Lås upp dörren utan nyckel

Kodlås och nyckelbrickor har använts i många år. Men naturligtvis ska det gå att låsa upp dörren med din mobiltelefon. De smartaste modellerna kräver inte ens att du tar upp mobilen ur väskan eller fickan. Det räcker att du närmar dig dörren.

Glöm allt om den tiden när dina barn kom hem och sa att de hade tappat nyckeln. Den moderna bostaden har förstås moderna lås och de finns i en mängd varianter från ganska enkla system till avancerade som kan styra all elektronik.

Det smarta med flera av de moderna låssystemen är att du kan installera dem själv. I varje fall så länge du har en modern dörr med ett modernt lås. Vissa avancerade lås ska dock en låsmästare installera.

I dag finns det i stort sett två system och båda finns i flera varianter.

Enkelt lås med batteridriven motor

Låsen i det enklare systemet sätts på insidan av ytterdörren som ersättning för vredet. En batteridriven motor ser sedan till att öppna eller stänga låset när du sänder en signal via Bluetooth med en kod från din smartphone. De nyaste låsen låser upp utan att du behöver sända en signal. De registrerar att du är i närheten.

Avancerat lås kräver nytt handtag

Det andra låssystemet kan också styras från telefonen men det är mer omfattande och kräver att du monterar ett nytt handtag med ett elektroniskt lås. Detta kan sedan byggas ut med tryckknappar eller rent av fingeravtrycksläsare. Det kommer hela tiden nya funktioner till låsen. De gör det omöjligt för en tjuv att öppna dörren från insidan, så han måste klättra ut genom ett fönster.

Vi har tittat på tre lås som finns på marknaden nu:

  • Danalock V2 SCANDI
  • Yale Doorman
  • Lockitron

Danalock v2 scandi 2 600 kr

Teknik: Styrs av din smartphone via Bluetooth. Enkel montering.

Funktion: Låser upp och låser dörren trådlöst. Kan kommunicera med andra smarta enheter.

Installation: Det tar högst några minuter att installera låset och programmera det.

Vår kommentar: Superenkel lösning som inte kräver att du tar upp mobilen. Låset registrerar att du närmar dig och låser upp. När du har kommit in låses dörren automatiskt. Tillåter att du ger tidbegränsad åtkomst för t.ex. hantverkare.

Yale doorman 3 000 kr

Teknik: Kan öppnas med kod, nyckelbricka och app från din smartphone. Kräver nytt handtag.

Funktion: Kan ingå i ett larmsystem från Verisure. Det går att ställa in fasta låstider.

Installation: Låset passar på moderna dörrar och du kan klara av installationen själv.

Vår kommentar: Låset är bra och det är avancerat. Nackdelen är att man måste använda appen på telefonen eller nyckelbricka - alltså ung. som en nyckel. Batteriet ska bytas från utsidan, men appen talar om när.

Lockitron 1 600 kr (180 dollar)

Teknik: Kan öppnas med hjälp av en app i mobiltelefonen. Fungerar inte på alla lås.

Funktioner: Monteras på insidan. Dörren kan låsas upp med nyckel från utsidan.

Installation: För lås med liten bakplatta. Avståndet mellan cylinder och handtag får inte vara för kort.

Vår kommentar: Monteringen på insidan av dörren är mycket enkel. Det krävs att låset är ett fallås för att systemet ska fungera. Än så länge krävs att man låser och låser upp med hjälp av appen. Nästa generation ska ha inbyggd sensor som gör att mobilen kan ligga kvar i fickan.

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Ytterdörrar