Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Gör träskivan plan

Skriv ut Spara artikel

Det kan vara svårt att få en böjd bänkskiva av bli plan. Men det är möjligt om det går att fästa en tvärgående bräda på undersidan. Här visar vår expert med hjälp av cirkelsåg och skruvdragare vad du ska göra.

Trä är ett levande material – också när vi har fällt trädet, sågat upp det och hyvlat det till brädor och skivor. Det är därför en bänkskiva av trä kan ”slå sig” och böja eller vrida sig. Trots att du staplar alla dina böcker ovanpå skivan så förblir den böjd. Men finns det inget man kan göra? Jo, det finns en lösning.

LÄS OCKSÅ: Test av cirkelsågar

du ska såga ett antal spår cirka halvvägs ner på baksidan. Då blir skivan flexibel och spänner du dessutom fast en tvärgående bräda på baksidan tvärs över skivans längdriktning och fäster den med skruvar så kommer bänkskivan att rätta till sig och bli plan. Är den envis kan du dessutom använda tvingar. Förutsättningen för lösningen är att det finns plats för den tvärgående brädan och att den kan placeras så att den inte syns. Den kan ev. döljas av en sarg.

Så här går det till

1

Var har skivan slagit sig? Är den böjd uppåt eller neråt? Lägg en lång snickarvinkel på skivan och markera ”bulan” med blyertsstreck på skivans undersida.

2

Markera för avspänningsspåren på baksidan. Hur många som behövs beror på hur böjd skivan är. Se till att inga spår hamnar i en limfog.

3

Såga längs strecken med cirkelsåg. Sågdjupet ska ha ställts in så att klingan går ner halvvägs i träet. Styr sågen med sågskena eller längs en rak bräda.

4

Lägg en tvärgående bräda på skivan. Markera för skruvarna. Se till att de inte hamnar i någon av limfogarna. Placera skruvarna cirka 3 cm från brädans kanter.

5

Förborra för skruvarna. Eftersom det är viktigt att skivan kan arbeta ska hålen var 8 mm om du använder 4,5 mm skruvar. Skruvarna ska fästa endast i skivan.

6

Lägg brädan på plats och skruva. Dra fast 4,5 mm x 40 mm skruvar med 6 mm brickor i varje hål. Om skivan inte blir plan nu kan du pressa den med skruvtvingar och först därefter dra åt skruvarna.

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Artikel (prenumeration): Gör träskivan plan
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka