Ny, snygg fasad

Det krävs bara lite envishet och noggrannhet för att få bort all gammal färg och lös puts, innan du kan sätta igång med den nya färgen. Men ett ordentligt förarbete är förutsättningen för ett snyggt och hållbart resultat.

Ny, snygg fasad: Det är aldrig för sent

Färgen flagnar av. Putsen är lös och har trillat av på flera ställen så att det är hål i ytan.

Så här får du en ny, snygg fasad

Oavsett vilken typ av fasadfärg du väljer är det viktigt att underlaget är i ordning, innan du börjar måla. Allt löst ska tas bort, och hål och sprickor ska repareras, så att du får en helt ren, jämn och torr yta.

1. Ta bort färg och puts som sitter löst. Det är superviktigt att du får bort allt, så underlaget är helt perfekt innan du börjar måla. Använd ex. en högtryckstvätt och en spackel. Finns det hål eller sprickor ska dessa repareras med filler, så ytan blir plan.

2. Se till att täcka ordentligt runt om, så du bara får färg på fasaden. Sätt målartejp längs sockeln och runt fönster och dörrar.

3. Grunda muren, innan du målar med slutfärgen. Grundfärgen stärker ytan och ser till att slutfärgen häftar bättre.

4. Fasaden målas med slutfärgen, oftast två gånger. När du ska måla en fasad med hög gavel är det en riktigt bra idé med ett skaft till din roller, så du får en bra räckvidd. Använd en pensel längs med kanterna.

Ny, snygg fasad: Så får du ett snyggt och hållbart resultat.

EFTER: Fasaden ser helt ny ut efter rengöring och ny färg.

Vill du läsa mer om fasader? Här kan du läsa mer om hur du reparerar och underhåller husets fasad.

Färg till putsade fasader

Det finns flera sorters färg till putsade fasader. Gemensamt för dem alla är att de är diffusionsöppna, så de tillåter den murade väggen att andas. Det är nämligen viktigt att fukten kan vandra bort, så att du undviker fuktskador i huset.

  • AKRYLPLASTFÄRG är en av de mest utbredda fasadfärgerna. Den är hållbar, smutsavvisande och helt vattentät. Den fäster både på nya och tidigare målade ytor samt på betong, puts och cementputs.

  • OLJEEMULSIONSFÄRG är bra till problematiska ytor som ex. ”blöder”, har rester av kalk, eller där tidigare färg är okänd. Den ger en snygg och matt look. Den kan användas på nyputsade fasader av rent kalkbruk.

  • CEMENTPULVERFÄRG kan endast användas på fuktiga murar och rörs upp med vatten strax före användning. Den passar bäst till mineraliska underlag som betong och putsade murar. Ytan är vattenavvisande, något mottaglig för smuts, men kan rengöras.

  • SILIKATFÄRG kan endast användas på obehandlade, mineraliska ytor, ex. slät mur, puts och betong. Den påminner om kalk, dock utan att färga av sig.

  • SILIKONFÄRG påminner om silikatfärg, men är mer vatten- och smutsavvisande. Färgen kan användas på de flesta underlag, även tidigare målade, bara de inte färgar av sig.

Ny, snygg fasad: Färg till putsade fasader

Här använder vi en silikonfärg, som är diffusionsöppen och kan användas på de flesta underlag.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Hus