Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tapetreparation

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Här visar målaren två typiska tapetreparationer som alla kan klara av. I det första fallet har en bit tapet skrapats av väggen och lämnat efter sig ett hål. I det andra fallet är tapeten full av bubblor och veck.

För att inte kladda ner resten av tapeten sätter man maskeringspapper runt hålet. Sedan spacklas hålet igen för att jämna av övergången mellan hål och tapet. Maskeringen plockas bort och sedan måste spackelmassan torka i cirka en timme.

När den torkat slipas den av med sandpapper korn 120. För att kunna reparera hålet måste man naturligtvis ha en tapetbit över. En bit tapet, något större än hålet rivs av. Man river bort från biten och neråt så att biten får en mjuk kant.

En rejäl klick tapetklister penslas på lagningsbiten innan den sätts på plats. På en brokig tapet som den här gäller det att man passar av mönstret.

Då kan lagningen bli så gott som osynlig. När biten sitter ordentligt fast torkas den av med en fuktig svamp för att få bort eventuella rester av tapetklister.På den randiga tapeten finns det som sagt veck och bubblor på mitten.

De har uppkommit eftersom tapeten inte fick dra tillräckligt länge med klister på innan den sattes upp.

Med en vass hobbykniv skär man längs vecken, och de löst sittande tapetbitarna plockas bort med en spackelspade. För att få så bra resultat som möjligt ska alla veck avlägsnas. Det kan se drastiskt ut, men är nödvändigt.

När alla lösa bitar är borta slipar man med sandpapper för att få mjuka övergångar. En våd av den randiga tapeten hålls upp bredvid lagningsstället så att målaren kan se hur hon ska riva till tapeten för att få ränderna att passa.

På nytt rivs lagningsbiten av så att kanterna blir mjuka. Ett tjockt lager tapetklister stryks på lagningsbiten som sedan läggs på plats med passning för ränderna.

Till sist torkas reparationen av med en fuktig svamp. När tapeten torkat kan man knappast se att den ny tapetbit satts dit.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka