Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Markera skiften

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Tegelstenar kan skifta i storlek. En dansk sten är typiskt 5,40 centimeter tjock. Tre stenar och tre fogar på 12 mm ger ett modulmått på 20 cm. Det måttet använder muraren för att rita upp skiften efter varandra på två brädor.

De två brädorna läggs upp och spänns ihop med skruvtvingar, så att de inte flyttar sig under uppmätningen. Med hjälp av tumstocken markeras var 20:e cm. Med en vinkelhake ritas tvärgående streck på brädorna vid märkena.

Nu är brädorna uppdelade i moduler på 20 cm, vilket svarar mot tre tegelstenar och två fogar. Måttet delas sedan i tre. Det första strecket sätts vid 6,7 cm, nästa på 13,3 cm, och det tredje strecket passar mot markeringen vid 20 cm.

Tumstocken flyttas och markeringen upprepas i nästa modul och så vidare längs brädan. En spik slås i mitt i varje streck – en spik per bräda och markering. Till slut har vi två rader med spik exakt mitt emot varandra. Skruvtvingarna plockas bord och brädorna sätts fast i varsin ände av murverket.

Det är viktigt att den första spiken sitter precis vid överkanten av den första stenen i skiftet, eftersom de islagna spikarna markerar överkanterna av kommande skift. Ett snöre fästs på spikarna och anger var stenarnas överkanter ska hamna.

När skiftet är klart flyttar man snöret till nästa spik, och allt är klart för nästa skift.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka