granitsten

Stenar av granit kan vara ganska dyra. På håll ser ytan att vara plan, men smågatstenar ger en något ojämn yta. Foto: Lasse Hansen, Kristian Septimius Krogh, Lars Dalsgaard, Sten-design m.fl.

Egenskaper hos granitsten

Stenar av granit är extremt hårda och slitstarka. Både de stora gatstenarna och den mindre varianten har formats så att formaten är tämligen fasta med en variation inom en centimeter. Granit ger en snygg beläggning som blir vackrare med tiden och stenarna får patina.

Vanlig användning av granitsten

De olika stenarna av granit används till allt från gatubeläggning till avdelning mellan andra stenar och som avslutning runt stolpar och brunnslock. De vackra stenarna kan användas ensamma eller i kombination med andra stenar, till exempel betongplattor, beläggningar med fält av en, fyra eller nio plattor kantade av smågatsten.

Läggning av granitsten

Det är enormt tungt att hantera stora gatstenar medan de små är lika lätta att lägga som marksten. Granit är dyrare än andra stenar och läggningen tar längre tid. Ovanpå den komprimerade bädden läggs ett tjockt lager sättsand och varje sten måste justeras för att alla ska hamna på samma nivå.

Hållberhet hos granitsten

Tål allt från slitage till vatten och kyla. Rätt lagd granit håller nästan i evighet.

Underhåll av granitsten

Rensa fogarna så att ogräs inte slår sig ner. Det kan se snyggt ut med gräs mellan stenarna men inte med kraftig rotväxt. Borsta ytan regelbundet så att stenarna blir synliga. Alger tvättas bort och fogarna fylls regelbundet upp.

GUIDE: Se vår stora guide till stenbeläggningar