Uterum i byggsats

Påstående: Detta uterum kan byggas av en person på en vecka med hammare, vattenpass och skruvmaskin. Resultat: Det är sant – nästan ...

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 vecka
Pris
50.000 kronor

Intro

Det är säkert många som tycker att det verkar som en alldeles för stor och oöverskådlig uppgift att bygga ett uterum. Särskilt om enda hjälpen är en skruvmaskin och en vänlig granne.

Men arbetet kräver egentligen inte mycket mer av dig än att du skall tänka och arbeta logiskt, kunna förstå en bruksanvisning samt veta hur man drar i en skruv med en skruvmaskin. I dag kan man nämligen köpa uterum i byggsatser och då kommer stuprör, fönster, skjutdörrar, lister och andra delar i olika lådor - ända hem till din dörr - och samtliga delar passar ihop, om du bara följer medföljande monteringsanvisning.

Delarna har packats ner i numrerade lådor och du behöver i princip endast tre verktyg: hammare, vattenpass och skruvmaskin.

Uterummet kommer

Gör Så Här har följt en självbyggares arbete med ett uterum från Santex, som är Sveriges största tillverkare av monteringsfärdiga uterum och vinterträdgårdar.

Allt material är packat i lådor och kommer med lastbil från återförsäljaren ända fram till dörren (gäller hela landet). Trälådor, fönster och andra delar är inpackade i plast och lyfts in med kran från bilen. Om det är långt från gatan till den plats där uterummet skall uppföras så bör du nog skaffa bärhjälp för det är tunga delar.

Trädelar levereras alltid omålade och skall alltså målas på plats - före eller efter montering. Leveranstiden var cirka 6 veckor. En representant, den lokala återförsäljaren, kom på besök för att kontrollera alla mått. Det är en säkerhet för att uterummet skall passa till huset.

Mycket hjälp

Bruksanvisningen är viktig, och utan den kan det vara svårt. Vår läsare studerar alla anvisningar noga och beskriver handboken som »grundlig». Allt från de stora sektionerna till minsta vinkeljärn är numrerat, och om man bara följer bruksanvisningen, så kan man helt enkelt inte misslyckas, säger vår läsare till Gör Så Här.

Samma erfarenhet har den lokala återförsäljaren, som annars brukar få ett antal telefonsamtal från frustrerade självbyggare.

Den självsäkre typen får ofta problem med en byggsats, säger en av firmans återförsäljare.

Den självsäkre har inte tid eller lust att läsa monteringsanvisningen utan packar i stället upp allt på en gång. Bygget skall ju igång så fort som möjligt.

Men vår läsare säger att det inte behöver vara svårare att bygga ett uterum på 19 kvadratmeter än en garderob från Ikea - även om det sistnämnda också kan orsaka bryderier.

En hjälpande hand

Ibland bagatelliserar bruksanvisningen arbetet. Det gick t.ex. mycket bra att skruva fast två lodräta stolpar på huset och de passade på millimetern. Men nästa steg - att sammanfoga de två hörnsek-tionerna - krävde en hjälpande hand från både fotograf och skribent.

Dessa sektioner är tunga och om en man skulle sätta upp dem själv, skulle det nog behöva vara världsmästaren i tyngdlyftning. Men när väl sektionerna står på plats och fixerats med tvingar och en bräda, kan den första remmen läggas på plats. Resten av jobbet går lätt och kräver bara ett vattenpass.

LÄS OCKSÅ: Bygg själv orangeri i trä

Fin service

Det enda problem vår läsare råkade ut för var att ett par profiler till fönstren inte var målade ordentligt. Säljaren kontaktas och redan nästa dag kom säljaren med ett par nymålade profiler. Fin service, men en inspektion av allt levererat material är alltså nödvändig, och den skall man göra själv.

Det är 5 års garanti på uterummet och 10 års garanti på det isolerande kanaltaket.

Allt limträ är klassat efter omfattande tester av Statens Provningsanstalt.

Vår läsare säger att han använde flera verktyg men det var till förberedelsen av sockeln och till tätning mellan villataket och uterummet. Till själva monteringen klarar man sig med hammare, vattenpass och skruvmaskin - samt helst också en skruvtving eller flera.

Glaset i uterummet är belagt med ett ytterst tunt skikt tennoxid, som är fullständigt klart, och det gör att värmestrålningen reflekteras bort från uterummet. Det kan därför användas från tidig vår till sen höst och värmen gör att risken för kondens minskar.

Instruktion

01
Färdigblandad platta 12 Steg

Uterummet kan byggas på en befintlig sockel eller också gjuter man en ny bottenplatta. Detta golv kommer förresten också från uterumsleverantören. Det enda man skall göra med det är att hälla färdigblandad betong i ramarna.

Uterummet kommer som lovats en måndag förmiddag. Det kommer på lastbil med kran via återförsäljaren.

Det första man bör göra är att kolla att samtliga delar har levererats. Sortera sedan delarna så att du vet var du har dem.

Hörnsektioner och remmar görs klara. För att resa och tillfälligt spänna ihop de tunga hörnsektionerna fick vår fotograf ge en hjälpande hand. Det är det enda jobbet man inte klarar ensam.

Två kraftiga bjälkar, sågade på millimetern för att passa just denna villa, skruvas fast.

Både skruvar och pluggar medföljer, men du måste själv hålla med lämpliga borr.

Ett par aluminiumskenor och några skruvtvingar håller hörnsektionerna på plats. Med vattenpass kollas att de står vågrätt och därefter monteras sparrar och remmar.

Skenor till medföljande takskivor monteras.

Inte en millimeter behövdes sågas bort - allt passade ihop.

I leveransen ingick också en remsa fiberduk till tätning mellan villan och uterummet. Duken var anpassad efter just detta uterum.

När man beställer stuprör så medföljer både stuprör, hängrännor och beslag.

Detta uterum har synliga hängrännor men det kan levereras med dolda rännor.

Material

Uterummet i artikeln är av limträ och glas och är på 19,5 m2. Det kostade cirka 50000 kr inkl. leverans och allt som behövs medföljer. Du får utöver monteringsanvisningen också en video/dvd eller cd med stegför-steg-anvisningar i filmsekvenser och under bygget har du gratis hotline till återförsäljaren. Kompletta ritningar och bygglovsansökan brukar ingå i totalpriset.

Tidsförbrukning

1 vecka

Pris

50.000 kronor

Tips & Tricks

Dörrar och bjälkar kan bytas

Det isolerande kanaltaket levereras med 10 års garanti.

Skjutdörrarna är kompletta redan vid leverans och skall därför bara sättas på plats. Tillverkaren lämnar 5 års garanti på dörrarna.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Byggnader