Så här målar du rör och element

När man ska måla på metall, finns inte någon universallösning. Typen av färg och redskap avgörs av vad du ska måla. Till ett element med många sektionsrader, är spraymålning eller målning med färgspruta det enda vettiga valet. Till rör - både runda och fyrkantiga - är det en pensel man ska ta till.

MÅLA ELEMENT

1. Rengör elementet noga med målartvätt på alla ytor och sidor som ska målas. Skrapmärken och rispor kan inte döljas med färg, så de ska noga slipas ner, med sandpapper korn 150.

2. Täck ordentligt bakom och ovanför elementet med täckpapper eller målarfilt. Tejpa alla skarvar noga med målartejp, för sprayfärgen kommer in i de minsta springor.

3. Först ska elementet få ett lager med primer som ska få torka ett dygn innan elementet målas. Överst på sprayburken, under munstycket, finns en plastbit som avlägsnas med skruvmejsel.

4. Sprayburken förs fram och tillbaka med lugna rörelser. Avståndet till elementet ska vara ca 25-30 cm och primern ska täcka elementet med jämna, tunna lager. Vänta 3-5 min mellan lagerna.

5. Efter ett dygn har primern torkat och själva elementfärgen ska läggas på, i tunna lager. Börja med de bakre delarna och avsluta med de större ytorna. Spraya bara till färgen precis börjar glänsa.

Viktigt när du spraymålar

De små färgpartiklarna virvlar runt i luften när man spraymålar. Därför är det viktigt att vara väl skyddad. Vädra ordentligt och använd minst andningsmask med ventilation. Saknas möjlighet till effektiv vädring, rekommenderas en andningsmask med kolfilter. Den skyddat inte bara mot partiklar, utan även mot ångorna från lösningsmedel.

Handskar och en heltäckande så kallad tyvekoverall med huva är också ett måste. De små partiklarna kommer in överallt, så det lönar sig att täcka hela kroppen och håret.

LÄS OCKSÅ: Bli expert på färgsprutan på 5 minuter

MÅLA RÖR

1. Oavsett om du målar rör ute eller inne, ska all lös färg och rost avlägsnas. Utmaningen är störst utomhus. Använd stålborste - eventuellt monterad på en borrmaskin. Det underlättar arbetet.

2. För att rengöra metallrent, kan det vara nödvändigt att använda en fil. Och därefter slipar man med sandpapper korn 80.

3. Järnet avfettas med en trasa med universalrengöringsmedel. Låt det torka helt, innan måleriarbetet påbörjas.

4. Måla först med en grundfärg som innehåller rostskyddsmedel. Det finns sådana som kan användas både inomoch utomhus. Stryk på ett tunt lager och låt torka innan du lägger på ännu ett lager.

5. Avsluta med två lager färg. Måla återigen i tunna lager och låt färgen torka, enligt anvisningarna, efter varje lager.

TIPS: Effektiva borstar

Borstar för rengöring finns i flera varianter - både till borrmaskinen och vinkelslipen. När det handlar om färg på järn ska man använda en stålborste. Till rostfritt stål och icke-järnhaltig metall ska man välja en kopparborste.

Smart metod när det ska gå snabbt

Om utseendet inte spelar så stor roll, kan man absolut göra arbetet utan att gå till botten med rosten. Med Hammerites metallfärg hindras syre från att tränga in och den kan därför användas utan primer. Lös färg och rost ska dock tas bort och ytan ska avfettas. Men därefter kan man måla direkt på ytan. Fungerar både utomhus och inomhus.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Målare