Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rappning

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

En ful innervägg kan lätt och snabbt bli fin genom att man rappar den.

Först måste de grova tegelstenarna grundputsas med ett kalkcementbruk KC50/50/700 eller ett färdigblandat torrbruk som rörs ihop med hjälp av en omrörare. Har du ingen omrörare får du använda en skyffel.

Bruket ska vara ganska tunt – konsistensen ska påminna närmast om lite tjockare havregröt. Genom att måtta med en lång rätbräda längs väggen får muraren en grov uppfattning om hur mycket puts som ska läggas på och var de värsta ojämnheterna sitter.

Innan muraren börjar putsa väggen stänker han på vatten. Då kommer bruket att binda bättre vid väggen och det torkar inte heller för snabbt. Om det torkar för snabbt kommer bruket att spricka och ramla av innan det hunnit härda fast i teglet.

En rejäl portion av det rätt tunna bruket lägga upp på en stålskånska och bruket dras med ett jämnt tryck nerifrån och upp längs väggen. Samma tryck hela vägen.

Det är svårt att putsa högt upp, så på den översta delen av väggen slungar muraren på bruket. En rappad vägg ska inte vara helt snörrät och plan. I stället ska ytan vara rustik och grov, efter mönster från Sydeuropa.an behöver knycka till ordentligt med mursleven för att bruket ska fastna.

När hela väggen är putsad jämnar muraren först ut det med mursleven och sedan med stålskånskan. Muraren putsar i stora diagonala rörelser för att fördela bruket jämnt.

När bruket börjar torka använder muraren en våt kalkborste för att jämna till rappningen och därmed försluta ytan.Man ska borsta diagonalt så att borstmärkena framträder i det våta bruket. Den rappade väggen kan målas tidigaste efter en månad, när den är genomhärdad.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka