Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Världens minsta bod

Skriv ut Spara artikel

Även om din tomt är minimal så behöver du en bod för dina redskap. Snickra då en praktisk bod och häng den på en vägg. Boden rymmer mer än man kan tro.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
1.000 kronor

Intro

Det är hur lätt som helst att bygga denna redskapsbod. När du har sågat ut skivorna ska delarna skruvas ihop. Börja med ramen som består av sidor och mellanvägg, botten och bakstycken. Därefter monteras hyllplanen och avsluta med att montera dörrar och tak.

Taket är större än boden och ger därför bra skydd. Det kläs med takpapp som spikas och limmas fast. Vi använder plywood och skyddar den med olja och transparent lasyr. Då kan man se den fina ådringen i ytfaneret, men det är ju en smaksak för det går precis lika bra att måla plywoodskivorna. Då skyddas de bättre mot solens strålar.

Instruktion

Såga ut delarna

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Det är lättast att såga ut delarna med cirkelsåg och sågskena men det går bra även med sticksåg eller fogsvans. Kom ihåg att vända den snyggaste sidan neråt när du sågar, för sågspåret blir finare på baksidan. Såga ut sidor och dörrar så att ådringen går på längden. Det är viktigt om du inte målar efteråt. Om du inte vill såga själv kan du beställa skivorna sågade. Då går det extra snabbt att snickra redskapsboden.

Ett gott råd om du vill såga själv och inte får plats för de 120 cm breda skivorna i bilen: be att få 40 cm på bredden på varje skiva bortsågat. Då blir de 80 eller 82 cm breda och får plats i bilen.

1

Såga av sidorna och mellanväggen A. Sätt ett märke 15 cm från ovankanten och dra ett streck upp till motsatt hörn. Såga sedan av skivan längs strecket när den fina sidan vänds neråt.

2

Såga ett urtag i mellanväggen A både upptill och nertill. Urtaget ska vara 15 mm brett för att passa till bakstycket C. Nertill ska urtaget vara 10 cm långt och upptill 11 cm, för ovansidan sluttar ju utåt.

Delarna sätts ihop

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Innan du sätter ihiop delarna ska du mäta för placering av hyllorna. Det är lättare att göra nu.

Boden skruvas ihop med 50 mm skruvar och det är en fördel att förborra för dem. Visserligen spricker inte plywood så lätt när du skruvar 5 cm från kanten. Men det är lättare om du har förborrat, för då kan du hålla med ena handen och skruva med den andra. Då kan du ju sticka in skruvarna i hålen innan du sätter ihop delarna.

När du monterar hyllorna är det lättast att använda tvingar att hålla dem med. Det underlättar finjusteringen.

1

Markera för hyllornas underkanter på insidan av den vänstra sidan och mellanväggen 40, 70 resp. 100 cm från bottnen. Lägg skivorna med kanterna ovanpå varandra. Då kan du borra rakt igenom båda på en gång.

2

Sätt ihop de två sidorna A med bottnen B. Förborra i sidorna innan du skruvar ihop delarna. Det är lättast att sätta ihop delarna om du ställer sidorna på högkant på ett arbetsbord och skruvar fast bottnen på bordet.

3

Skruva fast det nedre bakstycket C på sidorna A och bottnen B. Dra i skruvarna cirka 8 cm från varandra.

4

Skruva därefter fast det övre bakstycket C. Dra in bakstycket ett par millimeter från den övre kanten på sidorna A så att taket sluter tätt mot sidorna.

5

Dags att fästa mellanväggen A. Vänd boden så den ligger på bakstyckena. Lägg ev. en hylla D mellan sida och mellanvägg så du kan pressa in mellanväggen mot hyllan och få rätt avstånd.

6

Sätt nu fast hyllorna D, en efter en. Stick in skruvarna i de förborrade hålen och sätt in en hylla så att underkanten sitter i nivå med strecket. Du kan ev. hålla ihop sida och mellanvägg med en tving medan du skruvar.

7

Bakstyckena C ska monteras på mellanväggen A både upptill och nertill, för att ge stadga åt boden.

8

Framstycket E skruvas fast på mellanväggen och sidorna A. Framstycket ska placeras cirka 1 cm under framkanten på sidorna så att takets undersida hamnar i nivå med framstyckets ovansida när det har monterats.

Dörrarna

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

1

Montera gångjärnen. Lägg boden ner och placera dörrarna F där de ska vara. Markera för tre gångjärn kant i kant med dörrarnas framsida. Förborra med 3 mm borr och fäst med 40 mm skruvar i dörren, 15 mm skruvar på sidorna.

2

Gör ev. en dörrhållare som kan hålla dörrarna stängda. Såga ut en bit på 3 x 8 cm och skruva fast den mitt på framstycket E. Runda av hållarens kanter så blir det lättare att vrida den.

3

Fäst handtag på dörrarna. Här använder vi ett par enkla handtag. Välj ett par som du tycker om eller fäst en kloss eller liknande som dörrknopp.

Taket

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Nu återstår endast taket. Även det gör vi av plywood, men det ska kläs med takpapp. Välj självhäftande papp och fäst den enligt leverantörens anvisningar. Själva har vi köpt remsor som egentligen används till takåsar. Har du annan takpapp hemma kan du använda den.

Tänk bara på att du ska lägga pappen med ordentlig överlappning om du inte kan täcka hela taket med en bit. Det är viktigt att takpappen viks ner runt kanten framtill för att regn och smältvatten ska ledas bort.

1

Fäst takpapp på taket G. Lägg den första biten längst ner. Se till att den sticker ut 5 cm hela vägen runt om. Vänd takskivan och skär vinkelrätt ut från varje hörn så att du kan ta bort en fyrkant. Då blir det lättare att vika in takpappen.

2

Vik takpappen runt kanten och spika fast den på baksidan med pappspikar. Om du har takmassa eller -kitt kan du stryka det på plywooden innan du spikar. Täta gärna kanterna med takkitt.

3

Lägg den översta våden med överlappning så att regn och smältvatten kan rinna undan. Spika fast den på baksidan på samma sätt som den undre våden. Skruva fast taket snett nerifrån med korta skruvar som inte får gå igenom pappen.

4

När du har hittat rätt placering för boden kan du ställa den på ett par lådor, så att du får bägge händerna fria att hålla vid själva monteringen.

Material

15 mm plywood:
• 3 sidor och mellanvägg (A) à 40 x 160 cm
• 1 botten (B), 40 x 80 cm
• 2 bakstycken (C) à 10 x 77 cm
• 3 hyllplan (D) à 38 x 40 cm
• 1 framkant (E), 5 x 80 cm
• 2 dörrar (F) à 40 x 135,5 cm
• 1 tak (G), 55 x 100 cm

Dessutom:
• Skruvar, 3 x 15, 4 x 40 och 4 x 50 mm
• Ev. lite längre eller kraftigare skruvar till upphängning
• Drygt ½ m² självhäftande takpapp
• Pappspikar
• 6 gångjärn med skruvar
• 2 dörrhandtag
• Grundningsolja och utelasyr/färg

Tidsförbrukning

1 arbetsdag.

Pris

Cirka 1000 kr för hela boden.

Svårighetsgrad

Det är lätt att bygga denna lilla redskapsbod.

Ritning

Så här byggs världens minsta bod

Boden tar ingen plats på marken eftersom den ska hängas på en vägg. Men den rymmer en hel del.

logga in eller köp tillgång för att se skissen

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Byggevejledning: Världens minsta bod
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka