Snickarens 20 bästa sågtips

Vill du kunna såga på det smartaste sättet med de bästa resultaten? Vi gillar speciellt tips nr 19!

Är du trött på fransiga snitt, saker som inte är helt raka eller kanske en såg som fastnar hela tiden? Då ska du läsa det här. Gör du som snickarn, är du säker på att dina snitt blir helt perfekta – varje gång! Det är enkelt och simpelt, och du får den snyggaste finishen.

1. Sätt en stoppkloss på sågen och spara tid

Ska du såga många likadana brädor i samma längd med kap-/gersågen, t ex till ett staket eller ett trädäck, kan du spara tid genom att sätta en stoppkloss på sågen. Klossen spänns fast så att brädan får rätt längd när det läggs tillrätta i sågen. Och du behöver inte mäta och markera med streck på varenda bräda innan du sågar.

2. Fogsvansen kan också användas som vinkelhake

Till de grövre snickeriskarvarna kan du använda din fogsvans som vinkelhake. Håller du den raka kanten på handtaget mot brädan och drar ett streck, får du ett vinkelrätt snitt när du sågar längs strecket. Väljer du handtagets sneda sida får du ett 45-graders snitt.

3. Slipp fransiga snitt i plywood

Plywood fransar sig lätt när du sågar i det med en fogsvans. Men ritsar du först med en vass hobbykniv där du ska såga, får du ett mycket renare snitt. På bilden syns tydligt att hobbykniven har gjort underverk.

5. Kloss hindrar sågen från att fastna

Ska du såga en mindre träbit på längden med en fogsvans, är det lätt att sågen fastnar. Det gör att sågandet går hackigt, och det finns det ju inte någon anledning till när det är lätt att undvika. Du sätter bara en liten kloss mellan de två halvorna trä når du har sågat en bit genom träet. Klossen ger större utrymme i sågspåret, så att sågen nu obesvärat kan arbeta sig genom träet.

6. Kapa trallbrädorna till sist

När du bygger något där du sätter många brädor på en stor yta, t ex ett trädäck, ett förråd eller ett plank, kan det ofta vara lönt att kapa brädorna till sist. Du kan spara mycket tid genom att sätta brädorna utan att först behöva mäta varje bräda exakt. När alla brädor är på plats lägger du den långa sänksågsskenan där du vill ha det slutliga snittet. Det blir jämnt och ser supersnyggt ut.

8. Stötta sågen och få finare snitt

Ska du kapa en skiva med sänksåg och styrskena är det viktigt att skenan ligger riktigt stadigt. Därför bör du se till att skenan har stöd undertill, om den är längre än skivan. Det kan göras med en extra bit av en skiva som är lika tjock.

9. Sneda snitt ger osynliga skarvar

Sätter du upp golvlister eller andra lister är det smart att kapa listerna med sneda snitt när de ska skarvas. Det beror på att listerna efter en kort tid i inomhustemperatur drar ihop sig lite, ca 1-2 mm. Med sneda snitt blir skarvarna osynliga. Om listerna kapas rakt kommer det att bli ett tydligt glapp mellan dem.

10. Bryt laminatet först och få fint snitt

Om du ska såga i en laminatbänkskiva får du det snyggaste resultatet om du sågar med cirkelsågen i omgångar. Såga först genom laminatet och därefter genom resten. Då undviker du att slå små flisor av laminatet och får ett snyggt snitt.

12. Låt sänksågen såga ner i underlaget

Ska du kapa en skiva med sänksågen är det smart att under skivan lägga något som tål att du sågar i det. Snittet blir betydligt snyggare när klingan går ner djupare. Träet fransar sig nämligen inte när du använder den här metoden.

13. Såga nära skruvstycket

Ska du kapa ett rundjärn är det smart att spänna fast det i ett skruvstycke eller skruvstäd nära där du ska såga. Då går det mycket lättare att såga av den runda stången med bågfilen. Om det är för långt mellan såg och tving kan det bildas vibrationer och då blir det svårare att såga.

15. Spänn fast innan du sågar

Det är grundläggande att det som du sågar i ska vara ordentligt fastspänt. Om inte så glider brädan, listen, skivan eller vad det nu är runt, och då blir det omöjligt att få ett snyggt snitt. Använd tvingar att spänna fast med - och inte bara “handkraft”.

16. Led bort vattnet från ändträet

När du ska kapa brädor som ska användas till stående ytterpanel, t ex till ett förråd eller plank, bör du göra det med ett snett snitt där nere. Ett snett snitt leder bort vattnet, så att de inte ruttnar och brädornas livslängd förlängs. Det går lätt om du sågar med en kap-/gersåg som snabbt kan ställas in på t ex 45-grader.

17. Såga tunna skivor med kapsågen

Kap-/gersågen är genialisk när du t ex ska såga tak- och golvlister. Att arbeta med de här detaljerna lönar sig, så att du får en supersnygg finish. Och det får du om du utnyttjar att sågen kan såga riktigt tunna skivor. Det är i stort sett omöjligt att direkt mäta upp det perfekta snittet. Men kapar du medvetet listen lite för lång och arbetar dig in mot rätt mått genom att såga av en tunn skiva åt gången, då får du ett helt perfekt resultat.

19. Såga nerifrån och slipp fula snitt

När du sågar rundade snitt med sticksågen är det lätt att träet blir fult, särskilt på ovansidan av t ex en skiva. Om skivan går att vända kan du såga med baksidan upp, så att det fula snittet inte syns. Om inte kan du såga underifrån som här.

20. Stearin gör det lätt att såga i hårt trä

Det är hårt att såga i hårt trä! Men om du gnider lite stearin på båda sidor om fogsvansens sågblad kommer du märka att det går mycket lättare. Använd t ex ett värmeljus som är lätt att hålla i.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Snickare