Behandla med svart olja

Du kan skapa en snygg och slitstark yta på en köksbänk eller ett arbetsbord av stavlimmat trä med svart bänkolja. Den arbetas lätt in i bänkskivan och ger en lättskött och hållbar yta. Se här hur det går till.

Mörka bänkskivor är populära och eftersom de ofta är gjorda av tropiska träslag så är de mycket dyra. Om du gärna vill ha en mörk bänkskiva så känner vi till en genväg …

En massiv bänkskiva utsätts för lite av varje. I köket ska skivan tåla diverse köksredskap, vara lätt att hålla helt ren eftersom den är i kontakt med matvaror och den ska vara slät och fin. Samma krav bör man ställa på en bänkskiva i verkstan, som i varje fall ska vara tålig.

Vår genväg är att behandla bänkskivan med en olja som verkligen tränger ner i träet och inte bara ligger som en hinna ovanpå. Och vår teknik kan användas på både nya och gamla bänkskivor.

Till behandlingen har vi valt Junckers Rustic Bänkskiveolja, men det går säkert lika bra med andra oljor av samma slag.

Oljan ska masseras in i träet för att ge ett läckert färgdjup och en oljemättad yta som håller fukt borta från träet.

Resultatet är en sidenmatt yta med färgspel eftersom stavarna suger åt sig olika mycket av oljan, som finns i flera andra kulörer om du inte gillar svart.

LÄS OCKSÅ: Ett lager olja på bänkskivan är den bästa och enklaste behandlingen

Tvätta rent och slipa

1

Blanda trärensmedel med vatten i förhållandet 1:10 och tvätta skivan. Även om bänkskivan är helt ny så får medlet bort smuts och ”öppnar” träet så att oljan kan sugas in. Låt medlet verka en halvtimme.

2

Tvätta bort resterna av medlet med trasor och svampar och byt vatten flera gånger. Låt nu träskivan torka i cirka ett dygn innan behandlingen fortsätter.

3

Slipa ytan slät med slippapper korn 180. Fibrerna har ju rest sig och ytan är därför sträv. Det går bra att slipa för hand men det går fortare med excenterslip. Borsta och dammsug bort allt slipdamm.

Först två strykningar

1

Både första och andra strykningen med olja ska göras vått i vått, dvs. oljan får inte hinna torka på ytan medan du stryker. Lägg på oljan med en bred pensel eller lackrulle. Stryk igen efter 30 minuter.

2

Efter första strykningen ser du matta fläckar där träet har sugit mest. När du stryker den andra gången lägger du på olja på hela skivan och lite extra på de matta fläckarna där träet har sugit mycket.

3

Arbeta in den våta oljan i träet med en skursvamp eller slipsvamp omedelbart efter att du har strukit ut oljan - både den första och den andra gången. Arbeta endast längs ådringen och tryck gärna.

4

Låt träskivan suga i cirka 30 minuter efter den andra strykningen. Upptäcker du starkt sugande stavar kan du stryka dem med lite olja men innan det gått 30 minuter.

5

Torka av skivan med en luddfri bomullstrasa. Efter torkningen får det inte finnas oljefuktiga fläckar på skivan, för de blir blanka när de är torra. Nu låter du bänkskivan vila ett dygn innan du fortsätter.

6

Efter de två första strykningarna ser du klar skillnad mellan de sugande och inte sugande stavarna. Om du tycker att färgmättnaden är tillräcklig kan du avsluta med en eller två strykningar med klar olja.

Två strykningar till ger ännu svartare skiva

1

Om du vill ha en ännu svartare skiva fortsätter du nästa dag med ytterligare två strykningar, och de ska utföras precis som de två första: vått i vått och den andra strykningen efter cirka en halvtimme.

2

Mellan de två strykningarna masserar du in oljan extra noga med din skursvamp eller slipsvamp. Men glöm inte att stryka enbart längs ådringen.

3

Torka bort överflödig olja med luddfria trasor efter ytterligare en timme. VIKTIGT! Oljefuktiga trasor självantänder. Förvara dem i en tät glas- eller metallburk innan de bränns eller körs till sopstationen.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Målare