gulnat, nästan mörkbrunt tak av träpanel kan göra en affär omöjlig så ett sådant tak måste målas om du drömmer om att sälja bostaden. Och ska du bo kvar så blir rummet mycket ljusare och trevligare.

3. Se över dina golv

Väggarna ska vara rena och helst vita, men golven då? En gammal slogan sa ”se på dina skor, andra gör det” – och så är det med golven. Slitna linoleumgolv och fläckiga mattor säljer inte. Om du inte kan tvätta, slipa eller ta bort fläckar från golven så att de ser fräscha ut bör du överväga att lägga en ny matta eller ett nytt klickgolv. Men linoleum är ingen höjdare, välj hellre trä. Det är främst hallen, köket och badrummet som kan ha slitna golv. Har vintern varit lång och hård kan hallgolvet se extra slitet ut av saltblandad snö.

4. Ge köket ett rejält lyft

Det lönar sig nästan aldrig att byta ut köket bara för att du vill sälja bostaden. Jo, möjligen om det är mycket slitet och gammalt. Men med lite extra uppmärksamhet på några detaljer i köket kommer du långt. En ny bänkskiva kan köpas rätt billigt om du inte kan slipa och ytbehandla den gamla så att den ser fräsch ut. Byt ut handtagen på skåp och lådor för att få ett modernare stuk. Se skåpdörrarna slitna ut kan det löna sig att måla dem.

Köket på den vänstra bilden verkade lite grått och murrigt, så något skulle göras. Lösningen var att byta ut ett par bänkskivor och måla de grå marmorplattorna på väggen. Diskmaskinen flyttades in vid sidan av vasken och bänkskivan vid diskmaskinen togs bort så att det blev mer luft i köket.

5. De små detaljerna är viktiga

Laga alla små skador samt avsluta arbeten som inte gjorts klara. Om köparen upptäcker flera småskador och ser halvfärdiga lösningar ger det ett intryck av att du slarvar med underhållet av bostaden. Då kommer köparen att fundera på vad som mera kan vara galet, men som inte syns. Kom också ihåg att du är lite ”hemmablind” så be gärna en god vän att kritiskt gå igenom bostaden.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
null: 5 TIPS: Så ökar du bostadens värde
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka