20 m² lyxorangeri för under 30.000 kronor

Vem drömmer inte om ett stort orangeri i trädgården med plats för både drivhusväxter och trädgårdsmöbler? Det här lyxorangeriet har byggts för under 30.000 kronor. Om drömmen ska gå i uppfyllelse till det priset krävs det att du bygger själv. Se här hur det kan göras.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 veckor
Pris
30.000 kronor

Intro

Tegelstenarna blev över från ett annat projekt och fönsterna köptes billigt från ett restparti. Men resultatet ångar ändå av lyx. Är du sugen på att gå på jakt efter återvinningsmaterial och restpartier så kan du själv bygga ett häftigt orangeri som inte behöver kosta en arm och ett ben.

LÄS OCKSÅ: Bygg själv orangeri i trä

Instruktion

01
Fundamentet 5 Steg

Orangeriet byggs på ett murat fundament som består av en sockel av skalblock gjuten i en ränna. Ovanpå muras en liten mur med bara fyra skift tegelsten och avslutas överst med en syll som trä- och glaskonstruktionen kan byggas på.

1

Gräv en ränna till fundamentet när du har mätt upp för orangeriets placering. Rännan här är ca 100 cm djup och lika bred som spaden är.

2

Sätt profiler i varje hörn. De så kallade profilerna är vinkelräta som ser till att orangeriet blir helt rakt. De slås i marken ca 15 cm från rännan så att man kan dra ett murarsnöre där fundamentet ska vara utan att snöret slår i profilerna eller något annat. Rännan fylls upp med betong, ca 30-40 cm.

3

Sockeln muras upp av skalblock när betongen har torkat i minst ett par dagar. Sockeln består av två skift skalblock eller fundablock som det också kallas. Skalblocken är enkla att rätta in efter snörena.

4

Hålrummet i skalblocken fylls med betong i den översta raden och jämnas till.

5

Fyra skift tegelsten muras ovanpå skalblocken. Ovanpå sätts en träsyll, 45 x 120 mm, som orangeriets träkonstruktion byggs på. I mitten grävs ett hål med sidor av skalblock.

02
Trästomme, tak och golv 5 Steg

Ovanpå det murade fundamentet byggs en trästomme med plats för stora, avlånga fönster. Orangeriets tak är en enkel konstruktion och får lutning genom att det höjs i den ena sidan. Det ger plats för små fönster över de stora. Därinne läggs golv av tryckimpregnerade trallbrädor.

1

Trästommen byggs. I varje hörn fästs en stolpe vid syllen. Stolparna förbinds på långsidorna med en bärlina högst upp. Bärlinan på den ena långsidan höjs 45 cm så att taket får lutning. Mellan fönsterramarna fästs stående reglar vid syll och bärlina.

2

Sätt i de avlånga fönsterna. Glaset är måttbeställt och sätts fast i fönsterramarna med glaslister. Glaset levereras med en skyddande film som enkelt tas bort.

3

Golvet läggs i orangeriet. Reglarna på 45 x 95 mm pallas upp på plattor på det packade underlaget. Reglarna sätts med 60 cm avstånd.

4

Golvet är trallbrädor som läggs med 6 mm mellanrum. Det ska också göras en lucka till förvaringsutrymmet i mitten.

5

Taket läggs på, här av 10 mm kanalplast som förhindrar att kondens bildas i orangeriet. Taket fästs vid reglarna och aluminiumprofiler sätts på sidorna.

03
Slutfinish 4 Steg

Gaveln på orangeriet är lite annorlunda med träpanel på den nedersta delen och mindre fönster ovanför. Inne i orangeriet byggs bänkar på båda långsidorna där det finns plats för självvattnande krukor. Planteringssäckar läggs på bänkarna med hål borrat till krukorna, så att de är lätta att vattna. Allt trä oljas in så att träet blir mer hållbart.

1

Träpanel sätts på gaveln. Här klinksätts panelbrädorna, där den övre brädan placeras lite utanför den underliggande brädan så att vattnet leds bort. Glas sätts på resten av gaveln enligt samma princip som de övriga fönsterna och med små, asymmetriska fönster i trekanten under det lutande taket.

2

Planteringssäckarna placeras på bänkarna på båda sidor där de självvattnande krukorna göms undan. Sätet på bänken är delat och sitter med gångjärn, så att det går att komma åt krukorna. Ett hål har borrats i bänken, så det är enkelt att komma åt och vattna krukorna.

3

Träet har strukits med transparent träskydd så att det håller längre - både in -och utvändigt. Över bänkarna sätts lister på båda sidor om reglarna, så att det är lätt att binda upp drivhusväxterna.

4

Orangeriet är ett utmärkt förvaringsutrymme när det inte växer något där inne.

Material

Tidsförbrukning

Ca 2-3 veckor om du arbetar koncentrerat.

Pris

Ca 30.000 kr. Priset har kunnat hållas nere bl a eftersom tegelstenarna blivit över från ett annat projekt, dörren är begagnad och fönsterpartierna köpts billigt som restparti. Det dyraste är kanaltaket som har kostat ca 12.000 kr med tillbehör. Trägolvet har kostat ca 4.000 kr.

Svårighetsgrad

Det krävs bra erfarenhet för att bygga det här orangeriet, där det ska gjutas fundament, muras och sättas fönster i sneda ramar.

Video

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

TIPS: Stoppkloss för kapsågen

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Växthus och orangeri