Innehållsöversikt
Lös puts
När man knackar på en putsad fasad med en hammare går det lätt att höra var den är lös. All lös puts ska knackas bort och den bakomliggande väggen ska borstas av med en torr kvast.
När ytan är rengjord ska den fuktas med vatten. Det går lättast med en kalkkvast och det är bara att stänka på. Vattnet binder det sista dammet och ger en bättre vidhäftning.
Det finns färdigblandat bruk för putsning av fasader – det använder vi här. Med en murslev kastas ett rejält lager bruk hårt in i hålet. Rörelsen påminner om ett backhandsslag i badminton.
Skrapa bort det värsta av överflödigt bruk när det har börjat brinna. Det ska inte jämnas till. Nästa dag fuktas lagningen och ett extra lager puts dras på med en putsbräda av stål.
Djupa hål
Visar det sig vara ett riktigt hål i murverket när den lösa putsen har knackats ner, måste det fyllas innan väggen kan putsas. Rensa bort alla lösa bitar från hålet och dammsug det.
Anpassa tegelstenar så att de passar i hålet. Behövs det flera är det en bra idé att göra en provläggning utan bruk. Kom ihåg att räkna in så att det finns plats för bruk även vid sidorna, uppe och nere.
Efter provläggningen tas stenarna ut igen och hålet fuktas grundligt med vatten. Annars kan väggen suga ut vattnet ur bruket innan det har härdat, och då riskerar det att släppa.
Få in bruk i hålet och på stenarnas alla sidor och lägg dem på plats. Här är det viktigt att kolla så att stenarna inte sticker ut från väggen. Hellre att de är lite för långt in!
När stenarna är på plats putsas lagningen med bruk. Var lite försiktig så att stenarna inte ramlar in i väggen (om det är en hålmur). Putslagret jämnas till med en brädbit.