När plattan läggs upp på kakelskäraren ska du se till att sidan fluktar med anhållet. Det är försett med centimetermarkeringar och här kapar plattsättaren till en 3 cm bred bit.
Han lyfter upp skärhjulet och drar fram handtaget till början av plattan, lägger an skärhjulet genom att fälla ner handtaget och drar sedan mot sig.
Därefter kör han tillbaka handtaget en bit i spåret och trycker till helt lätt varpå plattan knäcks av längs det skurna spåret och man har en färdigskuren platta.
Det är bra om man kan öva ett par gånger innan man börjar skära till plattor på allvar. Man kan, som här, exempelvis skära till flera bitar av samma platta. Om man tänker lägga mönster med plattorna måste man ofta dela dem diagonalt.
Plattsättaren lägger in plattan så att ena hörnet ligger under skärhjulet. För att vara helt säker på att plattan blir rätt tillskuren när man skär diagonalt kan man dra handtaget fram och tillbaka över plattan några gånger och ritsa ett spår.
Därefter skär man med jämnt och fast tryck.Trekantiga plattor används bland annat till harlekinmönster. Här visar plattsättaren hur man lätt skär till en sned bit av plattan.
Plattsättaren sätter av måtten i plattans båda ändar men man måste inte dra något streck som förbinder markeringarna.
Plattsättaren lägger upp plattan på kakelskäraren så att den ena markeringen ligger vid skärhjulet och riktar sedan in resten av plattan. Nu är det bara att skära plattan på samma sätt som inan. Med lite övning och rätt teknik är kakelskäraren ett oumbärligt verktyg.