Lekstugan dina barn kommer ÄLSKA

Det blir många timmars lek med den här byggsatsen. Den är lätt att bygga och består bara av fem enkla moduler. Trots det kan den byggas på flera olika sätt. Fönster och dörrar kan sättas var som helst, och taket håller för att barnen hoppar på det.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 helg
Pris
13 kr/m

Byggsatsen består av fem olika moduler. När barnen bygger kan de göra fönster, dörröppning och lägga tak.

Intro

Superlätt lekstuga

Denna lekstuga är ett superenkelt projekt som dina barn kommer ÄLSKA. Projektet är inte svårt, men det tar tid att mäta, såga ut och stämma ur alla jack.

Innan du sätter igång

Vi använder tryckimpregnerad trall med måtten 120 x 28 mm, men du kan även använda andra sorter eller dimensioner av brädor, så länge de är hyvlade. Kontrollera bara att impregneringen inte är hälsovådlig! Vi har valt att ha 60 cm mellan varje hack, men även här kan du ändra måtten. Det är heller inte så viktigt att måtten går jämnt ut med den brädlängd du använder. Restbitar kan användas till första- ochandramoduler. Den enda regeln är att hacken ska vara lite större än brädornas tjocklek. Om hacken blir för tighta kan de lätt knäckas, och brädorna kan heller inte separeras i fuktigt väder. Du behöver inte oroa dig för att konstruktionen blir för ranglig.

LÄS OCKSÅ: Bygg själv vindskydd - så här gör du

Den byggsats vi bygger här, består av 40 fjärdemoduler, 10 tredjemoduler, 10 andramoduler, 30 förstamoduler och 16 takmoduler. Det räcker gott till flera olika lekstugor och till många timmars lek. Men du kan så klart tillverka precis så många moduler du orkar - eller har trä till. :)

Instruktion

01
Allt markeras efter en mall 3 Steg

Vi börjar med att göra en fjärdemodul, som vi sparar och använder som mall till samtliga resterande moduler. Var noggrann med att mäta och markera enligt ritningen.

Kom ihåg att hacken på mallen ska vare en aning större, då du ritar linjerna invändigt i hacken. Om du är tveksam till om du ska såga innanför eller utanför linjen, så såga utanför. Det gör ingenting om hacken blir lite för stora. Men om de passar “för bra”, blir lekstugan svårare att bygga ihop.

1

Lägg mallen ovanpå en osågad bräda. Märk först upp längden, och rita ut det antal hack du ska använda. Åtta för en fjär-demodul, sex för en tredjemodul, fyra för en andramodul och två för en förstamodul.

2

Var noggrann med att dra linjerna hela vägen in i hacket på mallbrädan och helt in i hörnena. Det enda svåra med det här projektet är att du måste se upp så att hacken inte blir för små.

3

När du har ritat upp antalet hack som du behöver, tar du bort mallbrädan och mäter 7 cm ut från det sista hacket och ritar ut med vinkel och blyerts. Det är lättast att se på en förstamodul, som har har ett set hack.

02
Hacken görs med såg och stämjärn 6 Steg

När hacken är markerade ska de sågas i sidorna, och klossarna huggs av med ett skarpt stämjärn. Sågningen går lättast med en sticksåg, men en fogsvans fungerar också.

Om du mäter fel eller skadar en bräda eller ett hack så är det ingen större skada skedd. Stumparna kan alltid används till förstamoduler. Det är dem som används vid dörrar och fönster, och dem kan du nästan inte tillverka för många av. Det gör heller inte någonting om en bräda är skev; konstruktionen är inte stenhård.

1

Såga i bägge sidor av varje hack med en sticksåg eller en fogsvans. Se till att komma hela vägen in till linjen, så att hacket inte blir för kort.

2

Hugg av klossen med ett skarpt stämjärn. Vänd stämjärnet som visat för att få kanten så rät och skarp som möjligt. Lägg brädan på ett underlag som inte vibrerar, och som tål några hårda slag.

3

Såga ut klossar för takmodulerna. De är 6,7 cm långa och ser till att takmodulerna griper tag om väggarna. Det kan löna sig att såga alla klossar på samma gång.

4

Vi förborrar för två hål i varje kloss. Vi använder mallbrädan som underlag, då de två hacken i den passar perfekt. Du kan också bara borra ned i en träbit som ska slängas.

5

Var noggrann med att lägga klossen hela vägen ut i änden av brädan, och skruva fast den med två skruvar. Om den inte sitter precist kan takmodulen inte nå över en fjärdemodul. WWW.GDS.SE

6

I blött väder som här sväller träet, vilket gör det svårare att separera modulerna igen.

Material

  • 120 x 28 mm trall, 150 meter totalt
  • 64 stk. 4,0 x 45 mm skruvar

Specialverktyg

  • Kap-/geringssåg

Tidsförbrukning

En helg.

Pris

Ta den billigaste trallen på byggvaruhuset. Vi gav 13 kr. per meter. Totalt blev det 2.000 kr. inkl. skruvar.

Svårighetsgrad

Det är inte särkilt svårt, men det tar lång tid att mäta, såga och hugga ur alla hacken.

Ritning

Samma mått på alla moduler

De tre likadana avstånden går igen och igen på samtliga moduler.

Ett hack är 3 cm brett, avståndet till nästa hack är 60 cm, och avståndet till änden är 7 cm. Det är bara längden som förändras. Lägg till 63 cm (60 + 3) varje gång du går upp en modulstorlek.

En takmodul är 206 cm, precis som en fjärdemodul. På takmo-dulen skruvas en kloss på 6,7 cm i varje ände, så att den kan gripa tag om sidorna.

Samma mått på alla moduler

3D-modell

3D-modell

Lego lekstuga

Lekstuga i moduler med oändligt monteringsmöjligheter.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Bygg moduler

Fem enkla moduler, 4 x vägg och 1 x tak.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Byggs om och om igen

Modulerna sätts ihop och tas isär igen på ett enkelt sätt. De packas snabbt ihop efter användning.

Öppna 3D-modell

Video

VERKTYG: Så här använder du sticksågen

I den här videon lär du dig allt om sticksågens möjligheter, blad och funktioner. Med rätt inställning kan sågen klara nästan alla uppgifter: figursågning, raka snitt, gerade snitt och snabba, grova kapningar. Och med rätt blad kan du såga i både trä, plast, metall och känsliga ytor.

Tips & Tricks

3 tips som gör arbetet enklare

1

Använd kapsåg! Om du inte har en kap-/geringssåg, så låna grannens - eller utnyttja behovet till att övertala dig själv att köpa en. Det ska sågas riktigt många brädor, och med en kapsåg går arbetet betydligt lättare, och resultatet blir mycket bättre än med fogsvans.

2

Undvik att hugga i kvistar Om du har otur och det sitter en kvist i träet precis där du har markerat för ett hack, så låt bli att använda stämjärnet. Såga istället från bägge sidor med sticksågen. Det tar lite längre tid, men du slipper att hela hacket spricker.

3

Kapa av 5 cm Vanligtvis spelar små sprickor i ändträet ingen roll för en brädas hållbarhet, men när det som här ska sågas ett hack bara 7 cm från ändträet så är det viktigt att börja med att såga rent brädan. På bilden ser vi att den bit vi har sågat av kan knäckas hur lätt som helst.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.