Lagning av puts utomhus

Fasadputs hjälper till att skydda det bakomliggande murverket och du måste därför ta på allvar när du upptäcker sprickor och håligheter i fasadputsen. Vi visar här hur du lagar fasadputs.

En revne i pudslaget slipper vand ind, så frosten kan løsne pudsen. Det skal ordnes, før huset tager skade.

En revne i pudslaget slipper vand ind, så frosten kan løsne pudsen. Det skal ordnes, før huset tager skade.

Fasadputs är inte bara snyggt. Det ska skydda murverket och den underliggande konstruktionen.

Läs mer om: Farliga sprickor i fasaden

Därför ska hål och sprickor i puts lagas innan huset tar skada. Lyckligtvis kan man göra mycket själv – det är ganska enkelt och man sparar mycket pengar. Nu och i framtiden.

Vi visar här hur du lagar fasadputs.

Innehållsöversikt

Lös puts

1

När man knackar på en putsad fasad med en hammare går det lätt att höra var den är lös. All lös puts ska knackas bort och den bakomliggande väggen ska borstas av med en torr kvast.

2

När ytan är rengjord ska den fuktas med vatten. Det går lättast med en kalkkvast och det är bara att stänka på. Vattnet binder det sista dammet och ger en bättre vidhäftning.

3

Det finns färdigblandat bruk för putsning av fasader – det använder vi här. Med en murslev kastas ett rejält lager bruk hårt in i hålet. Rörelsen påminner om ett backhandsslag i badminton.

4

Skrapa bort det värsta av överflödigt bruk när det har börjat brinna. Det ska inte jämnas till. Nästa dag fuktas lagningen och ett extra lager puts dras på med en putsbräda av stål.

5

När bruket har brunnit färdigt och känns fast, ska det glattas med en bräda med skumplast som är fuktig. Putsbrädan fuktas och vrids ur ofta, så att bruket inte bara flyttas runt i cirklar.

Djupa hål

1

Visar det sig vara ett riktigt hål i murverket när den lösa putsen har knackats ner, måste det fyllas innan väggen kan putsas. Rensa bort alla lösa bitar från hålet och dammsug det.

2

Anpassa tegelstenar så att de passar i hålet. Behövs det flera är det en bra idé att göra en provläggning utan bruk. Kom ihåg att räkna in så att det finns plats för bruk även vid sidorna, uppe och nere.

3

Efter provläggningen tas stenarna ut igen och hålet fuktas grundligt med vatten. Annars kan väggen suga ut vattnet ur bruket innan det har härdat, och då riskerar det att släppa.

4

Få in bruk i hålet och på stenarnas alla sidor och lägg dem på plats. Här är det viktigt att kolla så att stenarna inte sticker ut från väggen. Hellre att de är lite för långt in!

5

När stenarna är på plats putsas lagningen med bruk. Var lite försiktig så att stenarna inte ramlar in i väggen (om det är en hålmur). Putslagret jämnas till med en brädbit.

6

Efter ett par timmar glattas lagningen. Muraren använder en gummiklädd putsbräda, men en vanlig svamp går också bra. När bruket har brunnit färdigt kan väggen målas.

Puts på tub

Det är inte alla hål som kräver att man köper en säck med torrbruk och plockar fram de stora maskinerna. Ibland kan hålet fyllas med bruk på tub.

Det är en patron, precis som t ex latexfog, full med bruk färdigt att använda.

Enda nackdelen är att fogpistolen måste vara av bra kvalitet, annars håller den inte. För det krävs lite tryck för att få ut bruket ur tuben.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Murare