Stor vedbod med tre ingångar

Allan hade tröttnat på att elda med fuktig ved, och han ville bli av med skräpet på tomten. Därför byggde han en vedbod.

Den stora vedboden har tre ingångar och sex separata förvaringsutrymmen. Därför kan Allan alltid finna en lämplig plats för både stora och små saker och för fuktig respektive torr ved.

Innan Allan byggde den stora vedboden, låg det ved lite här och där på den stora tomten. Han hade ved under en presenning på gräsmattan. Han hade staplat ved i carporten, och den tog så mycket plats att bilen inte fick rum. Det var då Allan insåg, att om han skulle fortsätta att elda med ved, så skulle han skaffa en plats för förvaring av veden.

I själva verket ska ju en vedbod rymma all ved för två eldningssäsonger, för man lägger ju inte in 10–12 vedklampar varje gång man hämtar lika många i sin vedkorg, säger Allan och förklarar att det är därför som vedboden är så stor. Eller rättare sagt lång. För det var det mest diskreta sättet att bygga en vedbod på i Allans trädgård.

Vedboden, som har tre ingångar, består av fyra förvaringsmoduler. Varje ingång är så bred att man kan köra in med en skottkärra. De mittersta modulerna är 120 cm långa medan de två yttre är 80 cm. Och det är också så långt som Allan når med sina händer, när han står i gången vid det yttre rummet.

Konstruktionen är enkel. Vedboden består av 16 stolpar, som har grävts ner i den torra sandjorden. Ovanpå stolparna ligger två längsgående hammarband av reglar. Sparrarna, som takbrädorna fästs på, vilar på hammarbanden. Taket är av klinkprofilbrädor, som Allan köpte billigt. Sidorna har klätts två tredjedelar upp med liggande brädor med luft emellan. På så sätt luftas veden och torkar snabbt. På vintern yr det dock in lite för mycket snö, säger Allan. Men sidorna gör att vedboden ser rätt diskret ut.

LÄS OCKSÅ: Bygg ett läckert halvtak över vedtraven

12 frågor till allan

Var du tvungen att köpa nya verktyg till arbetet?
Nej, men jag lånade grannens elhyvel till fasadpanelen.

Vilken del var hårdast?
Att gräva ner stolparna. Det står många träd runt vedboden och därför fick jag slåss med många rötter.

Vad är du mest stolt över?
Idén med att de tre ingångarna. Det fungerar riktigt bra och jag kan alltid finna plats för extra kubikmeter ved.

Vilken är den bästa detaljen?
Det är de små bågarna över varje ingång. De gör att jag inte slår ihuvu-det, och medverkar till att vedboden inte ser tråkig ut.

Hur lång tid tog arbetet?
Jag vet egentligen inte eftersom jag arbetade lite då och då. En lördag grävde jag stolpar, en annan spikade jag panel. Jag skulle tro att hela arbetet tog 1,5 månad.

Hade du någon medhjälpare?
Nej.

Är din fru också nöjd?
Hon tyckte att det var skönt att bli av med allt skräp från tomten.

Blev det dyrare eller billigare än vad du hade räknat med?
Det blev inte dyrare, i varje fall endast obetydligt dyrare. Men jag blev överraskad över att det gick åt färg för mer än 800 kr - trots att jag hade köpt den på rea!

Skulle du göra något annorlunda, om du fick det?
Jag skulle ha gjort ett större taksprång. (Rent faktiskt har Allan förlängt taket sedan han blev klar.) Jag skulle nog också ha fortsatt med den liggande panelen högre upp, för att slippa snö i boden.

Har du ett gott råd till andra som vill göra något liknande?
Jag kunde ha sparat mycket tid och säkert också fått ett bättre resultat, om jag hade ritat detaljerna noga innan jag satte igång. Problemet är bara att idéerna kommer först när jag har satt igång att bygga.

Hur duktig är du, om nybörjaren får 1 och experten får 10?
7.

Vad blir ditt nästa projekt?
Jag håller på med ett snyggt skåp av ask. Det är tal om rent finsnickeri och varje liten detalj är viktig.

5 fina detaljer

Även om vedboden har en tämligen enkel konstruktion, krävdes det en del speciallösningar för att få den tillräckligt rejäl och funktionell.

Ovanifrån

Det var nödvändigt att gräva ner 16 stolpar, för att vedboden skulle uppfylla de krav Allan ställde och de funktioner han önskade.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Vedbod