Så här slipar du perfektpå svåra ställen

Med enkla hjälpmedel och slippapper av god kvalitet kan du slipa trä snabbt och enkelt. Resultatet blir förstklassigt – ofta bättre än med slipmaskiner.

Om du också tycker att handslipning av trä är hårt slit kan du hämta fem bra tips här. Med de här enkla hjälpmedlen kan du komma åt med slippappret även på de besvärligaste ställena. Och så slipper du oljudet och dammet från de elektriska slipmaskinerna.

1. Dra runt slippappret

Slippappret kan dras fram och tillbaka runt runda föremål, som när man torkar sin rygg med en handduk. Det är snabbt och enkelt, och du slipar jämnt och bevarar rundningen, men eftersom du slipar tvärs emot träets ådring, bör du avsluta med att finslipa på längden.

2. Slipa allra längst in i hörnen

Ska du slipa botten i en låda är det enklast att göra en slipkloss med en sned kant på cirka 30 grader. Lägg en bit slippapper kring klossen och den sneda kanten. På så sätt kommer du in i hörnen utan att få fingrarna i kläm.

3. Slipa med fastsatt slippapper

När du ska slipa små träbitar är det faktiskt enklare att låta pappret ligga stilla och förflytta föremålen i stället. För att fästa pappret kan du vika det runt en bräda och fästa det med klämmor.

4. In i hålen med slippapper

Borrade hål blir sällan särskilt släta, så ta dig tid att slipa dem fina. Du kan köpa cylindriska sliprondeller på byggmarknaden, som kan fästas på en borrmaskin. Men du kan också vika slippapper runt en käpp, som får plats i hålet. Det fungerar bra som slipkloss.

5. Förstärk slippappret med tejp

Har du fallit för frestelsen och har köpt en rulle billigt, bräckligt slippapper, som brister efter lämnar streck på föremålet? Du behöver inte kasta rullen, utan kan rädda ditt felköp genom att förstärka baksidan av pappret med tejp.

BYGGBESKRIVNING: Enkel hållare till rullarna

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Snickare