Måla rör: Måla först med en grundfärg som innehåller rostskyddsmedel.

Viktigt när du spraymålar

De små färgpartiklarna virvlar runt i luften när man spraymålar. Därför är det viktigt att vara väl skyddad. Vädra ordentligt och använd minst andningsmask med ventilation. Saknas möjlighet till effektiv vädring, rekommenderas en andningsmask med kolfilter. Den skyddat inte bara mot partiklar, utan även mot ångorna från lösningsmedel.

Handskar och en heltäckande så kallad tyvekoverall med huva är också ett måste. De små partiklarna kommer in överallt, så det lönar sig att täcka hela kroppen och håret.

LÄS OCKSÅ: Bli expert på färgsprutan på 5 minuter

TIPS: Effektiva borstar

Borstar för rengöring finns i flera varianter - både till borrmaskinen och vinkelslipen. När det handlar om färg på järn ska man använda en stålborste. Till rostfritt stål och icke-järnhaltig metall ska man välja en kopparborste.

Effektiva borstar

Smart metod när det ska gå snabbt

Om utseendet inte spelar så stor roll, kan man absolut göra arbetet utan att gå till botten med rosten. Med Hammerites metallfärg hindras syre från att tränga in och den kan därför användas utan primer. Lös färg och rost ska dock tas bort och ytan ska avfettas. Men därefter kan man måla direkt på ytan. Fungerar både utomhus och inomhus.