Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lägg klinker ovanpå trägolv

Skriv ut Spara artikel

Man kan inte lägga klinker på ett trägolv. Fogarna knäcks, kanske gör plattorna det med. Det argumentet hör vi ofta, men nu säger vi: Självklart kan du det! Du ska bara ha rätt underlag, och det får du med fibergipsskivor.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
5 dagar
Pris
500 kr/m2
Lägga klinker på trägolv: Man kan väl inte lägga klinker på trägolv? Visst kan du det!

Intro

Klinker ska ligga på ett hårt, fast underlag. Annars knäcks fogarna, och kanske även plattorna. Det kan både murare och vi andra som har försökt, skriva under på. Att klinker inte kan läggas på ett trägolv har därför länge varit en sanning. Men det GÅR.

Skivor löser problemet

När fogar och klinker knäcks på ett trägolv, beror det på träets förmåga att dels ge efter, dels att svälla och dra ihop sig i takt med att luftfuktigheten stiger och sjunker. Det håller inte de styva fogarna och plattorna för i längden. Men genom att lägga ett styvt och fast lager mellan trägolv och klinker kan vi skapa ett undergolv som är så stumt att de problemen aldrig uppstår. Och här får vi hjälp av fibergipsskivor.

De speciella fibergipsskivorna

De speciella fibergipsskivorna som är framtagna för att ligga på golv, är så styva, att de inte låter sig påverkas av trägolvet under. Och när vi säkrar upp ytterligare genom att både limmet som plattorna sitter fast med, och fogen mellan plattorna är av en flexibel typ som kan klara lite större påfrestningar än vanligt lim och fog, ja då har vi banat väg för snyggt och hållbart klinker på ett trägolv. Och när vi nu ändå håller på att göra om hela den underliggande konstruktionen, kan vi lika gärna lägga in värme och få ett varmt och skönt golv.

TIPS: Återanvänd golvbrädorna

Om de golvbrädor du tar loss är lika tjocka kan du använda dem när du bygger upp det nya golvet.

Lägga klinker på trägolv: Är du trött på ditt slitna trägolv och drömmer om klinker istället? Det kan ordnas.

Är du trött på ditt slitna trägolv och drömmer om klinker istället? Det kan ordnas.

Instruktion

Plant golv

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Förutsättningen för ett plant golv är ett plant undergolv: Golvbjälkarna ska ligga i samma nivå. Gör de inte det, kan du räta upp golvet med hjälp av den träkonstruktion som du ändå kommer att behöva bygga upp.

De gamla golvbrädorna ska bort, och på sidorna av bjälkarna sätter vi upp 45 x 45 mm reglar. Vi måste försäkra oss om att golvet hamnar i samma nivå och blir helt plant. Därför lägger vi en spikläkt och en golvbräda ovanpå regeln och stöttar upp det hela mot ett vattenpass innan vi skruvar fast regeln. Kolla med vattenpasset att allt är jämnt.

1

Börja med att skaffa dig en överblick över bjälklaget. Håll ett långt vattenpass på längden och tvären över bjälkarna. Ligger de inte i samma nivå gäller det att hitta den högstsa punkten. Det är den höjden hela golvet ska hamna i.

2

Dra ihop en brädstump och en bit spik-läkt med en skruv. Lägg en sträng PU-lim på regeln. Håll klossarna och vattenpasset mot reglen medan den skruvas fast i bjälken med 5 x 80 mm skruv var 30:e cm.

3

Skruva fast spikläkten mellan bjälkarna. Sätt dem med ca. 40 cm mellanrum, och skruva fast dem i bägge ändarna ned i reglarna med 5 x 80 mm skruv. Det ska sitta en spikläkt i båda ändarna in mot väggarna.

4

Nu ska brädornas placering mellan bjälkarna göras fast. Det gör du lättast med några brädbitar. Du ska också märka ut var värmeslangen ska gå. Strecka upp på bägge sidor av brädorna.

5

Såga till brädorna, och skruva fast dem i spikläkten med 5 x 60 mm skruv. Följ streckningen. Det är viktigt att brädorna är hyvlade på bägge sidor, så att de är lika tjocka, och plana på ovansidan.

6

Brädorna till vänster är sågade diagonalt, så att slangen kan vändas i en båge mot väggen. Till höger ska slangen passera bjälken. Fräs ett spår med överfräsen.

7

Vid den här väggen ska det monteras ett köksskåp. Det ska inte vara någon golvvärme under skåpen. Därför slutar vändspåren utanför skåpens sockel.

Värmen läggs ned i golvet

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

För att få bästa möjliga fördelning av värmen lägger vi värmefördelingsplå-tar av aluminium på golvet. Plåtarna ska passa i spåren mellan brädorna. Värmeslangen trycker vi sedan ned i plåtarnas spår.

Plåtarna är lätta att vika ner, du behöver inte använda verktyg för det.

Var noga med att spika fast plattorna som beskrivet nedan. Sätter du fast dem för hårt kan de inte expandera, och då riskerar du att golvet låter när du höjer och sänker golvvärmen.

1

Nu ska värmefördelningsplåtarna av aluminium läggas ut och spikas fast. De ska inte överlappa varandra - varken i ändarna eller i sidorna. Håll minst 5 mm avstånd mellan ändarna när du lägger plåtarnna i förlängning av varandra.

2

Dela plåtarna för hand. Varje plåt är försedd med två spår som är placerade så att den lätt kan knäckas av i tre olika längder. Det gör att du alltid kan få dem att passa i längden.

3

Spika fast plåtarna med pappspik, men***bara*i den ena sidan.** Slå i en spik i bägge ändar. Då kan spåret i mitten expandera fritt när värmeslangen pressas ned i spåret, och när värmen slås på.

4

Tryck ned värmeslangen i spåren i värmefördelningsplåtarna med foten, medan du rullar ut slangen fram och tillbaka över golvet.

5

Värmefördelningsplåtarnas ena sida ska gå in över bjälkarna, så att du undgår en kall remsa mitt på golvet.

6

Lägg värmeslangen i mjuka kurvor. Det får inte vara några veck på slangen. Ändarna av värmefördelningsplåtarna ska dras tillbaka så långt att kanten inte skaver på värmeslangen där den böjs. Golv under skåp hålls fria från golvvärme.

Lägg de styva golvskivorna

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Nu ska de styva fibergipsskivorna på. Det är de som ska se till att golvet blir så styvt att klinkerplattorna inte knäcks när de ligger ovanpå.

Fibergipsskivorna sågar du till med en sticksåg försedd med en klinga med hårdmetalltänder. Alternativt kan du använda en fogsvans (som du efteråt inte kan använda till någonting annat).

Skivorna ska limmas och skruvas ihop. Limmet ska fylla upp skarven hela vägen. Nästa dag får du därför skrapa bort det härdade överskottslimmet.

1

Lägg golvskivorna från vänster till höger. Såga av den fasade kanten på både den korta och den långa sidan av den första skivan. På de nästföljande skivorna sågar du av fasningen på långsidan.

2

Lägg lim på både kort- och långsidan. Limmet ska läggas på den avfasade kanten. Lägg två remsor; det är inga problem med dubbelöppningen på flaskhuvudet.

3

Lägg nästa skiva mot fasningen, så att skivorna hamnar tätt. Limmet ska vara så rikligt att det pressas upp i skarven inom 10 minuter. Det är viktigt för att få en stark fog.

4

Pressa med foten medan du drar i skruv, max. var 20:e cm. Skruvarna drar nämligen inte ihop skivorna i skarven.

5

Skrapa av det härdade limmet nästa dag. Det gör du enklast med en limskrapa. Skrapan får dock inte vara så vass att den skär ner i skivorna.

Lägg klinker på golvet

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Äntligen är golvet redo för det som var hela poängen: snygga klinkerplattor.

Här har vi valt 30 x 60 cm klinker, som läggs med genomgående fogar i bägge led och en fogbredd på 3 mm.

Det kräver att plattorna är kalibrerade. Det vill säga att de är skurna i exakta mått efter bränningen.

Både fixet och fogmassan ska vara av en flexibel sort (kolla förpackningen). För även om du använder styvt fibergips som underlag, bör du dubbelförsäkra dig med fix och fog som kan tåla minimala rörelser i underlaget.

1

Rita upp ett helt rakt streck på skivorna att lägga den första raden klinker efter. Lägg på fixet med en tandspackel, och lägg första raden klinker till linjen. Sätt kakelkryss på högkant mellan klinkerplattorna.

2

Starta på samma sätt vid den angränsande väggen, där linjen dragits vinkelrätt ut från första raden klinker. Till de kommande raderna drar du ut fix på golvet med tandspackeln till ett par plattor åt gången.

3

Lägg en platta, och pressa ner den ordentligt i fixet. Sätt ett kakelkryss i änden och två kakelkryss på långsidan. Har fixet pressats upp till golvytan ska det torkas av.

4

Vänta två dagar med att foga, så att fixet är helt torrt. Blanda fogmassa, och dra på den med kanten av en gummibräda. Gör detta i diagonala rörelser, så fylls fogen bäst och snabbast.

5

Vänta en halvtimma innan du torkar av, så har fogen oftast blivit så stel att du kan torka bort överbliven fogmassa från klinkern med en fuktig skumgummibräda.

6

Vänta en timma innan du torkar efter, så har fogarna blivit helt fasta, och resterna av fogmassan ligger som ett ljust pulver ovanpå plattorna. Polera med en torr bomullstrasa. Släta även till fogarna med trasan.

Material

 • Reglar 45 x 45 mm
 • Spikläkt 28 x 70 mm
 • Hyvlade brädor 33 x 118 mm
 • 25 mm golvskivor, 50 x 150 cm (Fermacell)
 • Golvskivslim (Fermacell)
 • 22 mm skruv (Fermacell)
 • Mineralullsisolering
 • 5 x 60 mm och 5 x 80 mm skruv
 • Klinker
 • LIP Multi kakelfix
 • LIP Klinkerfog
 • LIP Multibinder
 • Polyuretan-lim
 • Värmefördelningsplåtar (aluminium)
 • 20 mm Pex rör-i-rör
 • Pappspik

Tidsförbrukning

Cirka 5 dagar plus torktid för ett rum på 20 kvm.

Pris

Cirka 500 kr/kvm (exkl. klinker).

Svårighetsgrad

Det är en fördel om du har lite gör-det-själv-erfarenhet. Var extra noga med att uppbyggnaden under fibergipsskivorna blir helt plan.

Ritning

logga in eller köp tillgång för att se skissen

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Lägga klinker på trägolv
Lägga klinker på trägolv
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Byggbeskrivningar: Lägg klinker ovanpå trägolv
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
  • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
  • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
  • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka