Sätt glas i och släpp in ljuset

De gamla avlutade spegeldörrarna av massiv furu är värda att bevara. De slipas och målas vita, och till sist ersätts dörrspeglarna med glas som släpper in ljuset.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 dagar
Pris
1.000 kronor

De avlutade furudörrarna hade vardera fyra speglar symmetriskt fördelade. När dörrarna var stängda blev det mörkt i denna del av rummet. Nu kommer det in mycket ljus i rummet, och det gör det från två håll.

Intro

Många gamla bostäder har en hopplös inredning med mångasmå rum, vilket ger mörka hörn och ytor. För att få in mera ljus i bostaden kan man riva en vägg eller två, men det finns enklare och inte så genomgripande lösningar. Sätt glas i innerdörrarna.

Här handlar det om gamla, massiva furudörrar med speglar, och de är sannerligen värda att bevara. Men den avlutade stilen hörde 70- och 80-talen till, så dörrarna målas vita, vilket också ger ett ljusare intryck. Den stora skillnaden kommer när speglarna (det heter partierna mellan ramdelarna) ersätts med klart, starkt glas. Speglarna är sällan limmade utan ligger i spår i ramen. Spåren fräses bort på ena sidan så att speglarna kan tas bort och ersättas med glas och nya lister, som håller glasen på plats.

När du sedan monterar glaset hålls de på plats av lister. De kan du antingen fräsa själv eller köpa färdiga beroende på hur bra du är med din handöverfräs.

Instruktion

01
Fräs ut speglarna 5 Steg

I en gammal, massiv dörr som denna sitter speglarna fast i spår i sidorna och upp- och nertill. För att få ut speglarna måste spåren ”öppnas” och det gör du genom att fräsa bort ena sidan.

När du har fräst bort den profilerade listen hela vägen runt varje spegel, kan speglarna knuffas ut från ena hållet. Resten av profilen utgör den fals, som fönsterglaset senare ska vila mot.

Spåren har sällan byggts upp av profilerade lister utan har frästs in i ramen, som är 10-15 cm bred. Spänn fast ett anhåll för fräsen på dörren, så att fräsen arbetar rakt. Här sätter vi en 6 mm not-fräs i vår handöverfräs.

1

Mät och markera var anhållet ska spännas fast och fixera det med ett par tvingar så att det sitter stadigt. Här har vi valt en 15 x 70 mm list.

Avståndet från anhållet till kanten på spegeln ska vara lika med avståndet mellan notfräsen och ytterkanten på handöverfräsens sula.

2

Håll fräsen mot anhållet. Anpassa fräsdjupet så att notfräsen inte går igenom både spegel och spår på den andra sidan dörren. Här är djupet 20 mm. Fräs noga flera gånger från hörn till hörn. Gör likadant på den andra sidan.

3

Flytta anhållet och fräs vinkelrätt mot de första spåren. Du ska göra precis på samma sätt som när du fräste de två ”lodräta” spåren. När du har fräst den tredje sidan trycker du ut spegeln och lyfter upp den ur det flärde spåret.

4

Fräs nu bort den sista kanten på den fjärde sidan, och även nu gör du på samma sätt som tidigare. Se upp så att du inte fräser för djupt, för den andra kanten behövs som stöd för glaset.

5

Hörnen mellan de fyra sidorna ska renskäras med stämjärn. Fräsen kan ju inte komma ända ut i varje hörn utan lämnar hörnen lätt runda. Du kan snabbt göra hörnen rätvinkliga om du använder ett vasst stämjärn.

02
Måla dörrarna 5 Steg

Om du vill måla dörrarna, så är det nu du ska göra det när gångjärnen har tagits bort och när glaset ännu inte har satts på plats. Då behöver du inte maskera utan kan måla på utan att det gör något om du målar utanför.

Börja med att grundmåla dörrarna och spackla dem sedan. Innan du fortsätter med färdigfärg ska du slipa med fint slippapper. För att få ett riktigt bra resultat finslipar du efter första färdigstrykningen. Då reser sig inte träet när du målar sista gången och ytan blir mycket slät och fin.

Du bestämmer själv vilken kulör du vill ha på dörrarna. Vi har valt vitt för vi ville ju att det skulle bli ljusare i rummet.

1

Tvätta alla ytor innan du målar. Om dörrarna någon gång har behandlats med olja eller vax måste du också avfetta dem riktigt noga med t.ex. trärens eller målarsoda. Skydda dina händer genom att använda gummihandskar.

2

Måla över alla kvistar med kvistlack. Då är det ingen risk att kvistarna svettas ut harts som sedan kan tränga igenom färgen. Även om dörren (och därmed kvistarna) är gamla, så kan de svettas när du målar om dörren.

3

Grundmåla när träet har torkat efter rengöringen. Lägg på ett tunt men täckande skikt och låt färgen torka enligt anvisning på burken. Akrylatfärger torkar snabbare. Passa också på att måla de lister som du ska spika fast.

4

Spackla igen repor, jack, skador och hål. Du ser dem lite lättare när du har grundmålat. Välj ett fint snickarspackel som torkar snabbt. Du ska ju måla dörrarna en gång till i dag.

5

Slipa dörren med fint slippapper, korn 150-180. Dammtorka noga och färdigmåla med halvblank eller blank färg. Glöm inte listerna, som också ska målas. Den sista strykningen får både dörrar och lister i morgon, när färgen har torkat.

03
Lägg glaset på plats 7 Steg

Först ska du ha målat både dörr och lister en andra gång med färdigfärgen, och färgen ska vara snustorr innan du fortsätter. Ta fram listerna och geringssåga dem så att de passar i storlek.

Du bör beställa glaset färdigskuret. Det är enklast och risken för att glaset skadas elimineras helt. Men du måste vara noggrann när du mäter. Glaset ska vara en aning mindre än det utrymme där det ska ligga. Det ska helst vara 5 mm kortare i längd och bredd.

Glaset läggs på tunna tätningslister så att det inte klirrar när dörren stängs. De kapade listerna förses med tätningslister och fästs på dörren med dyckertar.

1

Sätt fast självhäftande, tunna tätningslister på anslagsytan där glaset ska läggas. Fäst tätningslisterna så långt ut mot ramen som möjligt, så syns de inte när du har monterat de profilerade listerna.

2

Lägg glasen på plats i varje fält. Fördela luften runt glaset så att det blir lika mycket hela vägen runt.

3

Fäst tätningslister på baksidan av de prof lerade listerna. Fäst ett par extra bitar längs kanten, för då kommer de att se till att trälisterna inte tippar när de sätts på plats i dörren.

4

Förborra i de prof lerade listerna med 1,5 mm borr. Då kan du lätt slå i dyckerterna utan risk att de går in i glaset eller gnager mot det.

5

Tryck ner de prof lerade listerna hårt mot glaset och fäst dem. För att skydda glaset kan du lägga en tjock kartong eller pappskiva på glaset och låta hammaren glida på kartongen.

6

Med en spikdrivare försänks huvudena på alla dyckertar 1 mm ner i träet. Här gäller det att hålla stadigt i spikdrivaren, så att den inte slinker iväg och träffar det nyss isatta glaset.

7

Spackla skarvarna mellan trälisterna och alla spår efter spikdrivaren. Så snart spackelmassan har torkat bör du bättringsmåla med liten, fin pensel. Till sist monteras gångjärnen.

Material

Fönsterglas, härdat, 4 mm tjockt

Lister, 12 x 20 mm:

• Cirka 10 meter per dörr

Dessutom:

• List, 15 x 70 mm, till fräsanhåll
• Tätningslist, 2 x 8 mm, 20 m per dörr
• Dyckertar, 30 x 1,2 mm
• Trärens eller målarsoda
• Spackelmassa
• Kvistlack
• Grundfärg
• Färg, glans 40 eller högre

Specialverktyg

• Handöverfräs
• Bordcirkelsåg

Tidsförbrukning

3 dagar

Pris

1.000 kronor

Ritning

Video

VERKTYG: Så här använder du handöverfräsen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder handöverfräsen för att skapa perfekt finish när du arbetar med trä. Det finns ett otal olika frässtål, så du kan göra allt från snygga profilerade kanter och noter till dolda fogar och utfräsningar för gångjärn. Vi går igenom de olika sorternas frässtål och visar hur du använder dem.

TEKNIK: Skära glas

En glasskärare för 100 kronor klarar jobbet

TIPS: Stäng av värmen när du målar

TIPS: Slipp lösa penselhår i färgen

Tips & Tricks

Så här gör du nya profillister

Gamla spegeldörrar kan skilja sig åt betydligt när det gäller profiler på lister, speglar och ramar. Därför får du antingen köpa en list som passar i stil eller göra en egen list med din hand-överfräs. De flesta byggvaruhus har ett stort urval av lister även i tunnare dimensioner som kan användas. Väljer du att fräsa själv kan det göras på två sätt. Till bägge lösningarna behövs en profilfräs med 8 mm skaft.

LÖSNING 1

Fräs med den valda profilfräsen längs båda sidor av en 20 mm hyvlad bräda. Spänn fast brädan på ditt arbetsbord med tvingar medan du fräser.

Ställ in sågen så att den sågar av en 12 mm bred bit av brädan och för sedan brädan förbi klingan. Såga längs båda sidor. Fräs nu en gång till längs båda sidor och såga igen så har du fyra lister.

LÖSNING 2

Spänn fast din list mot en hjälpbräda. Här använder vi en 20 x 70 mm bräda och eftersom den är lika tjock som profillisterna står handöverfräsen plant.

Fräs nu längs kanten på listen med 8 mm profilfräs (bestäm själv profilen). Fräs först mellan tvingarna. Flytta sedan tvingarna och fräs färdigt längs resten av listen.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Dörrar