Läsarnas projekt: Niels byggde ett fristående uterum:

Solställena på tomten skulle utnyttjas. Men Niels och hans fru insåg att det skulle kräva ett skuggande tak. Utseendet på uterummet bestämdes rent tillfälligt, arbetet är däremot noga planerat.

Det var för att få största möjliga glädje av ett de soliga ställena på tomten som Niels byggde sitt fristående uterum.

Konstruktionen skulle vara lätt. Det var Niels Larsen överens med sin fru om, när de funderade på att bygga tak med lägivande väggar på den solrika uteplatsen. Men de visste inte hur den skulle se ut. Inte förrän paret råkade få syn på en del av en paviljong i en tidning. Det gav inspiration och Niels satte sedan igång och ritade.

Han är byggnadssnickare och har dessutom en examen som konstruktör, och på sitt arbete har han datorer som kan göra ritningar 3 dimensionella. Det innebar att varenda liten detalj var genomtänkt och ritad innan Niels köpte en enda skruv. Även om han är snickare och konstruktör, var det knepigt att få en så lätt konstruktion som möjligt. Men lösningen blev att takskivorna och glaset ger stadga åt byggnaden, för den saknar takstolar och kryssförband.

Uterummet ska förlänga sommaren, och det gjorde det redan första året, för Niels blev inte klar förrän i oktober.

SE BYGGBESKRIVNINGEN: Bygg själv orangeri

12 frågor till niels

Var du tvungen att köpa nya verktyg för att bygga uterummet?
Nej, jag är ju snickare, så jag har alla möjliga verktyg. Jag lånade dock en gasbrännare till papptaket, och jag fick lov att låna hem en stationär fräs från jobbet. Med den fräste jag fönster- och dörrprofiler.

Vad var jobbigast eller svårast?
Det var att gräva ut för att få ett stabilt underlag. Men det fick jag min son och hans kompis till. De blev klara redan första dagen.

Vad är du mest stolt över?
Harmonin i bygget. De lätta spröjsarna och det lätta taket ger ett mycket luftigt och elegant intryck, tycker jag.

Vilken är den bästa detaljen?
Nockreglarna som stöttar hörnen av taket, och att hela taket har byggts utan takstolar. Det är svårt att välja en av dessa.

Hur lång tid tog det?
Grabbarna grävde hålet i början på sommaren, och hela bygget var klart i början på oktober. Jag har byggt på lediga stunder och har inte haft bråttom.

Fick du hjälp av någon?
Som sagt grävde sonen och hans kompis ut. Sedan smälte min bror på takpappen, för han visste hur man skulle göra. Resten har jag gjort själv och sonen har burit skivor.

Vad tycker din fru?
Hon är lika begeistrad som jag, även om hon hade sett exakt hur det skulle se ut på 3D-ritningarna. Vi har knappt hunnit använda uterummet än, så vi längtar till våren.

Blev det dyrare eller billigare än vad du hade räknat med?
Det blev precis så mycket som jag hade räknat med. Skulle jag ha anställt folk till arbetet hade det kostat minst 30000 kr.

Skulle du göra något annorlunda, om du fick det?
Nej, det tror jag faktiskt inte. Det finns inga hjul under fönsterpartierna för att listerna skulle vara smala. Det innebär att de ska lyftas för att kunna vikas undan, och vi får se hur irriterande det blir.

Har du ett gott råd till andra som vill göra något liknande?
Bara sätt igång!

Hur duktig är du, om nybörjaren får 1 och gör det själv-experten får 10?
Jag är ju snickare så jag ger mig en 10:a när det gäller träarbeten, men jag ligger mycket lägre när det handlar om att mura.

Vad blir ditt nästa projekt?
Badrummet ska moderniseras, och det innebär att badkaret ska ut, nytt kakel ska sättas upp osv. - men det blir inte i brådrasket.

Takskivor och glas ger styrka åt konstruktionen

Det traditionella sättet att bygga innebär användande av takstolar och kryssförstärkningar. Men Niels ville ha ett så lätt och luftigt utseende som möjligt på uterummet, så han hittade en annan lösning. Här är det plywoodskivorna på taket och glasen i fönster och dörrar som ger stabilitet - även om det blåser mycket.

Dörrarna viks ihop

För att uterummet inte ska bli för varmt kan väggarna öppnas.

Vikdörrarna har snickrats av 22 x 70 mm hyvlat trä och 33 x 44 mm lister. I dessa ramar har Niels satt 4 mm härdat fönsterglas. Alla delar har tappats ihop och sedan pluggats. Eftersom hela långsidan sitter ihop med gångjärn kan den öppnas och släppa in ljus och luft.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Växthus och orangeri