Målar du (också) fel utomhus?

Det är skillnad på att måla inomhus och utomhus. När du arbetar med träskydd under öppen himmel finns det flera misstag du kan begå. Se här vad som kan gå fel – och hur du gör rätt.

Det här klarar alla, men innan du lyfter locket på färgburken och tar fram en ny pensel, ska du tänka dig för. Det finns flera saker som kan gå snett.

MISSTAG NR. 1: Träet är inte tillräckligt torrt för träskydd

Om det har varit torrväder, eller till övervägande del torrväder, bör det inte vara ett problem. Men kolla ändå att fuktigheten i det trä du ska måla ligger under 18 procent. Om träet har en högre fukthalt stänger du inne fukten, och eftersom vatten alltid hittar en väg ut, kommer ditt måleri att vara bortkastat arbete när färgen släpper efter ett par månader.

Därför är det ofta bättre att måla sitt utomhusträ på sensommaren än på våren.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Därför ska du äga en fuktmätare

MISSTAG NR. 2: Du glömmer att tvätta träet innan du målar med träskydd

Om du bara sätter i gång med att stryka träskydd på träet utan att först tvätta det, så målar du direkt på smuts och beläggningar, som färgen inte kan fästa vid särskilt länge.
Tvätta träet med målartvätt och slipa det lätt, om det finns löst trä eller flagnande färg.

När det är rengjort och har torkar kan du sätta i gång.

MISSTAG NR: 3: Du målar i solsken

Det är bra att det inte regnar, men direkt solsken är inte heller optimalt. Detsamma gäller mycket varmt väder. Träskyddet torkar nästan innan det har lämnat penseln och det blir tydligt när du är när du är färdig att du har målat på snustorra områden.

Måla i skugga eller när det är lite molnigt och läs på färgburken vilka temperaturer träskyddet klarar.

MISSTAG NR: 4: Du glömmer att grunda nytt trä

Om du målar på obehandlat trä, till exempel en nyligen uppsatt gavelbeklädnad, så är det frestande att bara lägga på ett laget färg. Men om du vill göra det så grundligt att du slipper måla om under många års tid, så MÅSTE du börja med en trägrund. Den tränger in i träet och skyddar det. Och så garanterar den att färgen sedan fäster så bra som möjligt.

Att det inte är många som glömmer att grunda betyder inte att det är en bra lösning...

MISSTAG NR: 5: Du målar i blåsväder

Blåst betyder också damm och under sensommaren dessutom pollen, till exempel från björkträd. Allt sådant fastnar i färgen innan den hinner yttorka och bli dammtorr.

Håll ett öga på väderprognosen och måla när det är vindstilla eller lätt vind.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Målare