Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Massivt plankgolv - håller i 100 år!

Skriv ut Spara artikel

Det är ett rent nöje att lägga ett golv med de breda och näst intill perfekta slottsplankorna, och har du koll på fem avgörande moment kan det inte gå fel.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
5 dagar
Pris
1000 kr/m2

Det ultimata plankgolvet. Du kan inte se hur massivt ditt nya golv är, men du känner det genom ljudet i rummet och den fasta ytan under fötterna.

Intro

Slottsplank är precis som namnet antyder lika snygga som de är exklusiva. Det är breda, tumtjocka golvplankor av ljust trä, och om du lägger det rätt och sköter om det, har du ett golv som kommer att lysa av kvalitet i generationer.

Det är ett rent nöje att lägga ett plankgolv

Därför kan det kännas som ett stort ansvar att lägga det snygga golvet själv. Men det är faktiskt till din hjälp att planken är av så hög kvalitet. De är gjorda av utsökt trä, torkade och förarbetade för att bli exakt jämna. Därför är de ett rent nöje att lägga.

Fem avgörande tekniker när du ska lägga plankgolv

Det är en fördel att ha lagt golv innan, men det är inte nödvändigt. I verkligheten är det endast några få moment som du ska ha koll på innan du börjar:

 1. Du ska kunna lägga planken på ett stabilt, plant underlag.
 2. Du ska göra fast planken på rätt sätt och dölja skruvarna med träpluggar.
 3. Du ska ha koll på hur du sammanfogar planken sida mot sida.
 4. Till sist ska du ge det färdiga golvet en bra slutbehandling som framhäver det fina resultatet och skyddar det.
 5. Och så ska du ha riktigt bra koll på den första och den sista raden plank, de som ligger längs med väggen.

LÄS OCKSÅ: Golvvärme trägolv

Planera hela plankgolvet i förväg

Måtten är nämligen så pålitliga att du på förhand kan säga ungefär hur mycket du behöver kapa i bredden på den sista raden plank. Om det är mer än ett par centimeter, så blir det nästan alltid snyggare att fördela överskottet lika mellan de båda sidorna. På det viset slutar du aldrig med mindre än en halv plankbredd på någon av sidorna.

En speciell detalj med plankgolv

En speciell detalj är att golvet läggs med plank, som varierar mellan 5 och 7 meter – inte ens de längsta räcker från vägg till vägg. Varje rad måste alltså skarvas, och genom att välja vilka plank som ska sitta var kan du fördela skarvarna på ett snyggt och passande sätt.

Instruktion

Skapa ett helt plant underlag

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

En förutsättning för ett bra golv är ett stabilt, jämnt underlag. Om du inte vill hyvla av de gamla bjälkarna får du rätta dig efter den högsta punkten. Kontrollera att den nya nivån passar med dörrarna. Du kan göra på olika sätt. Här lägger vi plywood och papp på bjälkarna.

1

Bestäm hur högt det nya golvet ska vara. Mät över hela golvet, så att du kan lyfta upp resten till samma nivå.

2

Vi bygger upp med plywoodremsor och papp. På så sätt kan vi arbeta utifrån det gamla golvet och frilägga bjälkarna i takt med att vi lägger på nya plank.

Få ordning på både första och sista plankan

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Den sista plankan kan du märka upp med den här klassiska tekniken så att den följer väggen.

Innan vi börjar lägga planken tänker vi igenom hela golvet ordentligt. Om vi endast passar den första plankan efter väggen och sedan lägger planka efter planka, riskerar vi nämligen att det bara får plats en ful, tunn restplanka i andra änden av rummet. Därför är det mycket bättre att fördela problemet jämnt över båda sidorna.

Plankornas mått är så pålitliga och de kan läggas så tätt, att du kan räkna dig fram till hur mycket du kommer att behöva såga av den sista plankan i bredden. Om du börjar med en hel planka vill säga. Och om din beräkning skulle visa att du kommer att behöva såga av mer än ett par centimeter av den sista plankan så kan du såga av den första plankan på mitten istället. På det viset kommer du alltid få minst en halv plankbredd längs med väggarna.

I dina beräkningar ska du ha med 10-12 mm luft kvar till väggen, så att träet kan expandera i fuktig luft. Och så ska kanten i stort sett alltid passas till efter ojämnheter i väggen.

1

Första plankan läggs med notkanten mot väggen. Bredden anpassas så att de kapas lika mycket här som på motsatta sidan. Om det är väldigt lite att kapa i andra änden, räcker det att endast kapa på ett ställe.

2

Planken kapas till med en sticksåg. Såga nedifrån, så undviker du att träet spricker på ovansidan. Ska du göra långa, helt raka snitt, går det snabbare med en cirkelsåg.

3

Första raden plank läggs mot väggen med 10 mm avståndsbrickor. Fäst dem provisoriskt med en skruv i varje bjälke. De måste sitta fast, så att nästa rad med plank kan slås in mot dem.

Limma ihop alla ändarna

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Golvet läggs här i ett 9 m långt rum, och vi har inte köpt fullängdsplank, då de kan vara både dyra och besvärliga att lägga. Vi använder istället kortare plank, som måste skarvas i sidorna.

Planken har not och fjäder i sidorna, och limmas samman. De behöver inte limmas ihop över en bjälke, du ska bara se till att du inte får för många korta plank mellan två bjälkar. Ha två hela plank mellan skarvarna.

Våra plank skiljer sig mellan 5 och 7 meter i längd, och om du är noggrann varje gång du väljer en planka att fortsätta arbetet med, kan du alltid använda den avsågade biten till att påbörja nästa rad.

1

De långa, tunga planken är inte lätta att få upp i en kap-/gersåg. Det smidigaste är att använda en sänksåg med skena, som passas in med ett vinkelanslag eller en vinkel. Skenan spänns fast med skruvtvingar.

2

Sänksågen ställs in, så att den sågar ett par millimeter under plankan. Lägg plankan på ett par reglar, som du kan såga ned i. Båda delarna av plankan ska vila på dem medan du sågar och efter att du har sågat dig igenom.

3

Planken slås hela vägen in, så att du kan styra ihop de två sidorna som ska skarvas. Lägg en avsågad planka med not emellan innan du slår.

4

Plankens ändar limmas. Häll upp lim i ett glas och använd en pensel för att applicera limmet. Glaset med lim kan du även använda till pluggen.

Fäst varje planka med skruv och pluggar

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Planken fäster vi i två omgångar. Först sätter vi skruven provisoriskt där de inte syns, sedan fäster vi planken med skruv ovanifrån, som försänks och pluggas.

Den första plankan längs med väggen sätts fast med några få skruv ovanifrån, som placeras där det sedan ska sitta riktiga skruv med pluggar. Nästa rad med plank bankas på plats och görs fast med diagonala skruv i framkant.

När du har lagt ett par meter i bredd drar du fast planken rakt ovanifrån med två skruv ned i varje bjälke. När du förborrar gör du plats för en träplugg som limmas fast i hålet ovanför skruven. Pluggarna bör vara av samma trä som golvet.

1

De långa brädorna pressas tätt samman, och ofta får man använda fantasin. Här har vi lagt en kloss mot brädan och pressar den på plats med kofot mot det gamla golvet.

2

Brädan fixeras med skruv när den är pressad på plats. Använd skruv med små huvuden, t.ex. 4,2 x 75 mm Montaflex, och dra i dem diagonalt vid fjädern.

3

Märk upp för de "riktiga” skruvarna när du har lagt ett par meter golv. Pluggarna är avgörande för golvets utseende, och de ska sitta helt regelbundet. Vi ritar upp med mjuk blyertspenna längs ett vattenpass och märker ut för skruvarna, 5 cm från varje kant.

4

Mitt i dina markeringar förborrar du för skruvarna med ett 5 mm borr och sedan för pluggarna med ett 10 mm borr. Vi använder ett kombiborr som gör båda hålen i samma steg.

5

Hålet för pluggen ska vara 10 mm djupt, och det löser vi här genom att borra ned genom en kloss i lämplig tjocklek.

6

Dra fast planken i bjälkarna med 5 x 60 mm skruv. Om en skruv träffar en spricka i bjälken och inte får grepp får du ta en längre skruv.

7

Sätt träpluggen i hålet, efter att både hål och plugg är smorda med ett tunnt lager lim. Försök hitta plugg som liknar träet den bankas ned i.

8

Pluggen sågas av jäms med golvet, när limmet har torkat. Multisågen gör det effektivt och smidigt med stöttning av ett tjockt pappersark.

Ge golvet ett snyggt och solitt ytskikt

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Det är helt avgörande att du snabbt får det nya trägolvet renslipat, i jämn nivå, samt skyddar det mot fukt, smuts och damm så att det håller sig fint i många år. Utifrån belastning och smak kan du välja mellan klassisk såpabehandling, vax, olja och lack - och modern behandling i skarvarna.

1

Först slipar vi ned träpluggen försiktigt med en liten bandslip. Se till att hålla den i rörelse hela tiden så att den inte gör några märken.

2

Hela golvet slipas med fint slippapper, så att ojämnheter försvinner, och slutbehandlingen blir så bra som möjligt. För detta hyr du en rondellslip.

3

Du kan lutbehandla golvet för att bleka träet. Det är bättre och säkrare att bleka golvet först och sedan lacka/olja det.

4

Slutligen oljar vi golvet. Oljan fördelas med pensel och roller och poleras ned i golvet med en rondellslip.

Material

 • Slottsplank, 35 x 250 mm svensk gran
 • Träplugg
 • 5 x 60 mm skruv
 • Eventuellt 5 x 120 mm skruv
 • 4,2 x 75 mm Montaflex skruv
 • Vitt trälim (för utomhusbruk, så att det tål fukt)
 • Plywood för uppbyggnad (här 3 och 6 mm)
 • Pappremsor för uppbyggnad
 • Avståndsklossar
 • Ytskiktsbehandling, t.ex. golvolja

Tidsförbrukning

3 – 5 dagar för ett rum på 20 m2

Pris

600-1000 kr/m²

Svårighetsgrad

Om du har koll på några viktiga moment, blir resultatet riktigt bra. Det krävs en hel del kraft till att få några av plankorna på plats.

Tips & Tricks

Slottsplank: de ljusa golvens konung

Slottsplank är ett samlingsnamn för golv av tjocka, breda plank av nordiskt trä av mycket hög kvalitet. Tjockleken är vanligtvis 28-35 mm, och bredden 200-400 mm. Planken finns i längder upp till 10 meter - eller längre om du har tur.

Till väldigt långa rum kan du välja en variant av plank som utnyttjar varje trädstam till det yttersta och därför kan göras längre: De följer stammen och är breda i rotänden och smala i toppen. Dessa koniska plank som har not i bägge kanter och sammanfogas med en lös fjäder, läggs om lott med rot och topp i varje ände och ger ett väldigt speciellt
golv.

Ytbehandling med lack, olja, vax eller såpa

När du väljer ytskiktsbehandling ska du både ta hänsyn till det slitage golvet kommer att utsättas för, och vad du tycker är finast.

Såpa
Specialsåpan tas upp genom träets porer och i ytskiktet genom upprepade behandlingar. Det gör golvet motståndskraftigt mot vätskor och smuts. Behandlingen måste repeteras med jämna mellanrum.

Olja eller vax
Ytskiktet mättas med vax eller olja, som båda poleras in i träet. Oljan tränger djupare in och vaxet kan ge en starkare yta. Träet får bra skydd, och det är lätt att förnya behandlingen.

Lack
Lack bildar det tätaste ytskiktet, men tränger inte ned och skyddar på djupet. Det håller länge, om det inte utsätts för kraftigt slitage. Lacken bör förnyas innan den slits igenom, annars får du slipa av allt först.

Lut
Lutbehandlingen bleker träet genom en kemisk process, men den skyddar inte mot slitage eller nedsmutsning. Träet får en karakteristisk vitgrå färg. Behandlingen avslutas med såpa, vax, olja eller lack.

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Byggbeskrivningar: Massivt plankgolv - håller i 100 år!
Totalt pris: null purchase.price.currency
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
  • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
  • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
  • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka