Måla träet SÅ DET HÅLLER

Med rätt kunskap, rätt material och lite tålamod kan du måla träet utomhus, så att du inte behöver göra det igen på många år – och så håller träet nästan i all oändlighet.

Man känner sig lite dum när man står och målar huset med ingenting. Särskilt om en granne kommer förbi. Men bry dig inte om det, din insats med den osynliga oljan kommer att löna sig. Arbetet går snabbt, och ditt trä kommer att hålla i många år.

När du målar trä ute är det värt att göra det ordentligt, då det inte bara handlar om att göra arbetet snabbt och få ett snyggt resultat vid första ögonkastet. Ditt arbete är avgörande för hur länge färgen håller - och hur länge träet håller.

Redaktionen rekommenderar: Måla huset med din telefon!

Träet är nämligen omgivet av fiender. Solens UV-strålar försvagar träfibrerna. Svamp och insekter står på kö för att äta av det, bara det är fuktigt. Och är träet vått, står frosten redo att separera fibrerna från varandra.

Allt det ska färgen skydda träet mot. Så glöm inte grundningsoljan - eller de andra goda råden här.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du äga en fuktmätare

Klicka på länken och kom direkt till avsnittet längre ned i artikeln.

1. Tvätta med stark rengöring

Innan du målar, ska du göra rent träet grundligt så att färgen får bra fäste. Det gäller i första hand att få bort smuts, salt och fett, så använd ett starkt rengöringsmedel till att börja med. För att få optimal vidhäftning kan du t.ex. använda fasadtvätt, som gör ytskiktet matt. Både grundrengöring och fasadtvätt är för tuffa mot färgen för att använda vid vanlig rengöring, så dem bör du bara använda inför en ommålning.

Rengöringsmedlet löses i vatten och sprutas på träytan. Arbeta nedifrån och upp för att slippa rinnmärken. Efter några minuter spolar du av ytan, först nedifrån och upp, sedan uppifrån och ned.

En vattenslang med tillsats är perfekt. En högtryckstvätt är lite för stark, särskilt på lodräta paneler, och kan förstöra träet. Och så tar det längre tid för träet att torka tillräckligt för att målas.

2. Skrapa/slipa bort lös färg

Gå över träet och skrapa loss avskalad färg. Syd- och västväggen, som har varit extra utsatta för solens varma strålar, är i regel mest slitna.

Den lösa färgen skrapas och borstas av med spack-el/skrapa och stålborste innan ytan slipas jämn med kloss eller slipmaskin. När du ändå har slippappret framme är inte fel att runda till skarpa kanter, så att färgen kan få ordentligt fäste hela vägen runt.

Sitter den gamla färgen hårt behöver du varken skrapa, borsta eller slipa, så länge du har tvättat av den med ett rengöringsmedel som gör ytan ren och matt.

3. Träet ska vara torrt

Du kan i nödfall måla trä som har en fuktprocent på 18, men vill du ha ett garanterat bra resultat, bör den vara högst 15 procent. Mät där träet är som fuktigast, t.ex. närmast marken. Är det fuktigare än 15 procent kan det bli fuktsköldar i det färdiga resultatet och färgen riskerar att släppa.

4. Ta bort alla besvärliga hinder

Glöm att kunna måla fint och exakt runt om lampor, gångjärn, takrännor och ringklockor. Att måla utomhus är inte direkt precisionsarbete, och det blir aldrig bra. Det är mycket lättare och går snabbare att avlägsna så många lösa delar som möjligt, även rännor och stuprör. Då går målandet snabbare, och sakerna är snart på plats igen, helt fläckfria.

5. Ge färgen en kur mot påväxt

Även om grundningsolja och färg innehåller mögel- och algmedel, bör du på utsatta ytor göra livet extra surt för alger. Det gör du genom att spruta på ett medel mot påväxt på den rena ytan, låta det torka - och bli sittande, när du grundoljar in träet. Det motverkar nya angrepp och hindrar gamla angrepp från att bryta ut igen.

6. Täck av grundligt, färgen droppar alltid

Det är dumt att chansa på att du kan måla utan att droppa och kladda vid sidan av. Att täcka av fönster, dörrar och annat som inte ska målas, lönar sig alltid. Täck av med UV-resistent maskeringstejp, och lägg plastfolie över ytor som fönster och dörrar. På marken täcker du av med avtäckningsfilt, som på ovansidan suger upp färgspill och på undersidan tätar med plast.

7. Ingen brådska att måla över oljan

Grundningsolja tränger djupt in i träet och skyddar det mot fukt och angrepp hela vägen in i porerna. Därför ger du nytt trä grundningsolja. Även tidigare målade ytor mår bra av en grundningsolja med medel mot mögel och alger. Om ytan är sliten och torr suger den vatten.

Där den gamla färgen fortfarande är fräsch kan oljan lägga sig som en hinna och försämra vidhäftningen; är det blank olja på ytan efter ett par minuter torkas den av. Stryk rikligt med olja vid allt ändträ.

8. Spara inte på dina penslar

Bra verktyg hjälper dig komma åt överallt, fördela färgen optimalt och arbeta snabbt. Det viktigaste är en bra, bred pensel, som kan bära mycket färg, för de stora ytorna, och en mindre långskaftad pensel som kan komma åt överallt. De ska kunna hålla tillräckligt med färg - och sina borst, så att de inte fastnar på väggen. Är penslen vinklad når den bättre runt kanter och hörn.

9. Fyll i hål

Efter några år brukar trä ofta ha fått små och stora hål, som det lönar sig att fylla igen innan du målar.

Hål efter kvistar och gamla skruvar och spik kommer inte bara utgöra en svag punkt där vatten kan tränga in, de är också irriterande när du målar då den våta färgen samlar sig i hålen och rinner ut i tjocka rännilar så fort du vänder ryggen till.

10. Ge kvistar och fläckar från kåda ett ordentligt lager grundfärg

När kvistar svettas ut kåda som tränger ut genom färgen som mörka fläckar, kan du inte spärra det med kvistlack. Det hjälper inte vid stora temperatur- och fuktskillnader. Har ditt träverk problem med kvistar och kåda, täcker du det istället med ett rejält lager täckande grundfärg. När kvistarna får olja, grundfärg och två-tre lager träfärg, brukar de oftast hålla sig utan att ”svettas”.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Målare