Varje golvplanka monteras med två skruvar. På de här plankorna, som är 18 cm breda, fäster vi skruvarna 4 cm från kanten.

Man måste markera mycket noga så att skruvarna hamnar på en rät linje. Plugghålen följer samma linje och det blir inte snyggt om de inte snörrätt efter varandra.

Tumregeln är att göra hål för skruvarna en fjärdedel av plankans bredd in från kanten. Dels sitter plankan väl fast, dels finns det gott om plats för pluggarna. Dessutom minimeras risken för att plankan spricker.Här har vi valt 16 mm pluggar och förborrar därför med ett pluggborr i hårdmetall, som närmast fräser upp hålet och lämnar en skarp övergång.

Borra bara halvvägs genom plankan. Den här plankan är 22 mm tjock. Vi borrar därför bara 11 mm. Därefter använder vi en pluggborr för att ta ur passande pluggar. De finns i många olika storlekar upp till 30 mm. Sedan görs golvet fast med 4,5 x 60 mm skruvar. Montera en 16 mm pluggborr i borrmaskinen.

Använder man samma virke till pluggarna som i golvet blir pluggarna mindre framträdande. Med pluggborren monterad i borrmaskinen går det snabbt att ta ut en mängd pluggar. Se till att hålla borrstålet i rät vinkel mot plankan så att pluggarna blir helt raka. Annars kan du använda en pelarborrmaskin. När borrstålet gått i botten knäcker man bara pluggen lite åt sidan, så att den lossnar från virket.

Vänd och vrid på pluggarna så att de stämmer överens med ådringen i plankan. När du hittat en plugg som stämmer är det bara att lägga på trälim och knacka ner pluggen i hålet med en hammare. Därefter stämmer man av den uppstickande delen av pluggen med ett vasst stämjärn bit för bit. Kom ihåg att vända den vinklade delen av eggen neråt, annars är det risk att pluggen förstörs och stämjärnet fastnar i plankan.

Hantverkaren rekommenderar att du sätter i pluggarna en planka i taget, för att vara helt säker på att de hamnar tätt ihop. När alla pluggar är monterade ska golvet slipas. Här använder vi en excentnerslipmaskin, först med korn 120 och sedan korn 180, så att pluggarna hamnar i nivå med golvet. Det går också att köpa färdiga pluggar i stället för att tillverka dem själv, men det är mycket dyrare.

Man kan också köpa en rundstav, exempelvis i teak, och såga till pluggarna. Såna pluggar limmas och slipas på samma sätt. Det ger ett speciellt intryck om pluggarna är gjorda i annat virke än själva golvet. Väljer man att lägga ett golv med träpluggar måste man räkna med att slipa hela golvet med en golvslipmaskin och sedan ytbehandla golvet.