Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Så blandar du byggmaterial

Skriv ut Spara artikel

Mur- och putsbruk, betong, spackelmassor och andra liknande produkter som köps i säckar eller påsar kan blandas på olika sätt. Några gånger är det bästa att först tillsätta de torra materialen, andra gånger är det bäst att börja med vattnet. Här får du ett antal goda råd om hur du enklast blandar olika torrprodukter.

Du kan blanda de flesta material som du köper i påsar och säck med en mixer, alltså en omrörare och en borrmaskin.

Du kan blanda de flesta material som du köper i påsar och säck med en mixer, alltså en omrörare och en borrmaskin.

FEM METODER NÄR DU SKA BLANDA

Om du inte behöver mer bruk än vad som ryms på ett par murslevar, eller om du använder ett material som torkar snabbt, så kan du blanda för hand i en hink.

FÖR HAND Om du inte behöver mer bruk än vad som ryms på ett par murslevar, eller om du använder ett material som torkar snabbt, så kan du blanda för hand i en hink.

Det blir för tungt att blanda större portioner för hand. De klaras i stället av med en stark borrmaskin och en omrörare eller med en riktig mixer.

MED MIXER Det blir för tungt att blanda större portioner för hand. De klaras i stället av med en stark borrmaskin och en omrörare eller med en riktig mixer.

Det går fint att blanda betong på marken eller i en skottkärra, där du har lite bättre koll på materialen. Blanda cement, grus och sand innan du tillsätter vatten.

PÅ MARKEN ELLER I KÄRRA Det går fint att blanda betong på marken eller i en skottkärra, där du har lite bättre koll på materialen. Blanda cement, grus och sand innan du tillsätter vatten.

Du kan hyra en tvångsblandare om du ska blanda t.ex. kalkbruk eller lera till lerstrykning, som ska blandas länge. Kallas också planblandare.

I EN TVÅNGSBLANDARE Du kan hyra en tvångsblandare om du ska blanda t.ex. kalkbruk eller lera till lerstrykning, som ska blandas länge. Kallas också planblandare.

Om du ska blanda större portioner kan du hyra (eller köpa) en tombola, som är den allra vanligaste modellen. Men använd den inte för att blanda fint kalkbruk.

I EN FRIFALLSBLANDARE Om du ska blanda större portioner kan du hyra (eller köpa) en tombola, som är den allra vanligaste modellen. Men använd den inte för att blanda fint kalkbruk.

SÅ HÄR BLANDAR DU OLIKA TORRPRODUKTER

Det fina pulvret klumpar lätt ihop sig. Därför är det bäst att hälla i vattnet först och sedan tillsätta pulvret. Då kan du undvika klumpar.

GIPSPUTSBRUK Det fina pulvret klumpar lätt ihop sig. Därför är det bäst att hälla i vattnet först och sedan tillsätta pulvret. Då kan du undvika klumpar.

Golvspackelmassa ska blandas mycket exakt. Massan får varken vara för torr eller för våt. Följ anvisningarna noga. Häll i vattnet först, sedan pulvret.

GOLVSPACKELMASSA Golvspackelmassa ska blandas mycket exakt. Massan får varken vara för torr eller för våt. Följ anvisningarna noga. Häll i vattnet först, sedan pulvret.

Det är rätt lätt att blanda väggspackelmassa, både för hand och med mixer eftersom klumpar lätt löses upp. Häll i vatten först så dammar det inte så mycket.

VÄGGSPACKEL Det är rätt lätt att blanda väggspackelmassa, både för hand och med mixer eftersom klumpar lätt löses upp. Häll i vatten först så dammar det inte så mycket.

Kakelfix stelnar rätt snabbt. Precis som andra snabbhärdande material är det bäst att blanda små portioner. Häll i vattnet först så dammar det inte så mycket.

KAKELFIX Kakelfix stelnar rätt snabbt. Precis som andra snabbhärdande material är det bäst att blanda små portioner. Häll i vattnet först så dammar det inte så mycket.

Om du vill blanda ner fibrer i betong är det bäst att torrblanda först och sedan tillsätta vatten. Det är lätt att blanda färdiga blandningar: först vatten, sedan pulver.

BETONG Om du vill blanda ner fibrer i betong är det bäst att torrblanda först och sedan tillsätta vatten. Det är lätt att blanda färdiga blandningar: först vatten, sedan pulver.

Det är relativt lätt att blanda bruk som innehåller cement. Om du behöver mycket bruk ska du kolla hur snabbt bruket torkar innan du blandar.

CEMENTBRUK Det är relativt lätt att blanda bruk som innehåller cement. Om du behöver mycket bruk ska du kolla hur snabbt bruket torkar innan du blandar.

Viktigt om vatten

Innan du blandar ska du kolla hur mycket vatten som ska tillsättas det material som ska blandas. Om du köper en färdig betongblandning, färdigt bruk eller golvspackel, så bör du följa anvisningarna på förpackningen till punkt och pricka.

Betong och andra produkter som innehåller cement måste ha vatten (fukt) för att härda. Men för mycket vatten försvagar!

Det gäller att vara noga även när du blandar golvspackelmassa. Blir den för torr är den svårbearbetad, blir den för våt blir den svag.

Viktigt om blandningstider

Till gamla hus är det bäst att använda kalkbruk efter som det var kalkbruk man använde när huset byggdes.

Alla bruk som innehåller kalk ska i regel blandas längre än andra torra produkter. Det beror på att kalkbruket så småningom ska bli lika hårt som kalksten och det gör bruket bäst efter en viss blandningstid.

Blandningstiden för kalkbruk ligger mellan 20 och 30 minuter. Därför är det bra att använda en tvångsblandare som kan stå och passa sig själv tills bruket är klart.

Alla bruk som innehåller kalk ska i regel blandas längre än andra torra produkter. Det beror på att kalkbruket så småningom ska bli lika hårt som kalksten och det gör bruket bäst efter en viss blandningstid.
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
null: Så blandar du byggmaterial
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka