1. Spruckna takbjälkar
Stora sprickor samlar damm och är inte så snygga. Om du vill måla bjälkarna får du stora problem med sprickorna. Det bästa är därför att fylla igen dem. Det kan göras med t.ex. drevgarn och sedan fyller du i fogmassa. Du kan ev. peta in en bott-ningslist och sedan foga. Lägg på lite för mycket akrylfogmassa och släta ut med pensel. Efter ett dygn kan du måla.
Akrylfogmassa fäster inte på obehandlat trä. Damma och torka rent och grundmåla innan du fogar eller spacklar.
2. Repor i lacken
Hur rädd man än är om sina saker så bildas det små och fina repor på lackerade och fanerade föremål. Det går att slipa bort reporna med excenterslip och superf nt slippapper, men det går också bra att använda en sickling. Det är ett gammalt men utmärkt redskap, en bit stålplåt som har en fullständigt rak kant. Sicklingen drar du emot dig och då skalar den av tunna skikt av lacken eller faneret. Den är suverän till små repor. Vinkla sicklingen något mot dig och dra med lätt tryck. När reporna är borta lackerar du ytan eller ytbehandlar den med annat medel.
3. Lackförsegling
Finsnickaren använder sig ofta av schellack, både när han vill laga ett hål i t.ex. en antik möbel och när han vill försegla en kvist innan ytan lackeras. Schellack kallas även kvistlack. Men schellack säljs också som fingor och i stänger. När snickaren värmer en stång smälter den droppvis och schellackenlägger sig i och runt om ett jack eller en repa. Efter ett par minuter härdar den och blir så hård att den kan bearbetas med stämjärn och slippapper. Schellack-stänger 3 finns i flera färger och det är inte så svårt att finna en som passar till reparationen. Prova på en bit spillträ innan du smälter ner schellack i en repa. Det går tyvärr inte att blanda droppar från två stänger för att skapa en ny kulör, så du ska vara säker på färgen från början.
Schellackstänger säljs i bl.a. hob-byaf ärer och kan beställas från t.ex. Slöjd-Detaljer. Där kan du också köpa schellack i fingor och flytande kvistlack. www.slojd-detaljer.se
Blanda trä med rätt färg
Luktfritt syntetiskt trä. Akrylatbaserat plastiskt trä är luktfritt till skillnad från kemiskt trä. Å andra sidan är torktiden längre. Du kan blanda en egen träfärg. Produkten finns i åtta kulörer och de kan blandas. Det innebär att du kan blanda en egen färg som passar till just det trä som du ska laga. Efter härdning kan massan slipas.
4. Jack i golvet
Det händer att man tappar något på golvet eller bänkskivan, och är oturen framme så blir det ett jack. I värsta fall blir det djupt. Men om skadan bara består av ett mjukt tryckmärke så kan en kombination av vatten och värme ofta räta ut de ihoppressade träf brerna. Först blöter du märket och sedan värmer du med ett hett strykjärn. Lägg en fuktig trasa emellan, precis som när du pressar ett par byxor. Värmen och fukten får träet att arbeta, men metoden lämpar sig bäst om det är ett mjukt träslag. Ibland måste du upprepa behandlingen ett par gånger och är träet hårt krävs det att du har lite tålamod.
5. Lagningsbiten döljer hålet i golvet
Hål i golv uppstår bland annat när man flyttar eller tar bort en radiator eller när du har gjort nya installationer. Det lönar sig inte att försöka 5 spackla igen ett sådant hål för spackelmassan försvinner ner under brädan. Nej, ett sådant hål lagas med en träbit. Nu kan man kanske tro, att man kan ta en bit av ett kvastskaft och sticka ner i hålet med lite lim och sedan såga av skaftet när limmet har härdat. Men hålet ska i stället lagas med en fyrkantig träbit, och den ska förstås vara av samma träslag som golvet. Och det ska den vara oavsett om du har tänkt att måla efteråt. Orsaken till detta är att både golvbräda och lagningsbit arbetar på samma sätt när luftfuktigheten ändras. Om du inte ska måla utan bara lackera, ska du anstränga dig för att hitta en träbit med samma ådring som golvbrädan. Träbiten ska sedan vändas så ådringen följer den igolvet. Då får du en nästan osynlig lagning som håller.
Gör hålet i brädan med ett vasst stämjärn, och vänd den raka baksidan på stämjärnet utåt så att hålets kanter blir lodräta.
Markera storleken med lagningsbiten.
Lagningsbiten ska vara hälften så tjock som golvbrädan, och därför stämmer du ut ett hål som är 14 mm djupt i en 28 mm bräda.
Markera storleken med lagningsbiten. Gör hålet i brädan med ett vasst stämjärn, och vänd den raka baksidan på stämjärnet utåt så att hålets kanter blir lodräta. Lagningsbiten ska vara hälften så tjock som golvbrädan, och därför stämmer du ut ett hål som är 14 mm djupt i en 28 mm bräda.
Blanda eget trä
Kemiskt trä är en tvåkomponents plastmassa, som blandas precis innan den ska användas, eftersom den härdar på cirka 10 minuter beroende på hur varmt det är där du blandar den. Efter härdning kan massan bearbetas som riktigt trä, dvs. du kan slipa, såga och använda stämjärn på den. Den kan målas över men du kan INTE betsa den.
6 spackla en profil
Profilerade dörrfoder, socklar, smyglister och annat som inte är helt plana kan också spacklas. Men till det behöver du en spackelspade som passar till formen på arbetsstycket. Här har det suttit ett beslag, men det kan lika gärna vara ett märke 6 som åstadkommits genom slarv, och nu ska hålet spacklas igen. Det är rätt lätt. Fyll hålet med kemiskt trä och släta ut massan med en spackelspade som du har gjort. Slipa och måla, och jobbet är klart.
Pressa en profilmall mot foderlisten så får du en form som du kan överföra till din hemgjorda spackel.
7. Rita bort repan
En del repor är inte tillräckligt djupa för att man ska kunna fylla schellack eller kemiskt trä i dem. Men du kan trolla bort reporna med lite tusch. Det finns faktiskt specialpennor i olika träfärger, men det går minst lika bra med en vanlig tuschpenna. Repan fylls inte med tusch men färgskillnaden försvinner och tuschen sugs in i träet så repan genomfärgas. Lagningen avslutas med att du fyller igen repan med lite lack. Gör det i flera omgångar och låt torka mellan gångerna. Till sist är det ingen som kan se repan.