Intro
Instruktion
Förutsättningen för ett plant golv är ett plant undergolv: Golvbjälkarna ska ligga i samma nivå. Gör de inte det, kan du räta upp golvet med hjälp av den träkonstruktion som du ändå kommer att behöva bygga upp.
De gamla golvbrädorna ska bort, och på sidorna av bjälkarna sätter vi upp 45 x 45 mm reglar. Vi måste försäkra oss om att golvet hamnar i samma nivå och blir helt plant. Därför lägger vi en spikläkt och en golvbräda ovanpå regeln och stöttar upp det hela mot ett vattenpass innan vi skruvar fast regeln. Kolla med vattenpasset att allt är jämnt.
Börja med att skaffa dig en överblick över bjälklaget. Håll ett långt vattenpass på längden och tvären över bjälkarna. Ligger de inte i samma nivå gäller det att hitta den högstsa punkten. Det är den höjden hela golvet ska hamna i.
Dra ihop en brädstump och en bit spik-läkt med en skruv. Lägg en sträng PU-lim på regeln. Håll klossarna och vattenpasset mot reglen medan den skruvas fast i bjälken med 5 x 80 mm skruv var 30:e cm.
Skruva fast spikläkten mellan bjälkarna. Sätt dem med ca. 40 cm mellanrum, och skruva fast dem i bägge ändarna ned i reglarna med 5 x 80 mm skruv. Det ska sitta en spikläkt i båda ändarna in mot väggarna.
Nu ska brädornas placering mellan bjälkarna göras fast. Det gör du lättast med några brädbitar. Du ska också märka ut var värmeslangen ska gå. Strecka upp på bägge sidor av brädorna.
Såga till brädorna, och skruva fast dem i spikläkten med 5 x 60 mm skruv. Följ streckningen. Det är viktigt att brädorna är hyvlade på bägge sidor, så att de är lika tjocka, och plana på ovansidan.
Brädorna till vänster är sågade diagonalt, så att slangen kan vändas i en båge mot väggen. Till höger ska slangen passera bjälken. Fräs ett spår med överfräsen.
För att få bästa möjliga fördelning av värmen lägger vi värmefördelingsplå-tar av aluminium på golvet. Plåtarna ska passa i spåren mellan brädorna. Värmeslangen trycker vi sedan ned i plåtarnas spår.
Plåtarna är lätta att vika ner, du behöver inte använda verktyg för det.
Var noga med att spika fast plattorna som beskrivet nedan. Sätter du fast dem för hårt kan de inte expandera, och då riskerar du att golvet låter när du höjer och sänker golvvärmen.
Nu ska värmefördelningsplåtarna av aluminium läggas ut och spikas fast. De ska inte överlappa varandra - varken i ändarna eller i sidorna. Håll minst 5 mm avstånd mellan ändarna när du lägger plåtarnna i förlängning av varandra.
Dela plåtarna för hand. Varje plåt är försedd med två spår som är placerade så att den lätt kan knäckas av i tre olika längder. Det gör att du alltid kan få dem att passa i längden.
Spika fast plåtarna med pappspik, men***bara*i den ena sidan.** Slå i en spik i bägge ändar. Då kan spåret i mitten expandera fritt när värmeslangen pressas ned i spåret, och när värmen slås på.
Tryck ned värmeslangen i spåren i värmefördelningsplåtarna med foten, medan du rullar ut slangen fram och tillbaka över golvet.
Värmefördelningsplåtarnas ena sida ska gå in över bjälkarna, så att du undgår en kall remsa mitt på golvet.
Nu ska de styva fibergipsskivorna på. Det är de som ska se till att golvet blir så styvt att klinkerplattorna inte knäcks när de ligger ovanpå.
Fibergipsskivorna sågar du till med en sticksåg försedd med en klinga med hårdmetalltänder. Alternativt kan du använda en fogsvans (som du efteråt inte kan använda till någonting annat).
Skivorna ska limmas och skruvas ihop. Limmet ska fylla upp skarven hela vägen. Nästa dag får du därför skrapa bort det härdade överskottslimmet.
Lägg golvskivorna från vänster till höger. Såga av den fasade kanten på både den korta och den långa sidan av den första skivan. På de nästföljande skivorna sågar du av fasningen på långsidan.
Lägg lim på både kort- och långsidan. Limmet ska läggas på den avfasade kanten. Lägg två remsor; det är inga problem med dubbelöppningen på flaskhuvudet.
Lägg nästa skiva mot fasningen, så att skivorna hamnar tätt. Limmet ska vara så rikligt att det pressas upp i skarven inom 10 minuter. Det är viktigt för att få en stark fog.
Pressa med foten medan du drar i skruv, max. var 20:e cm. Skruvarna drar nämligen inte ihop skivorna i skarven.
Äntligen är golvet redo för det som var hela poängen: snygga klinkerplattor.
Här har vi valt 30 x 60 cm klinker, som läggs med genomgående fogar i bägge led och en fogbredd på 3 mm.
Det kräver att plattorna är kalibrerade. Det vill säga att de är skurna i exakta mått efter bränningen.
Både fixet och fogmassan ska vara av en flexibel sort (kolla förpackningen). För även om du använder styvt fibergips som underlag, bör du dubbelförsäkra dig med fix och fog som kan tåla minimala rörelser i underlaget.
Rita upp ett helt rakt streck på skivorna att lägga den första raden klinker efter. Lägg på fixet med en tandspackel, och lägg första raden klinker till linjen. Sätt kakelkryss på högkant mellan klinkerplattorna.
Starta på samma sätt vid den angränsande väggen, där linjen dragits vinkelrätt ut från första raden klinker. Till de kommande raderna drar du ut fix på golvet med tandspackeln till ett par plattor åt gången.
Lägg en platta, och pressa ner den ordentligt i fixet. Sätt ett kakelkryss i änden och två kakelkryss på långsidan. Har fixet pressats upp till golvytan ska det torkas av.
Vänta två dagar med att foga, så att fixet är helt torrt. Blanda fogmassa, och dra på den med kanten av en gummibräda. Gör detta i diagonala rörelser, så fylls fogen bäst och snabbast.
Vänta en halvtimma innan du torkar av, så har fogen oftast blivit så stel att du kan torka bort överbliven fogmassa från klinkern med en fuktig skumgummibräda.
Material
- Reglar 45 x 45 mm
- Spikläkt 28 x 70 mm
- Hyvlade brädor 33 x 118 mm
- 25 mm golvskivor, 50 x 150 cm (Fermacell)
- Golvskivslim (Fermacell)
- 22 mm skruv (Fermacell)
- Mineralullsisolering
- 5 x 60 mm och 5 x 80 mm skruv
- Klinker
- LIP Multi kakelfix
- LIP Klinkerfog
- LIP Multibinder
- Polyuretan-lim
- Värmefördelningsplåtar (aluminium)
- 20 mm Pex rör-i-rör
- Pappspik
Tidsförbrukning
Cirka 5 dagar plus torktid för ett rum på 20 kvm.
Pris
Cirka 500 kr/kvm (exkl. klinker).
Svårighetsgrad
Det är en fördel om du har lite gör-det-själv-erfarenhet. Var extra noga med att uppbyggnaden under fibergipsskivorna blir helt plan.
Ritning

Tips & Tricks
Viktigt!
Det är viktigt att fixet täcker minst 80 % av klinkern. Testa dig fram tills du hittar rätt storlek på tandspackeln. Här gav en 6 mm tandspackel full fästyta.
Tidningsartikel
Ladda ner tidningsartikeln
Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.


