Byggbeskrivningar
Lätt
Svår
Genom att måla kassetterna svarta får du dem att “försvinna”, så att veden ser ut att sväva inuti hyllorna.

Genom att måla kassetterna svarta får du dem att “försvinna”, så att veden ser ut att sväva inuti hyllorna.

Hemligheten med effektiv och ren förbränning är torrt virke. Kluven barrved ska torka i minst ett år, lövträ helst två. Även om veden torkat till under 20 procent som rekommenderat, suger den under höst och vinter åt sig fukt.

Hämtar du virket direkt in till brasan ska fukten avdunsta och virket värmas upp, vilket både kräver energi och ger sämre förbränning. Har veden legat inne i några dagar får du lättare tändning, mindre sot, mer värme och lägre värmeräkningar.

Redaktionen rekommenderar: Är din ved tillräckligt torr?

Ved bör ha en fuktighet på under 18 %, innan du eldar med det. Annars uppnår du inte den optimala höga förbränningstemperaturen. Vått trä i kaminen ger mer rök, och tjära kan sätta sig i skorstenen, vilket höjer riskerna för sotbrand.

Därför rekommenderar vi, att du alltid kontrollerar så att din ved är tillräckligt torr, innan du eldar med det. Den mest säkra metoden är att använda en fuktmätare.

JUST NU: Du får 2 nr av Gör Det Själv och en 6i1 multidetektor med fuktmätare för bara 89 kronor. Du sparar 457 kronor!

Ja, tack: Visa mig det fina erbjudandet NU!

Här kan du se ett filmklipp på 6i1 multidetektorns sex olika funktioner.

Alltid torr ved på lager

Denna hyllan ser till att du alltid har varm och torr ved nära till hands. De två hyllorna med två kassetter vardera fungerar som så, att när du har tömt ett fack, går du ut i vedboden och fyller upp den tomma kassetten och ställer tillbaka den på plats.

Då kan veden i den få torka några dagar, medan du eldar från de andra kassetterna. Kassetterna ger god luftcirkulation runt veden, och det mesta skräpet blir kvar i boden.

Ladda ned hela artikeln och hämta en steg-för-steg-beskrivning till vedhyllan.