Intro
Instruktion
01
Ta bort dörren när den nya har kommit
3
Steg
Mät det gamla karmyttermåttet och beställ den nya dörren. När du fått dörren kollar du att den passar i öppningen. Det ska vara cirka 10 mm luft hela vägen runt så att du kan få plats för drevning.
Den gamla karmen sågas av och tas bort. Var försiktig så att du inte skadar väggen. Såga därför av karmen snett och i mindre bitar. Bryt loss karmen när du sågat av ev. spikar eller skruvar och ta bort fogen.
02
Den nya karmen monteras
7
Steg
När den nya dörren ska på plats är det klokt att först lyfta av dörren från gångjärnen och montera karmen. När karmen sitter både lodrätt och vågrätt kan dörrbladet hängas upp på gångjärnen och finjusteringen påbörjas.
När karmen sätts i öppningen börjar du med att fästa gångjärnssidan. Använd vattenpasset. Glöm inte att det ska vara en lika bred fog på båda sidorna av karmen. Fäst därefter låssidan av karmen och justera med skruvarna tills karmen sitter vågrätt och lodrätt.
Undersök först att underlaget är plant och vågrätt, där karmen ska monteras. Får du inte tröskeln vågrät så sluter dörren inte tätt. Kolla med en regel och palla ev. upp.
Ställ nu karmen på plats och justera den i öppningen med kilar som inte orsakar märken. Se till att karmen är lodrät på båda sidorna och kolla sedan att den också är lodrät på in- och utsidan.
Förborra för skruvarna i gångjärnssidan om det inte finns hål. Välj 14 mm borr genom karmen. Svensk standard föreskriver fyra fästpunkter; den första 19 cm nerifrån och sedan med 56,5 cm avstånd.
Förborra sedan för skruven i väggen. Är väggen av trä använder du en 5 mm borr, är den av tegel eller betong väljer du 10 mm stenborr eller hammarborr.
Karmen skruvas fast i väggen. Använd antingen en insexbits i skruvdragaren eller vänd skruvnyckeln till skruven och dra fast skruven med denna.
Nu är det dags att justera avståndet mellan karm och vägg. Till detta ska specialnyckeln vändas så att den endast drar den del av skruven som sitter i karmen. På så sätt kan fogbredden justeras.
03
Den invändiga fogen ska vara tät
3
Steg
På insidan pressar vi in en bottningslist mellan karmen och väggen. Den runda plastlisten väljs i en tjocklek som får den att fastna några millimeter in i fogen, där den utgör stopp för fogmassan.
En elastisk byggfogmassa trycks in i fogen på insidan av bottningslisten. För att karmen och väggen inte ska kladdas till maskerar vi först. Fogmassan klickas ut och ska fylla upp hela utrymmet.
04
Utvändigt i tegel och betong
4
Steg
En putsad fog är snyggast på tegelhus och är teknisk perfekt.
När du har bytt ut din ytterdörr för att skapa en fin entré till bostaden så känns det helt fel att rama in den fina dörren med enbart en gummifog eller skumband, som inte passar ihop med tegel. Den putsade fogen ser snyggast ut och blir en del av tegelfasaden. Blandar du fiber i fogen håller den dessutom längre.
Fogen drevas, dvs. den fylls igen med mineralull tills det endast återstår cirka 15 mm. Du kan också använda lindrev som bruket lätt fäster på.
Blanda ett putsbruk med fiber. Det får inte vara ett hårt bruk, vilket innebär att du snålar liten med cementen. Du kan ev. köpa färdigt bruk.
Fogen försluts i två omgångar. Låt det återstå cirka 4-5 mm av fogen efter första strykningen. När ytan är fast lägger du på återstående bruk. Använd fogslev och tryck in bruket.
05
Utvändigt i trä
2
Steg
Trälisten stoppar regnet.
Har du träväggar försluts fogen utvändigt med en trälist. Tryck fast ett expanderade fogband som tätar men släpper ut ev. instängd fukt.
Fogen drevas med mineralull som säljs i remsor (drevremsor). Isoleringen får luften att stå stilla fogen. Tryck inte för hårt.
Material
• En dörr med karm (B)
• Justerbara karmskruvar (C), t.ex. från Programa, ev. plugg
• Kilar av plast eller trä
• Bottningslist (F)
• Övermålningsbar fogmassa (G)
• Mineralull (E)
• Putsbruk m. glasfiber (J och H)
• Diffusionsöppet fogband (K)
• Täcklist (L)
• Ev. extra kantlist (M)
Ritning
Så här sätter du fast dörren
Genom att använda justerbara karmskruvar när dörrkarmen monteras har vi möjlighet att senare finjustera placeringen när dörren hängs på plats
Oavsett väggmaterialet ska du täta noga på insidan mellan karm och vägg. Fukt som stängs inne mellan karm och vägg ska ha chans att slippa ut via den yttre fogen.
A. Vägg
B. Dörrkarm
C. Justerbar karmskruv
D. Plugg i tegel/betong
E. Mineralull
F. Bottningslist
G. Elastisk fogmassa
H. Putsbruk med fiber, skikt 1
J. Putsbruk med fiber, 2:a skiktet
K. Diffusionsöppet fogband
L. Täcklist
M. Ev. extra täcklist
