Få koll på slipredskapen

Det kan vara svårt att hålla koll på alla sorters slipapper och slipmaskiner som används till olika sliparbeten. Vi ger dig en överblick över slipredskapen här.

Det finns en mängd slippapper i olika grovlekar, och det finns även en del elektriska slipmaskiner som kan hjälpa till när man ska slipa brädor och skivor.

LÄS OCKSÅ: Bli expert på vinkelslipen på 5 minuter

Utöver detta finns det en lång rad lösningar till mer speciella material, ex. slipning av betong, metall och putsade ytor, samt till sliparbeten där man ska in i profiler och vinklar och vrår.

Få överblicken här.

Till vinkelslipen: Sliptillbehör

SLIPSKIVA
Vinkelslipen är stark, och förser man den med en slipskiva som består av grovt slippapper på en baksida av gummi, är den effektiv till slipning av grovt trä, eller när gamla limrester och färg ska bort.

LAMELLSKIVA/FLAPDISK
Flapdisken är en skiva med en lamellkonstruktion som består av små bitar av slippapper. Denna slipskiva till vinkelslipen är bra till att rengöra och släta ut svetssömmar, metall och rostfritt stål. Lamellskivor finns normalt från korn 40 till korn 120.

STÅLBORSTE
Borstar till vinkelslipen är avsedda för slipning i klassisk mening. Men de kan vara bra att använda om ex. grillgallret ska slipas rent från rost. Till det grova arbetet används borstar med sammansatta, tvinnade trådar. Finare arbete kräver borstar med enkeltråd.

DIAMANTSLIPSKIVA
Med en diamantslipskiva på vinkelslipen kan man slipa och jämna till hårda ytor, ex. ett betonggolv och gammal puts. Skivan får ett ordentligt fäste, så det är viktigt att starta vinkelslipen försiktigt. Diamantslipskivan finns i olika grovlekar.

KARBIDSKIVA
Denna typ av slipskiva används till slipning av betong och liknande hårda stenmaterial. Den är inte lika effektiv som en diamantslipskiva, men den duger bra till en hel del arbete, och så är den billigare. Finns normalt från korn 14 till korn 36.

SLIPKOPP
Slipkoppen tillhör samma familj som slipskivan och diamantslipskivan. Den används till sten och betong. Den jämnar snabbt till ex. betong, så det är viktigt att vinkelslipens hastighet kan justeras. Slipkoppen finns i olika diametrar, ex. 55, 90 och 110 mm.

Till vanligt slippapper: Kloss och bräda

SLIPKLOSS
Den klassiska och välbekanta slipklossen av kork kommer man långt med. Den vanliga storleken på 4 x 6 x 100 mm ligger bra i handen. Finns både med raka kanter på alla sidor och i varianter med både 90- och 45-graderskanter.

EGENTILLVERKAD SLIPKLOSS
Till profiler ex. i spegeldörrar, golvsocklar och omfattningar med allmogeprofil kan det i regel löna sig att tillverka en egen slipkloss. Hobbylister, rundstavar och kvartstavar är perfekta för ändamålet.

SLIPVERKTYG
Till handslipning av större områden, ex. när en bredspacklad vägg ska slipas, lönar det sig att välja ett slipverktyg som man kan spänna fast slippappret på. Med en storlek på ca 10 x 20 cm går arbetet lite snabbare än med en slipkloss. Slippappret hålls fast med en klämma i varje sida. Det sitter en tunn gummisula som gör att slippappret inte går sönder så lätt i kanterna. Slipverktyget finns också med ett handtag som passar på ett teleskopverktyg.

Specialister

KARBID-SLIPBRÄDA
En slipbräda med en 90-graders böj som är belagd med hårdmetallkorn (korn 24) håller mycket längre än vanligt slippapper. Den är ett fast inslag i målarens verktygslåda och är idealisk till grova, krävande sliparbeten ex. på puts, betong, epoxi, spackelmassa och glasfiber. Kostar oftast från 350 kronor.

KARBORUNDUMSTEN
En karborundumsten är perfekt till slipning av murverk och till slipning av verktyg, ex. spaden, sekatören och gräsklipparskären.

Sicklingen

Sicklingen är en liten, hård stålplatta som är perfekt till att dra bort lacken på ett bord eller en golvbräda . Ofta går det lika snabbt som det hade gjort med slipmaskinen, men utan varken oljud eller damm.

Utöver att ta bort lack och färg kan sicklingen även användas som hyvel. Den gör så fina träspån att det inte är nödvändigt att slipa efteråt. Du kan både dra sicklingen mot dig eller skjuta den framför dig, och den kan föras snett över träets ådring.

Sicklingen finns i två versioner: en fyrkantig till plana ytor och en till profileringar

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Verktyg