Innehållsöversikt
- 1. Tvätta med stark rengöring
- 2. Skrapa/slipa bort lös färg
- 3. Träet ska vara torrt
- 4. Ta bort alla besvärliga hinder
- 5. Ge färgen en kur mot påväxt
- 6. Täck av grundligt, färgen droppar alltid
- 7. Ingen brådska att måla över oljan
- 8. Spara inte på dina penslar
- 9. Fyll i hål
- 10. Ge kvistar och fläckar från kåda ett ordentligt lager grundfärg
1. Tvätta med stark rengöring
Innan du målar, ska du göra rent träet grundligt så att färgen får bra fäste. Det gäller i första hand att få bort smuts, salt och fett, så använd ett starkt rengöringsmedel till att börja med. För att få optimal vidhäftning kan du t.ex. använda fasadtvätt, som gör ytskiktet matt. Både grundrengöring och fasadtvätt är för tuffa mot färgen för att använda vid vanlig rengöring, så dem bör du bara använda inför en ommålning.
Rengöringsmedlet löses i vatten och sprutas på träytan. Arbeta nedifrån och upp för att slippa rinnmärken. Efter några minuter spolar du av ytan, först nedifrån och upp, sedan uppifrån och ned.
2. Skrapa/slipa bort lös färg
Gå över träet och skrapa loss avskalad färg. Syd- och västväggen, som har varit extra utsatta för solens varma strålar, är i regel mest slitna.
Den lösa färgen skrapas och borstas av med spack-el/skrapa och stålborste innan ytan slipas jämn med kloss eller slipmaskin. När du ändå har slippappret framme är inte fel att runda till skarpa kanter, så att färgen kan få ordentligt fäste hela vägen runt.
Sitter den gamla färgen hårt behöver du varken skrapa, borsta eller slipa, så länge du har tvättat av den med ett rengöringsmedel som gör ytan ren och matt.
3. Träet ska vara torrt
4. Ta bort alla besvärliga hinder
Glöm att kunna måla fint och exakt runt om lampor, gångjärn, takrännor och ringklockor. Att måla utomhus är inte direkt precisionsarbete, och det blir aldrig bra. Det är mycket lättare och går snabbare att avlägsna så många lösa delar som möjligt, även rännor och stuprör. Då går målandet snabbare, och sakerna är snart på plats igen, helt fläckfria.
5. Ge färgen en kur mot påväxt
Även om grundningsolja och färg innehåller mögel- och algmedel, bör du på utsatta ytor göra livet extra surt för alger. Det gör du genom att spruta på ett medel mot påväxt på den rena ytan, låta det torka - och bli sittande, när du grundoljar in träet. Det motverkar nya angrepp och hindrar gamla angrepp från att bryta ut igen.
6. Täck av grundligt, färgen droppar alltid
Det är dumt att chansa på att du kan måla utan att droppa och kladda vid sidan av. Att täcka av fönster, dörrar och annat som inte ska målas, lönar sig alltid. Täck av med UV-resistent maskeringstejp, och lägg plastfolie över ytor som fönster och dörrar. På marken täcker du av med avtäckningsfilt, som på ovansidan suger upp färgspill och på undersidan tätar med plast.
7. Ingen brådska att måla över oljan
Grundningsolja tränger djupt in i träet och skyddar det mot fukt och angrepp hela vägen in i porerna. Därför ger du nytt trä grundningsolja. Även tidigare målade ytor mår bra av en grundningsolja med medel mot mögel och alger. Om ytan är sliten och torr suger den vatten.
Där den gamla färgen fortfarande är fräsch kan oljan lägga sig som en hinna och försämra vidhäftningen; är det blank olja på ytan efter ett par minuter torkas den av. Stryk rikligt med olja vid allt ändträ.
8. Spara inte på dina penslar
Bra verktyg hjälper dig komma åt överallt, fördela färgen optimalt och arbeta snabbt. Det viktigaste är en bra, bred pensel, som kan bära mycket färg, för de stora ytorna, och en mindre långskaftad pensel som kan komma åt överallt. De ska kunna hålla tillräckligt med färg - och sina borst, så att de inte fastnar på väggen. Är penslen vinklad når den bättre runt kanter och hörn.
9. Fyll i hål
Efter några år brukar trä ofta ha fått små och stora hål, som det lönar sig att fylla igen innan du målar.
Hål efter kvistar och gamla skruvar och spik kommer inte bara utgöra en svag punkt där vatten kan tränga in, de är också irriterande när du målar då den våta färgen samlar sig i hålen och rinner ut i tjocka rännilar så fort du vänder ryggen till.
10. Ge kvistar och fläckar från kåda ett ordentligt lager grundfärg
När kvistar svettas ut kåda som tränger ut genom färgen som mörka fläckar, kan du inte spärra det med kvistlack. Det hjälper inte vid stora temperatur- och fuktskillnader. Har ditt träverk problem med kvistar och kåda, täcker du det istället med ett rejält lager täckande grundfärg. När kvistarna får olja, grundfärg och två-tre lager träfärg, brukar de oftast hålla sig utan att ”svettas”.