Läsarnas bästa idéer: Bygg en bod till alltihop

Redskapsbod, lekstuga, vedbod, grillskjul... Oavsett vad du går och drömmer om har Gör Det Självs läsare ett bra förslag till dig.

Den mittersta delen av taket på båda sidor av nocken har lyfts och försetts med glas – också på sidorna.

1. Elegant skjul med takfönster

"När vi skulle bygga nytt skjul letade vi bland standardlösningar, men vi hittade inget som passade. Därför ritade vi en egen variant.

INSPIRATION: Bygg en snygg och praktisk redskapsbod

Det speciella med vårt skjul är att det har takfönster. På båda sidor av nocken har vi lyft upp taket en bit och lagt glas som tak och dessutom satt glas på sidorna upptill.

Fördelen med att släppa in dagsljuset via taket i stället för via fönster är att vi fick massvis av ledig väggplats i skjulet. Därför kunde vi sätta hyllor längs alla väggarna bortsett från en, där vi har hängt alla trädgårdsredskap.

Skjulets stomme är kraftiga stolpar och reglar och vi har klätt utsidan med klinkpanel. Taket vilar på takstolar och takfönstret har skapats av reglar monterade på takstolarna. Ovanpå taket, som är av plywood, ligger underlagspapp och shingel. M.J."

Bod takfönster

Det som lyfter taket är en regelstomme monterad på takstolarna. Tack vare glaset kommer det in extra mycket dagsljus i skjulet.

2. Fint och praktiskt skåp för småsaker

"Det finns inte många lediga kvadratcentimetrar i en kolonistuga och när som vi inte har en bod vid stugan måste man vara påhittig.

Vi har monterat ett skåp på en av ytterväggarna och där kan vi ha alla småsaker man normalt har i ett uthus. Skåpet ser ut som ett burspråk eftersom det har snickrats av samma trä som fasaden och till på köpet målats med samma fasadfärg.

I stället för dörr har vi monterat två småspröjsade fönster och man tror först att fönstren sitter på själva stugan.

Skåpet är 40 x 120 x 160 cm och har två träsidor, en botten och ett antal hyllplan. På framsidan sitter det liggande trä under fönstren. Som tak har vi använt korrugerade fibercementskivor. Knutarna har målats vita liksom knutarna på stugan. K.T."

Bod under halvtak

Det ser ut som ett burspråk med fönster, men det är i själva verket ett skåp som monterats på väggen till kolonistugan.

3. Redskapsbod på terrassen

"För att kunna sätta undan alla mina trädgårdsredskap har jag byggt en liten redskapsbod på terrassen, och boden har plats för både redskap, grill och andra saker som slang och munstycken.

BYGG SJÄLV: Världens minsta redskabsbod

Boden har uppförts med regelstomme som har satts fast i huset och på terrassen, och den står där utomhuskranen sitter, så kranen är nu i boden. Fasaden på boden är av samma slag som på villan för att bättre smälta in i omgivningen. R.S."

Bod på altan

Boden står på terrassen så det är lätt att få tag i sakerna.

4. Lekstuga med inbyggt förråd

"När jag skulle bygga en lekstuga till mina två grabbar tänkte jag igenom projektet noga för att komma på hur den skulle se ut och vad den skulle bjuda på.

Lekstugan skulle naturligtvis vara kvarterets häftigaste, men den skulle också vara praktisk. Resultatet blev detta piratskepp som även innehåller ett förråd och ett skärmtak.

I fören finns ett ”maskinrum” med plats för gräsklippare och andra redskap som snabbt kan sättas undan. På däcket finns roder och mast med piratflagga. Runt däcket finns ett räcke bortsett från där rutschkanan och nätet sitter.

I aktern finns en stor port eller lucka som kan fällas upp och låsas med en kedja till ett skärmtak och rummet innanför kan användas som förråd. Det tog någon vecka att bygga skeppet av värmebehandlat trä.. M.H."

Bod lekstuga

Lekstugan har byggts som ett piratskepp, men kan användas till mera än bara lek.

Bod lekstuga

I aktern kan en stor port öppnas. Porten kan låsas i uppfällt läge och fungera som tak och regnskydd.

Bod lekstuga

Fören på skeppet används som bod med plats för bland annat gräsklippare.

5. Smart grillhus kan rullas fram

"Jag har byggt ett litet hus och ställt det vid gaveln. Huset rymmer allt man behöver när man grillar.

På golvet står klotgrillen och på hyllorna ovanför finns diverse saker till grillningen. Huset är av trä och jag har lagt papp på taket av råspont så att det kan stå utomhus. Jag monterade hjul under huset så att det kan rullas fram. H.N."

Bod grill

Ett litet men praktiskt hus med allt man behöver till grillning.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Förråd