Byggbeskrivningar
Lätt
Svår
Lägga klinker på trägolv: Man kan väl inte lägga klinker på trägolv? Visst kan du det!

Klinker ska ligga på ett hårt, fast underlag. Annars knäcks fogarna, och kanske även plattorna. Det kan både murare och vi andra som har försökt, skriva under på. Att klinker inte kan läggas på ett trägolv har därför länge varit en sanning. Men det GÅR.

Skivor löser problemet

När fogar och klinker knäcks på ett trägolv, beror det på träets förmåga att dels ge efter, dels att svälla och dra ihop sig i takt med att luftfuktigheten stiger och sjunker. Det håller inte de styva fogarna och plattorna för i längden. Men genom att lägga ett styvt och fast lager mellan trägolv och klinker kan vi skapa ett undergolv som är så stumt att de problemen aldrig uppstår. Och här får vi hjälp av fibergipsskivor.

De speciella fibergipsskivorna

De speciella fibergipsskivorna som är framtagna för att ligga på golv, är så styva, att de inte låter sig påverkas av trägolvet under. Och när vi säkrar upp ytterligare genom att både limmet som plattorna sitter fast med, och fogen mellan plattorna är av en flexibel typ som kan klara lite större påfrestningar än vanligt lim och fog, ja då har vi banat väg för snyggt och hållbart klinker på ett trägolv. Och när vi nu ändå håller på att göra om hela den underliggande konstruktionen, kan vi lika gärna lägga in värme och få ett varmt och skönt golv.

TIPS: Återanvänd golvbrädorna

Om de golvbrädor du tar loss är lika tjocka kan du använda dem när du bygger upp det nya golvet.

Ladda ned hela artikeln och hämta en steg-för-steg-beskrivning av projektet.

Lägga klinker på trägolv: Är du trött på ditt slitna trägolv och drömmer om klinker istället? Det kan ordnas.

Är du trött på ditt slitna trägolv och drömmer om klinker istället? Det kan ordnas.