Intro
Instruktion
01
Underlaget
2
Steg
När du lägger nytt golv krävs det att du först koncentrerar dig på underlaget. Det ska vara stabilt och ligga stadigt. Uppreg-lingen ska ev. stöttas så att golvet inte knarrar eller sjunker.
Detta golv ska dessutom förses med värmeslingor för vattenburen värme. Pex-slangar ska läggas i slingor och värmefördelningsplåtarna ska läggas på reglar eller brädor, som placeras på tvärgående reglar mellan de golvreglar som senare används till golvbrädorna.
Under plåtarna och pex-slangarna ska det läggas isolering, men det är ju en helt annan historia. Här gör vi klart för läggning av golvbrädor.
Underlaget ska vara stadigt. Här består det av kraftiga reglar som pallats upp på betongplatta. Mellan och under reglarna ligger isolering och till sist har vi avslutat med värmeslingor och plåtar som fördelar värmen.
02
Brädorna läggs
8
Steg
Golvpapp rullas ut på golvet (eller ett annat stegljudsdämpande underlag). Vi vill undvika knarr mellan golvbrädorna och fördelningsplåtarna.
Den första brädan läggs med ett avstånd på 10 mm till väggen, och det använder vi distansbrickor till. Därefter skruvas brädan fast. Skruven sticker upp 5 mm så vi kan fästa en lina i den.
Följande brädor sågas till så att de håller 10 mm till kortväggarna. Brädorna skjuts ihop och distansbrickor trycks på plats. Sponten vänds utåt så att nästa brädas not kan skjutas in över den.
Läggningen avslutas när det är cirka 0,5 m kvar till långväggen, och brädorna pressas ihop så mycket som möjligt. Här använder vi klossar och brädstumpar för att tvinga ihop de brädor som vi lagt på golvet.
Snöret i en snörslå fästs i skruven på den första brädan. Den andra änden av snörslån hålls över regeln på andra sidan av rummet innan snöret sträcks och släpps med en snärt. Nu vet vi var skruvarna ska placeras.
En mall gör det lätt att placera skruvarna på samma ställen i varje bräda. Mallen förses med ett streck som markerar mitten och strecket ska ligga mitt över fogen mellan två brädor. Kanten på mallen anger skruvarnas placering.
Det ska förborras för skruvarna. Först med smalare borr i markeringen och därefter genom ett djupstopp, som vi gjort av en brädstump. Djupstoppet stoppar vårt kombiborr på rätt djup.
03
Pluggarna
3
Steg
Pluggarna knackas i med en limklick. Propparna kan ha olika utseende så det är klokt att sortera dem så att de passar ihop med ådringen i träet. Vi penslar lim i hålet och pluggen och slår ner pluggen. Limmet ska härda ett dygn.
Nästa dag sågas pluggarna av så nära golvbrädan som möjligt. Det bästa är att använda en multicutter med fintandat sågblad, men det går bra även med fin fanersåg. Golvet ska skyddas mot sågen!
Material
• Massivt brädgolv (här 35 x 300 mm douglas från Dinesen Golv, tel. 08-20 58 00, www.dinesen.com)
• Träpluggar och trälim
• Distansbrickor och kilar
• Golvpapp
• 5 x 80 mm skruvar
• Ev. ytbehandling
• Div. klossar och brädstumpar
Specialverktyg
• Multicutter och ev. bandslip
Tidsförbrukning
En arbetsdag för ett rum på 10 m²
Pris
Från 700 kr per m²
Svårighetsgrad
et är lätt att lägga golvet för det är formstabilt, men du ska sörja för att starkt och stadigt undergolv för att få ett bra resultat.
Ritning
Underlaget
Reglarna i golvet ligger med centrumavstånd på 60 cm, och samma avstånd är det mellan de tvärgående reglarna, som har monterats en bit under ovankant på längsgående reglar. Det är för att värmeplåtarna ska hamna i nivå med ovankant på golvreglarna. För att golvet ska vara stadigt sitter reglarna fast på båda sidor och vilar dessutom på kilar på bjälklaget.

Så här läggs den sista brädan
Här är en enkel och praktisk metod som gör det lätt att lägga den sista brädan. Först läggs en bräda (A) ovanpå den sist lagda hela brädan (B). En brädstump (D) dras sedan längs väggen medan vi drar ett streck på brädan A. Därefter sågas stumpen (C) bort från (A) och stumpen kan monteras längs väggen. Det ska hela tiden vara 10 mm mellan golvet och väggen, och det avståndet håller vi med hjälp av distansklossar.
