In- och utvändiga listfogar

Innan du sågar till lister i ett invändigt hörn måste du kontrollera att hörnet är 90 grader – i rät vinkel.

Här stämmer vinkeln och den första listen sågas till i 45 graders vinkel. Vi använder en kap- geringssåg som ger bäst resultat. Du kan självklart också använda en listsåg och en geringslåda.

Fäst inte listen ännu. Såga först till den andra delen, också den i 45 graders vinkel, men vinklad åt motsatt håll.För ihop listerna och kontrollera att fogen sluter helt tät.

Nu ska fogen limmas. Använt ett vanligt trälim, eller snickarlim, som det också kallas. Och lägg bara lim på den ena listen, och dessutom bara längs ytterkanten. Då är det minst risk för att fogen öppnar sig med tiden.

För ihop listerna och gör fast båda två med ett par spikar. Torka noga av överskjutande lim. Den kan vara mycket svår att får bort när den väl har torkat. För bästa resultat kan du sätt på en tunn smyglist. De är lättast att kapa till med hjälp av en listsax.

LÄS OCKSÅ: Välj rätt golvlist

Listsaxen har gradinställningar, för att ge exakta snitt även om de inte ska vara 45 grader. Men det ska de vara här, så kapa först till den ena listen i 45 graders vinkel. Kom ihåg att vända den konvexa sidan av listen mot dig när du klipper.

Gör fast listen med ett par dyckert.Klipp sedan till den andra listen. Den kapas naturligtvis åt motsatt håll.Notera att vi har klippt till smyglisten två millimeter längre än den egentligen ska vara. Då hamnar listen i spänn mellan väggen och hörnet. Då kan den pressas på plats så att fogen blir helt tät. Montera smyglisterna med små dyckertar mot fotlisten, aldrig mot golvet. Då slipper du att smyglisterna lossnar när golvplankorna rör sig, som de ofta gör. Det är lite svårare att få till listerna runt ett utvändigt hörn.

Såga först till de längre listbitarna i 45 graders vinkel och gör fast dem så att vinkelns innerkant sitter precis vid vägghörnet. Mät nu noga mellan de två listernas inre hörn. Här är avståndet 18,1 cm. Mittbiten sågas i 45 graders vinkel i båda ändar. Biten passar bra och ger fina ytterhörn när den väl sitter på plats.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trägolv