Fönsterluckor du kan bygga själv

Luckor för fönstren kan vara både praktiska och dekorativa. Du kan enkelt bygga dem själv, och ge dem precis det utseende som passar ditt hus.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
700 kronor

Intro

Fönsterluckor har ett syfte

Från början var det bara på sydligare breddgrader man kunde se luckor för fönstren. Luckorna är nämligen ett bra sätt att hålla ljus och hetta ute under dagens varmaste timmar.

Nordiska arkitekter blev inspirerade av stilen de kunde se i bl.a. sydeuropa, och då blev fönsterluckor en del av även den nordiska byggstilen. Här fungerar de dock (bortsett från vissa exceptionellt varma sommardagar) primärt som dekoration.

Fasta eller öppningsbara luckor

Det dekorativa syftet blir särskilt tydligt när luckorna faktiskt inte kan stängas. Fönsterluckor som bara är monterade på fasaden bredvid fönstren är inte helt ovanligt i ett genomsnittligt villakvarter.

Men på flera ställen har luckor fönstren kvar en viktig funktion. Även om du kanske inte har behov av att stänga ute värmen så kan det vara praktiskt att stänga fönsterluckorna i andra sammanhang.

Fönsterluckor som inbrottsskydd

Om du har luckor som kan stängas kan du välja att förse dem med lås, så att de fungerar som skydd mot inbrott. Det gör livet lite mer besvärligt för inbrottstjuvarna, även om det naturligtvis inte kan garantera att ingen bryter sig in.

Klassiska nordiska luckor

I denna guide visar vi dig steg för steg hur du kan bygga fönsterluckor i klassisk nordisk stil. Det är alltså inte de sydländska jalusierna, utan en modell av lodräta brädor. Det behöver dock inte hindra dig från att bygga en modell med ett annat mönster. Har du lite erfarenhet av träarbete är det ganska enkelt att ändra designen, så att du får exakt de luckor du vill ha.

Det är bara fantasin som sätter gränser när du sätter luckor på sommarstugan. Det gäller bara att välja en lucka som passar i stil med stugan.

Instruktion

01
Förberedelser 3 Steg

1

Först mäter du fönstrets höjd och bredd (exklusive foderlister, alltså endast måtten A-D). Dra av någon centimeter så att det finns marginal att öppna och stänga luckan.

2

Mät och notera djupet innanför fönsterfodret. Det avgör senare hur gångjärnen ska fästas. Luckorna ska hamna innanför fodret när de är stängda för bästa funktion.

3

Såga till alla delar. Välj själv om det blir bäst med brädor som är 22 x 95 mm eller kanske 22 x 120 mm. Den egna smaken avgör. Vi väljer här 22 x 95 mm.

02
Sätt ihop luckorna 6 Steg

Eftersom djupet från fodret in till fönsterbågen bara är 22 mm måste gångjärnet fällas in. Om djupet överstiger 44 mm (tjocklek av lucka plus tjocklek av spikregel) skruvas gångjärnen utanpå luckan, vilket förenklar monteringen. Det förutsätter att standarddimensioner på virket används.

1

Mät gångjärnets tjocklek. Lägg märke till att vårt gångjärn är dubbelt så tjockt i den ena änden.

2

Gångjärnet ska fästas mellan luckan och spikregeln. För att få plats för gångjärnet måste du därför stämma ut i spikregeln. Rita runt gångjärnet och lägg till någon millimeter så att gångjärnet får plats.

3

Använd ett vasst stämjärn och stäm ut i träet längs strecken. Observera att det ska vara djupare där gångjärnet har dubbel tjocklek. TIPS: Om du har en handöverfräs går det lättare att göra urtag för gångjärnet.

4

I stället för att avsluta luckan i sidled med en bräda som är smalare än de andra, väljer vi att dela den sista brädan i två lika breda delar. För även om det är besvärligt att klyvsåga, så ser det snyggast ut att göra så här.

5

Gångjärnet placeras mellan luckan och spikregeln. Kontrollera att urtaget i spikregeln är tillräckligt brett och djupt, så att spikregeln ligger helt an mot brädorna i luckan.

6

Fäst spikregeln med skruvar genom gångjärnet ner i luckan. För att luckan senare inte ska sätta sig kompletterar vi skruvarna genom gångjärnet med ytterligare två 4,2 x 42 mm trallskruvar genom regeln ner i varje bräda.

03
Såga dekorationen 2 Steg

1

Våra nya fönsterluckor ska ha ett hjärta som enda dekoration. Vi vek ett papper på mitten och ritade sedan ett halvt hjärta. När papperet veks upp fick vi en perfekt mall att rita efter.

2

Hjärtat sågas lättast ut med sticksåg. Vi satte ett fintandat blad i sågen och ställde in en låg hastighet innan vi lät sågen göra arbetet. Efteråt finputsades kanterna med slippapper.

04
Montera luckorna 3 Steg

1

Håll luckan på plats. Använd ev. små träbitar eller plastbrickor för att lyfta upp luckan från fönsterblecket. När luckan sitter som den ska, trycker du upp karmdelen av gångjärnet i rätt läge och skruvar fast det på karmen.

2

Det ska naturligtvis vara lätt att öppna och stänga luckorna. För att de inte ska blåsa igen när du har öppnat dem, hålls de på plats av en hasp. Den fäster du på husväggen och i luckan skruvar du fast en skruvögla.

3

Stängt och låst. De nya fönsterluckorna gör det besvärligt för tjuvar.

Vi tyckte att det passade fint med ett hjärta som dekoration i de nya fönsterluckorna. Låt din fantasi avgöra hur dina nya fönsterluckor ska se ut.

Material

• 22 x 95 mm fi nsågat trä till luckor
• 22 x 70 mm fi nsågat trä till spikreglar
• Rostfria trallskruvar, 4,2 x 42 mm
• Gångjärn – efter tycke och smak
• Haspar (kasthakar) och skruvöglor
• Låsbeslag

Specialverktyg

• Ev. en handöverfräs

Tidsförbrukning

Två dagar till en liten stuga plus torktid för färgen.

Pris

Ett par luckor kostar 600-700 kr beroende på träslag och dimension samt vilka gångjärn och beslag du väljer.

Svårighetsgrad

Arbetet är relativt enkelt, men som alltid gäller det att vara noggrann så att luckorna kan öppnas och stängas utan problem.

Video

VERKTYG: Så här använder du sticksågen

I den här videon lär du dig allt om sticksågens möjligheter, blad och funktioner. Med rätt inställning kan sågen klara nästan alla uppgifter: figursågning, raka snitt, gerade snitt och snabba, grova kapningar. Och med rätt blad kan du såga i både trä, plast, metall och känsliga ytor.

Video

TIPS: Rent snitt med sticksågen

Video

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Fönster