Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Granitsten: Allt om granitsten

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Hårda och extremt starka granitstenar är som gjorda för gatubeläggning. Granitsten kan vara allt från stora kantstenar till smågatstenar med skrovlig yta. Kan med fördel kombineras med betongplattor.

Egenskaper hos granitsten

Granitsten är extremt hårda och slitstarka. Både de stora gatstenarna och den mindre varianten har formats så att formaten är tämligen fasta med en variation inom en centimeter. Granitsten ger en snygg beläggning som blir vackrare med tiden och granitstenarna får patina.

Vanlig användning av granitsten

De olika granitsten används till allt från gatubeläggning till avdelning mellan andra stenar och som avslutning runt stolpar och brunnslock. De vackra granitstenarna kan användas ensamma eller i kombination med andra stenar, till exempel betongplattor, beläggningar med fält av en, fyra eller nio plattor kantade av smågatsten.

Läggning av granitsten

Det är enormt tungt att hantera stora gatstenar medan de små är lika lätta att lägga som marksten. Granitsten är dyrare än andra stenar och läggningen tar längre tid. Ovanpå den komprimerade bädden läggs ett tjockt lager sättsand och varje sten måste justeras för att alla ska hamna på samma nivå.

Hållberhet hos granitsten

Tål allt från slitage till vatten och kyla. Rätt lagd granitsten håller nästan i evighet.

Underhåll av granitsten

Rensa fogarna så att ogräs inte slår sig ner. Det kan se snyggt ut med gräs mellan granitstenarna men inte med kraftig rotväxt. Borsta ytan regelbundet så att granitstenarna blir synliga. Alger tvättas bort och fogarna fylls regelbundet upp.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka