Gör träskivan plan

Det kan vara svårt att få en böjd bänkskiva av bli plan. Men det är möjligt om det går att fästa en tvärgående bräda på undersidan. Här visar vår expert med hjälp av cirkelsåg och skruvdragare vad du ska göra.

Trä är ett levande material – också när vi har fällt trädet, sågat upp det och hyvlat det till brädor och skivor. Det är därför en bänkskiva av trä kan ”slå sig” och böja eller vrida sig. Trots att du staplar alla dina böcker ovanpå skivan så förblir den böjd. Men finns det inget man kan göra? Jo, det finns en lösning.

LÄS OCKSÅ: Test av cirkelsågar

du ska såga ett antal spår cirka halvvägs ner på baksidan. Då blir skivan flexibel och spänner du dessutom fast en tvärgående bräda på baksidan tvärs över skivans längdriktning och fäster den med skruvar så kommer bänkskivan att rätta till sig och bli plan. Är den envis kan du dessutom använda tvingar. Förutsättningen för lösningen är att det finns plats för den tvärgående brädan och att den kan placeras så att den inte syns. Den kan ev. döljas av en sarg.

Så här går det till

1

Var har skivan slagit sig? Är den böjd uppåt eller neråt? Lägg en lång snickarvinkel på skivan och markera ”bulan” med blyertsstreck på skivans undersida.

2

Markera för avspänningsspåren på baksidan. Hur många som behövs beror på hur böjd skivan är. Se till att inga spår hamnar i en limfog.

3

Såga längs strecken med cirkelsåg. Sågdjupet ska ha ställts in så att klingan går ner halvvägs i träet. Styr sågen med sågskena eller längs en rak bräda.

4

Lägg en tvärgående bräda på skivan. Markera för skruvarna. Se till att de inte hamnar i någon av limfogarna. Placera skruvarna cirka 3 cm från brädans kanter.

5

Förborra för skruvarna. Eftersom det är viktigt att skivan kan arbeta ska hålen var 8 mm om du använder 4,5 mm skruvar. Skruvarna ska fästa endast i skivan.

6

Lägg brädan på plats och skruva. Dra fast 4,5 mm x 40 mm skruvar med 6 mm brickor i varje hål. Om skivan inte blir plan nu kan du pressa den med skruvtvingar och först därefter dra åt skruvarna.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Snickare