Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Aldrig mer ruttna fönster

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Den nedre listen på fönstret, bottenglaslisten, utsätts för mycket vatten. Och oftast är det den som ger upp först, och ruttnar. Det är därför klokt att byta ut listen mot en glaslist i aluminium, som (nästan) har evigt liv. Då kan det regna bäst det vill, och du slipper lägga tid på underhåll.

Ruttna fönste

Byt ut den gamla glaslisten

Den gamla glaslisten är angripen av röta. Den har under årens lopp utsatts för många tusen liter vatten, och med tiden har färgen flagnat och underhållet eftersatts. Nu är det för sent.

Lösningen är att byta ut den mot en (nästan) underhållsfri aluminiumglaslist. Listen kan köpas hos en glasmästare eller i bygghandel i hela längder, som du enkelt skär till i önskad längd.

Vi har valt ett system från Dafa med speciella clips, men det finns många andra liknande lösningar.

Ruttna fönster

Den nedre glaslisten har ruttnat bort på grund av vatten och bristande underhåll.

Så byter du glaslisten:

Ruttna fönster

1. Skär bort den gamla listen. Ett snett snitt med ett multiverktyg garanterar att listen lätt kan plockas bort. Undvik att träffa fönstret!

Ruttna fönster

2. Bryt bort listen med ett stämjärn. Om listen spikats fast, ska spikarna avlägsnas i förväg.

Ruttna fönster

3. Mät upp för alulisten. Sätt ett monteringsclips under en bit alulist. Håll den mot fönstrets lodräta glaslist, och gör en markering.

Ruttna fönster

4. Skär försiktigt längs med markeringen. Det är lättast att använda ett multiverktyg, men om du är skicklig med stämjärnet, går det lika bra att använda ett sådant.

Ruttna fönster

5. Skruva fast monteringsclips i ramen. De måste pressas upp mot rutan, när de skruvas fast med 3 x 20 mm rostfria A4-skruvar. Klossarna sätts 5 cm från varje hörn och med 15-20 cm intervall.

Ruttna fönster

6. Tryck fast alulisten i monteringsclipsen. Alulisten sågas till på längden med en bågfil, och de vassa kanterna slipas. Nu kan listen sitta där i åratal, och leda bort regnvatten från fönstret.

Fönstrets mest utsatta list

Glaslist av trä ser man ofta på äldre fönster. Kanske bor du i ett äldre hus eller har en sommarstuga från 50-talet.

Den nedre och mycket utsatta glaslisten i trä blir nött och murken om den inte målas regelbundet. Alulisten håller sig underhållsfri i många år.

Ruttna fönster

Den nedre glaslisten utsätts för mycket regn. Därför är aluminium bättre än trä.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka