Glöm allt om den tiden när dina barn kom hem och sa att de hade tappat nyckeln. Den moderna bostaden har förstås moderna lås och de finns i en mängd varianter från ganska enkla system till avancerade som kan styra all elektronik.

Det smarta med flera av de moderna låssystemen är att du kan installera dem själv. I varje fall så länge du har en modern dörr med ett modernt lås. Vissa avancerade lås ska dock en låsmästare installera.

I dag finns det i stort sett två system och båda finns i flera varianter.

Enkelt lås med batteridriven motor

Låsen i det enklare systemet sätts på insidan av ytterdörren som ersättning för vredet. En batteridriven motor ser sedan till att öppna eller stänga låset när du sänder en signal via Bluetooth med en kod från din smartphone. De nyaste låsen låser upp utan att du behöver sända en signal. De registrerar att du är i närheten.

Redaktionen rekommenderar: Därför ska du byta ut din ytterdörr

Avancerat lås kräver nytt handtag

Det andra låssystemet kan också styras från telefonen men det är mer omfattande och kräver att du monterar ett nytt handtag med ett elektroniskt lås. Detta kan sedan byggas ut med tryckknappar eller rent av fingeravtrycksläsare. Det kommer hela tiden nya funktioner till låsen. De gör det omöjligt för en tjuv att öppna dörren från insidan, så han måste klättra ut genom ett fönster.

Vi har tittat på tre lås som finns på marknaden nu:

  • Danalock V2 SCANDI
  • Yale Doorman
  • Lockitron

Ladda ned artikeln och läs om de nya låsen innan du byter ut det gamla.