Intro
Instruktion
01
Hörnen
5
Steg
Börja med att sätta upp hörnlisterna, som du sedan kan skjuta in den liggande panelen mot. Hörnlisternas skruvar försänks och döljs under pluggar. Det skapar ett elegant resultat. Du kan ev. köpa färdiga träpluggar (i olika träslag) men här görs de med hjälp av en borr som gör pluggar och en annan som gör hål.
Gör träpluggar med pluggborren. Du kan borra en hel rad pluggar på överskottet från en hörnlist. Gör dem rikligt långa och bryt loss dem med stämjärn eller skruvmejsel.
Borra hål för pluggarna i hörnlisten med den andra borren på max. var 50:e cm. Borra cirka 10 mm djupt. Borra sedan vidare i centrum med en 5 mm borr.
Håll hörnlisten på plats och fäst den med 5 x 100 mm skruvar. De är så långa att de når ända fram till och in i stolpen.
Hålen pluggas igen men stryk först lite lim varje hål och fördela med en bomullspinne. Stryk sedan lim på pluggarna och knacka fast dem i hålen.
02
Fasadpanel
6
Steg
För att få ett snyggt resultat är det viktigt att varje bräda kapas exakt och att skruvarna fästs i snörräta rader. Det klarar du av med en mall. Se också till att panelen sitter lika högt, alltså på samma nivå, på bägge sidor av ett fönster eller en dörr. Om brädorna inte är tillräckligt långa tvingas du skarva dem. Det ser bäst ut om skarvarna fördelas över hela fasaden utan något visst system.
Spänn fast ett snöre vågrätt som den första brädan fästs längs. Snöret spänns mellan två spikar som fästs under hörnlisterna. Brädans underkant ska följa snöret.
Gör en borrmall och använd den när du förborrar för skruvarna. Hålen sitter på en rad 40 mm från panelens underkant. Hålen på sidorna är för skruvning av kortändar.
Ta bort mallen och borra vidare i märket. Borren har en diameter på 5 mm och har försetts med en försänkare. Borren går precis igenom brädan.
Efter att ha övat lite lär du dig att försänka hålet exakt så mycket att det passar precis för den kullerförsänkta skruven.
Kolla för var tredje bräda om ovankanten är vågrät. Det är bäst att också ha ett långt vattenpass för att se att brädorna sitter på samma nivå på bägge sidor av ett fönster.
Material
- Fjällpanel (26 x 120 mm)
- Hörnlist, 42 x 42 mm
- Hörnlist, 30 x 30 mm
- Rostfria skruvar, 5 x 50 mm, med kullerförsänkta huvuden
- Uteskruvar, 5 x 100 mm
- Vattenfast lim
- Exp. fogband, 15 x 20 mm
- Olja för ädelträ
- Bottningslister och fogmassa
Specialverktyg
- Pluggborrsats
Tidsförbrukning
2-3 dagar för en bod på 18 m2
Pris
Det beror på det träslag du väljer: från 200 kr till 2500 kr/m2
Svårighetsgrad
För att det ska bli snyggt och tätt måste du vara noggrann när du kapar brädorna.
Ritning
Hörnets konstruktion
Hörnlisten E bearbetas med handöverfräs eller beställs på ett snickeri. Falsen på den trycks in mot spikreglarna B, som även är avståndslister. Hörnlisten fästs sedan med långa skruvar som går in i stolpen D i väggen. Skruvhålen pluggas igen näst listen har fästs.
A. Liggande fasadpanel
B. Spikreglar, 25 x 45 mm
C. Vindskiva, 9 mm gips
D. Stolpe, 45 x 95 mm
E. Hörnlist, 45 x45 mm

Fönster och dörrar
När du sätter upp panel runt dörrar och fönster så är det klokt att använda samma brädor som till panelen. Det är den bästa lösningen som ger snyggt resultat. Här låter vi dem sticka ut en bit från fasaden.
A. Fjällpanel
B. Spikreglar, 25 x 45 mm
C. Vindskiva av gips, 9 mm
D. Stolpe, 45 x 95 mm
E. Smygpanel och ”fönsterbleck” F. Fönsterkarm, här mahogny
G. Expanderande fogband
H. Gummifog och bottningslist
