Dölja skruvar med träplugg

Självklart går det snabbast att bara skruva fast golv- eller trallbrädan. Det tar något längre tid om du vill dölja skruvarna med träpluggar. I gengäld får du en mycket snyggare yta när skruvarna är osynliga.

Dölja skruvar med träplugg

Träpluggen doppas i lim och slås på plats i hålet, så skruven täcks.

Träpluggar görs med ett pluggborr-set

Ett pluggborr-set består av ett forstnerborr att göra hålen med och ett pluggborr att tillverka träpluggarna med. De två borren är noga anpassade för varandra så att de träpluggar som pluggborret gör passar exakt i forstnerborrets hål. De flesta pluggborr ser ut så. De köps i set med ex. fem olika storlekar.

Dölja skruvar med träplugg

Träpluggen blir synlig om du vänder dess ådring i motsatt riktning mot ådringen i golvbrädan.

LÄS OCKSÅ: Pluggborr – en snabbguide

Så placeras skruv och träplugg

Hål borras med ett forstnerborr ca halvt ner i brädan som ska fästas med skruv och träplugg. Hålet är ca dubbelt så stort som diametern på skruvskallen. Brädan fästs nu med en skruv som placeras mitt i hålet, och som skruvas i så att skruvskallen går i nivå med botten av hålet.

Applicera lim på träpluggen, och slå den på plats ner i hålet. Överflödigt trä tas bort.

Läs mer om trägolv

Dölja skruvar med träplugg

En träplugg döljer skruven som är placerad nästan halvägs ner i den bräda den håller på plats.

Så här döljer du skruvarna med träplugg

1. Sätt pluggborret i en pelarborrmaskin, och borra ut träpluggarna ur en bräda. Ställ in djupet, så borret inte borrar igenom brädan. Har du inte en pelarborrmaskin kan du använda en borrmaskin som hålls helt rakt.

2. När pluggarna är borrade slås de av med ett stämjärn. Om du arbetar med träpluggar i hårt trä, ska du vara lite försiktig så träpluggarna inte slås av snett.

3. Slå träpluggen på plats i hålet som du har borrat med forstnerborret. Lägg först lim på träpluggen, så det kommer upp på sidorna. Häll t.ex. ut lim på en bit trä, och doppa träpluggen i det. Om träpluggen ska vara”osynlig” vrids den så att ådringen följer brädans ådring. Låt träpluggen torka i minst 3-4 timmar.

4. Avlägsna överskottsdelen av träpluggen med ett vasst stämjärn. Ta små bitar åt gången.

5. Slipa träpluggen med sandpapper, ex. korn 180, så att ytan blir helt slät.

Se i filmklippet hur du gör

Här demonstrerar hantverkaren hur man monterar ett golv med skruvar och därefter döljer skruvhuvudena med hjälp av träpluggar.

Varje golvplanka monteras med två skruvar. På de här plankorna, som är 18 cm breda, fäster vi skruvarna 4 cm från kanten.

Man måste markera mycket noga så att skruvarna hamnar på en rät linje. Plugghålen följer samma linje och det blir inte snyggt om de inte snörrätt efter varandra.

Tumregeln är att göra hål för skruvarna en fjärdedel av plankans bredd in från kanten. Dels sitter plankan väl fast, dels finns det gott om plats för pluggarna. Dessutom minimeras risken för att plankan spricker.Här har vi valt 16 mm pluggar och förborrar därför med ett pluggborr i hårdmetall, som närmast fräser upp hålet och lämnar en skarp övergång.

Borra bara halvvägs genom plankan. Den här plankan är 22 mm tjock. Vi borrar därför bara 11 mm. Därefter använder vi en pluggborr för att ta ur passande pluggar. De finns i många olika storlekar upp till 30 mm. Sedan görs golvet fast med 4,5 x 60 mm skruvar. Montera en 16 mm pluggborr i borrmaskinen.

Använder man samma virke till pluggarna som i golvet blir pluggarna mindre framträdande. Med pluggborren monterad i borrmaskinen går det snabbt att ta ut en mängd pluggar. Se till att hålla borrstålet i rät vinkel mot plankan så att pluggarna blir helt raka. Annars kan du använda en pelarborrmaskin. När borrstålet gått i botten knäcker man bara pluggen lite åt sidan, så att den lossnar från virket.

Vänd och vrid på pluggarna så att de stämmer överens med ådringen i plankan. När du hittat en plugg som stämmer är det bara att lägga på trälim och knacka ner pluggen i hålet med en hammare. Därefter stämmer man av den uppstickande delen av pluggen med ett vasst stämjärn bit för bit. Kom ihåg att vända den vinklade delen av eggen neråt, annars är det risk att pluggen förstörs och stämjärnet fastnar i plankan.

Hantverkaren rekommenderar att du sätter i pluggarna en planka i taget, för att vara helt säker på att de hamnar tätt ihop. När alla pluggar är monterade ska golvet slipas. Här använder vi en excentnerslipmaskin, först med korn 120 och sedan korn 180, så att pluggarna hamnar i nivå med golvet. Det går också att köpa färdiga pluggar i stället för att tillverka dem själv, men det är mycket dyrare.

Man kan också köpa en rundstav, exempelvis i teak, och såga till pluggarna. Såna pluggar limmas och slipas på samma sätt. Det ger ett speciellt intryck om pluggarna är gjorda i annat virke än själva golvet. Väljer man att lägga ett golv med träpluggar måste man räkna med att slipa hela golvet med en golvslipmaskin och sedan ytbehandla golvet.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trägolv