Läsarnas bästa idéertill växthus

Gör Det Självs läsare är fulla av goda idéer och kreativa lösningar på vardagens små och stora utmaningar. Vi har samlat fyra som handlar om växthus.

Pelargonerna står i långa rader och i flera våningar. Alla växter får ljus och det är lätt att komma åt dem.

1. Trappstegshylla till växthuskrukor

"Det var från början en anledning till att få testa min nya kap- och geringssåg, men när jag upptäckte hur fort det gick, förvandlades den planlösa sågningen till strukturerat arbete. Resultatet blev en trappstegshylla till alla våra pelargoner.

SE OGSÅ: Allt om växthus

Själv tycker jag att hyllan blev riktigt bra och den kanske kan inspirera andra innehavare av växthus. Hyllan har snickrats så att den passar i växthuset, både i längd och bredd och så att den passar längs ena långsidan. Hyllan har fyra benpar som har trappstegsform och den har tre hyllplan. Konstruktionen gör att hyllplanen sitter förskjutna och därför kommer det ljus på alla tre.

Jag har tillverkat zinkbaljor i samma storlek som hyllplanen och allt material har kostat cirka 1000 kr (exkl. zinkbaljor).J.P."

Gör Det Själv växthus

Hylla är synnerligen praktisk i ett växthus. Hyllan är mycket stadig och har dubbla benpar överallt.

2. Från duschkabin till drivbänk

"När jag byggde om vårt badrum tog jag bort den gamla duschkabinen och ersatte den med en ny. Den gamla tog jag hand on och gjorde om till drivbänk.

Duschkabinen sågades itu där de två dörrarna möttes och delarna placerades på en ram av trä, som ligger på marken. Kortändarna (gavlarna) har klätts in. Vid varje gavel står en regel och mellan reglarna sitter en bräda som bär duschkabinens två halvor.

Det blir varmt i drivbänken som främst används till gurkor, sallat och tomater. Det är lätt att komma åt att rensa ogräs, vattna och skörda genom att lyfta dörrarna.P.Å."

Gör Det Själv växthus

Det är ett perfekt växthusklimat under dörrarna på den gamla duschkabinen som nu blivit en drivbänk.

Gör Det Själv växthus

Kabinens sidor vilar på en bräda som sitter på ett par reglar på bägge sidorna. Den översta avrundande skivan på gaveln kan öppnas så att värmen i drivbänken kan justeras.

3. Stormskadat växthus blev som nytt

"Vårt nästan nya växthus skadades svårt i en storm. Nästan allt glas blåstes ut och krossades. Det enda som var helt var takstolarna och sockeln.

Nu har jag renoverat växthuset och det har blivit ännu bättre.

Först murade jag en grundmur av lecablock och snickrade nya bågar av impregnerat virke till glaset. Ena gaveln murade jag upp i full höjd med en gaveltrekant av glas och slutligen snickrade jag en ny, stark dörr.A.H."

Gör Det Själv växthus

Efter renoveringen blev växthuset snyggare och mycket stadigare.

Gör Det Själv växthus

Stormen krossade de flesta sidorutorna i vårt växthus.

Gör Det Själv växthus

Ett nytt snyggt golv av marktegel fulländade ombyggnaden.

4. Miniväxthuset byggdes ut

"Jag köpte ett miniväxthus av den typ som ska monteras mot en yttervägg, och jag upptäckte snabbt att det var litet. Jag fick inte plats för mina såsäckar och det var knappt plast för mig i det.

Därför byggde jag ut växthuset genom att skruva fast 50 cm breda ramar på villan. Ramarna har samma höjd som växthuset och de försågs med fönsterglas. Som tak använde jag tre ramar av trä med genomskinlig akrylplast i varje, och en av ramarna kan öppnas så att jag kan vädra.

Taket tillverkades med en liten lutning för att regn- och smältvatten ska rinna undan och inte samlas längs fasaden. Miniväxthuset blev nästan 50 procent större och nu får jag plats för såsäckar, mig själv, lite redskap och vattenkanna.E.N."

Gör Det Själv växthus

Ett miniväxthus som ska placeras mot en vägg är inte så stort. Men om du förlänger det med bara 50 cm på sidorna blir det mer plats för planteringslådor. Ramarna, som förlänger det lilla växthuset, har monterats på huset med kraftiga vinkelbeslag.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Växthus och orangeri