Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Går det att byta en enda golvbräda?

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Går det att byta en enda golvbräda?

Problem:

En av golvbrädorna har fått en ful och allvarlig skada, och därför vill jag byta ut den. Men kan jag det själv? Det verkar ju inte lätt …?

Lösning:

Om du har möjlighet att skaffa en exakt likadan golvbräda med samma tjocklek och bredd, så är det inte knepigt att byta ut den skadade brädan. Till att börja med ska den gamla tas bort.

Dra upp spikarna eller slå ner dem genom brädan om du kan se dem. I varje ände av brädan sågas hål så att du kan få grepp om de bitar som sitter under socklarna. Klyv sedan brädan med cirkelsåg. Ställ in sågdjupet på brädans tjocklek plus en millimeter. Vinkla klingan någon grad så att du kan såga brädan någon mm från sponten och sedan lyfta upp den. Om brädan sitter fast med dolda spikar är det viktigt att hålla någon mm avstånd till sponten för annars sågar du i spikarna och skadar klingan. Dra loss den gamla brädan och sponten.

Såga bort en bit under noten på den nya brädan och lägg den på plats med lim. Lägg den på lite tjärpapp om den måste pallas upp.

Läs även: Lägg rätt parkettgolv

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka