Intro
Instruktion
01
Skapa ett helt plant underlag
2
Steg
En förutsättning för ett bra golv är ett stabilt, jämnt underlag. Om du inte vill hyvla av de gamla bjälkarna får du rätta dig efter den högsta punkten. Kontrollera att den nya nivån passar med dörrarna. Du kan göra på olika sätt. Här lägger vi plywood och papp på bjälkarna.
Bestäm hur högt det nya golvet ska vara. Mät över hela golvet, så att du kan lyfta upp resten till samma nivå.
02
Få ordning på både första och sista plankan
3
Steg
Innan vi börjar lägga planken tänker vi igenom hela golvet ordentligt. Om vi endast passar den första plankan efter väggen och sedan lägger planka efter planka, riskerar vi nämligen att det bara får plats en ful, tunn restplanka i andra änden av rummet. Därför är det mycket bättre att fördela problemet jämnt över båda sidorna.
Plankornas mått är så pålitliga och de kan läggas så tätt, att du kan räkna dig fram till hur mycket du kommer att behöva såga av den sista plankan i bredden. Om du börjar med en hel planka vill säga. Och om din beräkning skulle visa att du kommer att behöva såga av mer än ett par centimeter av den sista plankan så kan du såga av den första plankan på mitten istället. På det viset kommer du alltid få minst en halv plankbredd längs med väggarna.
I dina beräkningar ska du ha med 10-12 mm luft kvar till väggen, så att träet kan expandera i fuktig luft. Och så ska kanten i stort sett alltid passas till efter ojämnheter i väggen.
Första plankan läggs med notkanten mot väggen. Bredden anpassas så att de kapas lika mycket här som på motsatta sidan. Om det är väldigt lite att kapa i andra änden, räcker det att endast kapa på ett ställe.
Planken kapas till med en sticksåg. Såga nedifrån, så undviker du att träet spricker på ovansidan. Ska du göra långa, helt raka snitt, går det snabbare med en cirkelsåg.
03
Limma ihop alla ändarna
4
Steg
Golvet läggs här i ett 9 m långt rum, och vi har inte köpt fullängdsplank, då de kan vara både dyra och besvärliga att lägga. Vi använder istället kortare plank, som måste skarvas i sidorna.
Planken har not och fjäder i sidorna, och limmas samman. De behöver inte limmas ihop över en bjälke, du ska bara se till att du inte får för många korta plank mellan två bjälkar. Ha två hela plank mellan skarvarna.
Våra plank skiljer sig mellan 5 och 7 meter i längd, och om du är noggrann varje gång du väljer en planka att fortsätta arbetet med, kan du alltid använda den avsågade biten till att påbörja nästa rad.
De långa, tunga planken är inte lätta att få upp i en kap-/gersåg. Det smidigaste är att använda en sänksåg med skena, som passas in med ett vinkelanslag eller en vinkel. Skenan spänns fast med skruvtvingar.
Sänksågen ställs in, så att den sågar ett par millimeter under plankan. Lägg plankan på ett par reglar, som du kan såga ned i. Båda delarna av plankan ska vila på dem medan du sågar och efter att du har sågat dig igenom.
Planken slås hela vägen in, så att du kan styra ihop de två sidorna som ska skarvas. Lägg en avsågad planka med not emellan innan du slår.
04
Fäst varje planka med skruv och pluggar
8
Steg
Planken fäster vi i två omgångar. Först sätter vi skruven provisoriskt där de inte syns, sedan fäster vi planken med skruv ovanifrån, som försänks och pluggas.
Den första plankan längs med väggen sätts fast med några få skruv ovanifrån, som placeras där det sedan ska sitta riktiga skruv med pluggar. Nästa rad med plank bankas på plats och görs fast med diagonala skruv i framkant.
När du har lagt ett par meter i bredd drar du fast planken rakt ovanifrån med två skruv ned i varje bjälke. När du förborrar gör du plats för en träplugg som limmas fast i hålet ovanför skruven. Pluggarna bör vara av samma trä som golvet.
De långa brädorna pressas tätt samman, och ofta får man använda fantasin. Här har vi lagt en kloss mot brädan och pressar den på plats med kofot mot det gamla golvet.
Brädan fixeras med skruv när den är pressad på plats. Använd skruv med små huvuden, t.ex. 4,2 x 75 mm Montaflex, och dra i dem diagonalt vid fjädern.
Märk upp för de "riktiga” skruvarna när du har lagt ett par meter golv. Pluggarna är avgörande för golvets utseende, och de ska sitta helt regelbundet. Vi ritar upp med mjuk blyertspenna längs ett vattenpass och märker ut för skruvarna, 5 cm från varje kant.
Mitt i dina markeringar förborrar du för skruvarna med ett 5 mm borr och sedan för pluggarna med ett 10 mm borr. Vi använder ett kombiborr som gör båda hålen i samma steg.
Hålet för pluggen ska vara 10 mm djupt, och det löser vi här genom att borra ned genom en kloss i lämplig tjocklek.
Dra fast planken i bjälkarna med 5 x 60 mm skruv. Om en skruv träffar en spricka i bjälken och inte får grepp får du ta en längre skruv.
Sätt träpluggen i hålet, efter att både hål och plugg är smorda med ett tunnt lager lim. Försök hitta plugg som liknar träet den bankas ned i.
05
Ge golvet ett snyggt och solitt ytskikt
4
Steg
Det är helt avgörande att du snabbt får det nya trägolvet renslipat, i jämn nivå, samt skyddar det mot fukt, smuts och damm så att det håller sig fint i många år. Utifrån belastning och smak kan du välja mellan klassisk såpabehandling, vax, olja och lack - och modern behandling i skarvarna.
Först slipar vi ned träpluggen försiktigt med en liten bandslip. Se till att hålla den i rörelse hela tiden så att den inte gör några märken.
Hela golvet slipas med fint slippapper, så att ojämnheter försvinner, och slutbehandlingen blir så bra som möjligt. För detta hyr du en rondellslip.
Du kan lutbehandla golvet för att bleka träet. Det är bättre och säkrare att bleka golvet först och sedan lacka/olja det.
Material
- Slottsplank, 35 x 250 mm svensk gran
- Träplugg
- 5 x 60 mm skruv
- Eventuellt 5 x 120 mm skruv
- 4,2 x 75 mm Montaflex skruv
- Vitt trälim (för utomhusbruk, så att det tål fukt)
- Plywood för uppbyggnad (här 3 och 6 mm)
- Pappremsor för uppbyggnad
- Avståndsklossar
- Ytskiktsbehandling, t.ex. golvolja
Tidsförbrukning
3 – 5 dagar för ett rum på 20 m2
Pris
600-1000 kr/m²
Svårighetsgrad
Om du har koll på några viktiga moment, blir resultatet riktigt bra. Det krävs en hel del kraft till att få några av plankorna på plats.
Video
Tips & Tricks
Slottsplank: de ljusa golvens konung
Slottsplank är ett samlingsnamn för golv av tjocka, breda plank av nordiskt trä av mycket hög kvalitet. Tjockleken är vanligtvis 28-35 mm, och bredden 200-400 mm. Planken finns i längder upp till 10 meter - eller längre om du har tur.
Till väldigt långa rum kan du välja en variant av plank som utnyttjar varje trädstam till det yttersta och därför kan göras längre: De följer stammen och är breda i rotänden och smala i toppen. Dessa koniska plank som har not i bägge kanter och sammanfogas med en lös fjäder, läggs om lott med rot och topp i varje ände och ger ett väldigt speciellt
golv.
Ytbehandling med lack, olja, vax eller såpa
När du väljer ytskiktsbehandling ska du både ta hänsyn till det slitage golvet kommer att utsättas för, och vad du tycker är finast.
Såpa
Specialsåpan tas upp genom träets porer och i ytskiktet genom upprepade behandlingar. Det gör golvet motståndskraftigt mot vätskor och smuts. Behandlingen måste repeteras med jämna mellanrum.
Olja eller vax
Ytskiktet mättas med vax eller olja, som båda poleras in i träet. Oljan tränger djupare in och vaxet kan ge en starkare yta. Träet får bra skydd, och det är lätt att förnya behandlingen.
Lack
Lack bildar det tätaste ytskiktet, men tränger inte ned och skyddar på djupet. Det håller länge, om det inte utsätts för kraftigt slitage. Lacken bör förnyas innan den slits igenom, annars får du slipa av allt först.
Lut
Lutbehandlingen bleker träet genom en kemisk process, men den skyddar inte mot slitage eller nedsmutsning. Träet får en karakteristisk vitgrå färg. Behandlingen avslutas med såpa, vax, olja eller lack.