Drivhus som kan packas ihop över vintern

Det finns plats för både växter och en matplats i det här lilla drivhuset. Och när säsongen är slut packar du ihop det, så att det torrt och tryggt och kan hålla i många år.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 helg
Pris
3.000 kronor

Intro

Om du inte har så stor plats i din trädgård, eller bara vill ha ett mindre drivhus, hittar du en bra lösning här. Det finns gott om plats för växter på de inbyggda hyllorna - och myshörna med matplats trots dess storlek.

När säsongen är slut packar du ihop det, så att det står torrt och håller i många år.

Du kan bygga det på en helg - och materialkostnaden är cirka 3.000 kronor.

Genialiska detaljer

Här kan du se några av de genialiska detaljerna i det lilla drivhuset:

I den här byggbeskrivningen får du:

 • Steg-för-steg-beskrivning
 • Ritning
 • Komplett materiallista
 • Video

Instruktion

01
Ramarna byggs 8 Steg

Innan du bygger ramarna, som drivhuset består av, ska du ha skaffat det parasoll som ska utgöra taket. Det är viktigt att du har måtten på parasollet, eftersom ramarna ska anpassas till det - här har det sexkantiga parasollet en diameter på 235 cm. Parasollet ska sticka ut ca 10 cm över ramarna.

De olika ramdelarna kapas till och monteras på en vinkelrät skiva. Den ena ramen skiljer sig eftersom den ska innehålla en dörr. Det ska vara 0,5 cm luft hela vägen runt om dörren så att den är lätt att öppna och stänga.

1

Markera på ramsidorna (F) var tvärslåarna (A) ska placeras. Det görs enklast genom att spänna ihop alla de långa delarna med tvingar, när de har sågats till, och markera alla på en gång med vinkelhake.

2

Förborra på ramsidorna (F) för två skruvar vid varje fog. När du förborrar ser du till att träet inte spricker. Här förborras med 5-mm-borr.

3

Lägg ramdelarna (A och F) på en rätvinklad skiva. Det ger bra arbetshöjd och det är lätt att rätta in delarna så att ramen blir rätvinklig. Spänn fast delarna med tvingar när de ligger rätt.

4

Skruva skruvarna i de förborrade hålen så att tvärslåarna (A) sitter fast. Det ska fästas totalt fem tvärslåar (A) mellan de två lodräta sidorna (F) till varje ram. Använd två 5 x 60 mm-skruvar till varje fog.

5

Ramen (A och F) har nu monterats. När du har fäst skruvarna på den ena sidan lossas tvingarna och ramen knuffas ut mot sidan och rättas in efter skivan på den andra sidan. Skruva fast när delarna ligger rätt.

6

Gör ramen med dörren (C och D) enligt samma princip. Sätt upp en lodrät del (B) vid sidan om dörren samt tvärslåar (E). Dörramen fästs med 5 x 90 mm- skruvar. Räkna in 0,5 cm luft runt om dörren.

7

Markera var skivan ska placeras nederst på ramen. Det är en bra idé att göra en enkel mall så att du får önskat avstånd till kanten likadant på alla ramar. Här är det 3 cm.

8

Skivan (G) spikas fast vid ramen. Här används 1,8 x 40 mm-dyckert hela vägen runt om kanten med ett avstånd på ca 15 cm. När skivorna sitter längst ner på alla ramar stryks de två gånger med träskydd.

02
Drivhuset monteras och sätts upp 8 Steg

Vi sätter inte glas i drivhusets ramar utan en kraftig plastduk. Den fästs längs kanten så stramt som möjligt med häftklammer. Monteringen döljs med täcklister som både skyddar plasten och döljer klamrarna.

Ramarna ska sättas ihop med gångjärn - två på varje sida - så att alla ramarna hänger ihop och drivhuset står stabilt.

Parasollet fästs i ramarna med elastisk lina så att taket på drivhuset inte riskerar att lyfta när det blåser.

1

Fäst plast på ramarna med häftklammer. Se till att plasten sitter så stramt som möjligt. Därefter spikas täcklister (J och K) ovanpå.

2

Montera två gångjärn på alla ramar så att de kan skruvas ihop och står stadigt. Gångjärnen fästs i de lodräta ramsidorna (F) med 4 x 30 mm-skruv.

3

Sätt dörren i ramen med den extra lodräta läkten (B). Dörren fästs med likadana gångjärn som de som ska hålla ihop ramarna - ett gångjärn uppe och ett nere - vid B och C.

4

Sätt ihop ramarna parvis med gångjärn. Lägg upp dem så att de ligger helt plant och spänn fast dem med tvingar medan du skruvar fast två gångjärn med 4 x 30 mm-skruv vid ramsidorna F.

5

Nu ska drivhuset sättas ihop. Ställ ramarna så att de står ungefär där du vill ha dem. Underlaget ska vara så plant som möjligt - en terrass med plattor är perfekt.

6

Skruva nu fast de sista gångjärnen på de ramar som ännu inte sitter ihop, så att alla ramar är fästa vid varandra. Ett gångjärn uppe och ett nere blir bra.

7

Sätt upp parasollet när alla ramar har skruvats ihop och det monterade drivhuset har justerats i rätt läge. Parasollet ska helst sticka ut ca 10 cm över kanten.

8

Spänn fast parasollet med strama elastiska band. De fästs i änden av varje parasollarm och sätts runt om en krok som monterats vid sidoramen (F) ca 15 cm från den övre kanten.

03
De sista detaljerna 5 Steg

Hela vägen runt ramens tvärslår ska det sättas hyllor. De anpassas på längden så att de kan monteras ovanpå de vågräta tvärslåarna. Hyllorna fästs genom att borra ett hål genom både hylla och tvärslå och sätta i en bult som fästs med en vingmutter.

Vi gör också ett runt bord som fästs vid parasollstången med fyra vinkelbeslag och spikplattor. Hyllorna och bordsskivan målas vita precis som resten av drivhuset.

1

Fäst hyllor i drivhuset Fäst hyllor i drivhuset med bultar. Hyllorna sågas först till på längden, här 96 cm. Lägg sedan hyllan på plats och borra ett 10 mm hål genom hyllan och tvärslån i ramen och slå i en bult.

2

Skruva fast hyllan med en vingmutter när bulten har slagits i. Den superenkla monteringsmetoden gör det lätt att packa ihop drivhuset.

3

Montera bordet runt parasollet. Såga först till bordsskivan med en diameter på 60 cm, borra ett hål i mitten och dela skivan. Den sätts ihop igen med en spikplatta på undersidan och fästs med fyra vinkelbeslag.

4

Bordsskivan skruvas fast i vinkelbeslagen på parasollstången och de två spikplattorna som håller bordsskivan på plats runt om stången. Kom ihåg att anpassa höjden till de stolar som du ska använda i drivhuset.

5

Frodigheten är överväldigande i det lilla drivhuset med massor med blommor på hyllorna och tomater i jordsäckarna.

Material

45 x 45 mm-reglar:

 • 27 tvärgående (A) à 96 cm
 • 1 tvärgående (B), 181 cm
 • 2 dörrsidor (C) `a 180 cm
 • 5 tvärgående (D) à 53 cm
 • 3 tvärgående (E) à 28,5 cm

20 x 45 mm-ribbor:

 • 12 ramsidor (F) à 190 cm

10 mm OSB-skiva:

 • 5 skivor (G) à 48,5 x 100 cm
 • 1 skiva (H), 48,5 x 37 cm

8 x 45 mm-lister:

 • Lister (J) för att fästa plast, totalt ca 20 m

8 x 20 mm-lister:

 • Lister (K) för att fästa plast, totalt ca 25 m

Transparent vaxduk, 137 cm bred:

 • 6 bitar (L) à 1 m

Dessutom:

 • 1 sexkantigt parasoll, här med en diameter på 235 cm
 • 1 parasollfot
 • Ca 1,5 m elastisk lina
 • Skruvar: 4 x 30, 5 x 60 och 5 x 90 mm
 • Häftklammer
 • Dyckert, 1,8 x 40 mm
 • 14 kistgångjärn, 50 x 100 mm
 • (mätt utfällda)
 • 6 krokar
 • 1 dörrhandtag
 • 1 skjutregel
 • Heltäckande träskydd

Specialverktyg

 • Vinkelhake

Tidsförbrukning

En lång helg

Pris

Ca 3.000 kr inklusive parasoll.

Svårighetsgrad

Ett projekt där de allra flesta kan vara med.

Ritning

Multimedia

Multimedia

Video

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

Video

TIPS: Stoppkloss för kapsågen

Video

VERKTYG: Så här använder du skruvdragaren

I den här videon lär du dig allt om det mest populära gör-det-själv-verktyget. Förutom att skruva i skruvar och borra hål i många olika material, finns det massor av tillbehör som gör att du kan borra stora hål, skruva i franska skruv och spänna muttrar, försänka skruvar, slipa, polera och mycket mer.

Video

TIPS: Rätt längd på spik och skruvar

Video

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Bygga orangeri själv - så här gör du

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Växthus och orangeri