Intro
Instruktion
01
Utkast
5
Steg
Utkast, slamning, grundlager, häftla-ger - kärt barn har många namn. Men alla namnen gäller ett tunt lager bruk som “sprutas” på underlaget och som, när det har härdat, gör att det slutliga putslagret fäster bra och säkert mot underlaget.
Häll vatten och därefter torrbruket i en spann. Utkastet ska innehålla 10-20 % mer vatten än vad som anges på säcken.
Blanda bruket med en omrörare fäst på en kraftfull borrmaskin. Den här blandningen kräver 5-15 minuter. Späd eventuellt med vatten - det ska vara som tunn gröt.
Muraren kastar bruket på sockeln: Ta bruk på en murslev och skicka den tunna cementblandningen i riktning mot sockeln med en knyck på handleden. Det kräver lite träning.
Ett enklare alternativ till “knycken”: Doppa en kalkkvast i blandningen och knyck med kvasten istället, så att bruket sprutar in mot sockeln.
02
Putslagret
6
Steg
Putslagret läggs på med en murslev eller dras på med en putsbräda av metall. Ofta är det lättast att styra om du använder mursleven för att fördela bruket. Därefter drar du bort överflödigt bruk med en rätskena och putsar bruket med en stålbräda. Om du är högerhänt är det lättast att börja jobba på sockelns högra sida. Det betyder nämligen att du drar bruket mot det område där det redan finns bruk, och det är lättare att hantera. Är du vänsterhänt, börjar du på vänster sida. Bruket stelnar på ett dygn. Men det uppnår sin fulla styrka först efter ca 28 dygn.
Blanda bruket efter anvisningen på säcken till en krämig och homogen konsistens. Blanda ordentligt i 5-15 minuter. Blanda bara bruk till 45 minuters arbete i taget.
Börja med att täppa igen ordentligt under kanten mot fasaden, där det kan vara svårt att jämna ut bruket med putsbrädan. Då blir det helt tätt i övergången till fasaden.
Dra på bruket med en murslev. Lagret med bruk får gärna vara lite för tjockt. Dra på en meter åt gången.
Räta till ytan och dra av överflödigt bruk med en rätskena eller kanten på en bräda. Fyll på efteråt, om det blir större hål.
Med stålbrädan kan du jämna till och putsa bruket till en ganska enhetlig och jämn yta. Låt bruket bränna ett par timmar, tills du kan putsa på det utan att du flyttar på bruket.
03
Utvändigt hörn
6
Steg
Utvändiga hörn kräver att man gör en form (en bräda eller en skiva) och har lite tålamod, om hörnet ska bli rakt och skarpt. Innan du börjar jobba i hörnet på den första sidan, sätts en enkel form upp på motsatta sidan av hörnet. Formen - här en bit av en skiva - “limmas” på sockeln med ett par klickar bruk och justeras så att den står lodrätt och så att kanten passar med tjockleken på det lager puts du vill lägga på. Formen hålls på plats med en snedställd platta eller något liknande.
Såga till en bräda eller bit av en skiva som passar med höjden på sockeln. Tryck fast den med ett par klickar bruk på andra sidan hörnet.
Räta upp skivan, så att den står lodrätt, och rätta till den så att kanten stämmer med det lager bruk du vill lägga på sockeln.
Använd en platta för att hålla skivan, om bruket inte klarar av det själv. Putsa den andra sidan och vänta tills det stelnat.
På den andra sidan: Håll upp ett stålbräde eller en skiva, så att den fungerar på samma sätt som skivan på den första sidan. Då kan du dra på bruket och få det knivskarpa hörnet.
Material
- Färdigblandat sockelputs (0-2 mm)
Verktyg
- Omrörare till borrmaskinen
- Murslev
- Rätskiva/-bräda
- Glättbräda
- Putsbräda
- Skiva eller bräda till formning
- Platta eller annan tungt objekt
- Hammare
- Kort vattenpass
Tips & Tricks
Täckning
Du kan inte putsa utan att spilla. Det kan inte en murare heller. Se till att täcka ordentligt, så att det bruk som hamnar på andra ställen än på sockeln inte smutsar ner och lämnar fläckar på t ex marksten eller plattor. Använd en täckfilt eller som här en skiva, som kan följa med arbetet runt sockeln. Då är det lätt att samla ihop det bruk som hamnat fel, så att det kan återanvändas.
Säkerhet
Betongdamm är obehagligt för ögon och lungor och inte särskilt hälsosamt. Skydda dina lungor med ett andningsskydd och ögonen med glasögon, så länge du jobbar med det torra bruket. Glöm inte handskar vid putsarbe-tet. Bruket är frätande.
Material
Cementbaserat putsbruk består helt enkelt av sand och cement. Enklast och bäst är att köpa bruket färdigblandat och bara tillsätta vatten. På så sätt säkerställer du dig om en bra och ren produkt och ett bra resultat, bara du följer anvisningarna på säcken.
I motsats till kalkbaserat bruk, ger det rena cementbruket en hård och slitstark betongyta, som lämpar sig väl för hårda och robusta ytor som socklar. Samma sorts cementbruk används för putslagret på betonggolv, i trappor och diverse betongreparationer.