Klä ditt hus med mahogny – och få en snygg fasad

Är det dags att byta ut panelen på villan? Och har du ett väl fyllt bankkonto så kan du välja ädelträ. Är du träfanatiker kommer du att glädja dig över fasaden varje dag. Det ser inte bara läckert ut – panelen tål väder och vind, och därmed har du en panel som håller sig exklusiv i många år.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 dagar
Pris
2.500 kr/m2

Intro

Ge ditt hus en fasad med längre livslängd

Du får garanterat inte bara kvarterets läckraste och mest exklusiva fasad. Den blir också den tjusigaste i hela stan och kanske den som håller sig fräsch längst.

Du ska bara komma ihåg att stryka panelen då och då med olja. Men smakar det så kostar det! En panel av äkta mahogny måste beställas på ett snickeri och då bör du räkna med att en fjällpanel (22 x 120) kostar upp till 500 kr per löpmeter.

LÄS OCKSÅ: Ytterpanel - Se alternativen här!

Använd rostfria skruvar och undvik missfärgningar på fasaden

Du kan emellertid slippa undan billigare om du väljer t.ex. cederträ eller afrikansk mahogny. Nöjer du dig med att sätta panelen på klink kan du spara ytterligare pengar och köpa panel för 200 kr löpmetern.

Alternativt kan du importera själv och det behöver inte vara så dyrt. Byggvaruhusen Stark säljer fjällpanel av mahogny för 225 kr och transporten med lastbil kostar cirka 6000 kr.

Allra billigast blir det att göra sin egen mahogny, s.k. roslagsmahogny. Den blandas av 1 del trätjära, 1 del linolja och 1 del terpentin (lacknafta) och kan strykas på allt sugande trä.

LÄS OCKSÅ: Få en vacker fasad med träpanel

Fäst hörnlisterna så att de blir osynliga

För att det ska bli riktigt elegant gäller det att du lägger tid på de små detaljerna. Du kan t.ex. låta smygpanelen runt fönstren sticka ut och göra pluggar så du kan täcka skruvarna i hörnlisterna. Alla spikar ska vara rostfria och de ska placeras i snörräta rader annars ser det slarvigt ut. Här har hörnlisterna fasats av på ett snickeri. Det kan du annars klara själv med en handöverfräs.

Det är de små detaljerna ...

För att det ska bli riktigt elegant gäller det att du lägger tid på de små detaljerna. Du kan t.ex. låta smygpanelen runt fönstren sticka ut och göra pluggar så du kan täcka skruvarna i hörnlisterna. Alla spikar ska vara rostfria och de ska placeras i snörräta rader annars ser det slarvigt ut.

Här har hörnlisterna fasats av på ett snickeri. Det kan du annars klara själv med en handöverfräs.

Instruktion

01
Hörnen 5 Steg

Börja med att sätta upp hörnlisterna, som du sedan kan skjuta in den liggande panelen mot. Hörnlisternas skruvar försänks och döljs under pluggar. Det skapar ett elegant resultat. Du kan ev. köpa färdiga träpluggar (i olika träslag) men här görs de med hjälp av en borr som gör pluggar och en annan som gör hål.

När du har gjort pluggar av träslaget och pluggar igen alla skruvhål kan man nästan inte se var du har skruvat.

1

Gör träpluggar med pluggborren. Du kan borra en hel rad pluggar på överskottet från en hörnlist. Gör dem rikligt långa och bryt loss dem med stämjärn eller skruvmejsel.

2

Borra hål för pluggarna i hörnlisten med den andra borren på max. var 50:e cm. Borra cirka 10 mm djupt. Borra sedan vidare i centrum med en 5 mm borr.

3

Håll hörnlisten på plats och fäst den med 5 x 100 mm skruvar. De är så långa att de når ända fram till och in i stolpen.

4

Hålen pluggas igen men stryk först lite lim varje hål och fördela med en bomullspinne. Stryk sedan lim på pluggarna och knacka fast dem i hålen.

5

Kapa pluggen när limmet har torkat. Om du använder ett vasst stämjärn kan du kapa pluggen plant med hörnlistens yta.

02
Fasadpanel 6 Steg

För att få ett snyggt resultat är det viktigt att varje bräda kapas exakt och att skruvarna fästs i snörräta rader. Det klarar du av med en mall. Se också till att panelen sitter lika högt, alltså på samma nivå, på bägge sidor av ett fönster eller en dörr. Om brädorna inte är tillräckligt långa tvingas du skarva dem. Det ser bäst ut om skarvarna fördelas över hela fasaden utan något visst system.

1

Spänn fast ett snöre vågrätt som den första brädan fästs längs. Snöret spänns mellan två spikar som fästs under hörnlisterna. Brädans underkant ska följa snöret.

2

Gör en borrmall och använd den när du förborrar för skruvarna. Hålen sitter på en rad 40 mm från panelens underkant. Hålen på sidorna är för skruvning av kortändar.

3

Ta bort mallen och borra vidare i märket. Borren har en diameter på 5 mm och har försetts med en försänkare. Borren går precis igenom brädan.

4

Efter att ha övat lite lär du dig att försänka hålet exakt så mycket att det passar precis för den kullerförsänkta skruven.

5

Kolla för var tredje bräda om ovankanten är vågrät. Det är bäst att också ha ett långt vattenpass för att se att brädorna sitter på samma nivå på bägge sidor av ett fönster.

6

Skarva brädorna på en spikregel med skruvarna på samma nivå. Här sätts de 15 mm från kortänden på varje bräda och brädorna har kapats vinkelrätt.

Material

 • Fjällpanel (26 x 120 mm)
 • Hörnlist, 42 x 42 mm
 • Hörnlist, 30 x 30 mm
 • Rostfria skruvar, 5 x 50 mm, med kullerförsänkta huvuden
 • Uteskruvar, 5 x 100 mm
 • Vattenfast lim
 • Exp. fogband, 15 x 20 mm
 • Olja för ädelträ
 • Bottningslister och fogmassa

Specialverktyg

 • Pluggborrsats

Tidsförbrukning

2-3 dagar för en bod på 18 m2

Pris

Det beror på det träslag du väljer: från 200 kr till 2500 kr/m2

Svårighetsgrad

För att det ska bli snyggt och tätt måste du vara noggrann när du kapar brädorna.

Ritning

Hörnets konstruktion

Hörnlisten E bearbetas med handöverfräs eller beställs på ett snickeri. Falsen på den trycks in mot spikreglarna B, som även är avståndslister. Hörnlisten fästs sedan med långa skruvar som går in i stolpen D i väggen. Skruvhålen pluggas igen näst listen har fästs.

A. Liggande fasadpanel

B. Spikreglar, 25 x 45 mm

C. Vindskiva, 9 mm gips

D. Stolpe, 45 x 95 mm

E. Hörnlist, 45 x45 mm

Hörnets konstruktion

Fönster och dörrar

När du sätter upp panel runt dörrar och fönster så är det klokt att använda samma brädor som till panelen. Det är den bästa lösningen som ger snyggt resultat. Här låter vi dem sticka ut en bit från fasaden.
A. Fjällpanel

B. Spikreglar, 25 x 45 mm

C. Vindskiva av gips, 9 mm

D. Stolpe, 45 x 95 mm

E. Smygpanel och ”fönsterbleck” F. Fönsterkarm, här mahogny

G. Expanderande fogband

H. Gummifog och bottningslist

Fönster och dörrar

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Byggnader