Byggbeskrivningar
Lätt
Svår
Om du låter smygbrädorna runt fönstret sticka ut lite från fasaden får du en läcker finish som är lite annorlunda.

Om du låter smygbrädorna runt fönstret sticka ut lite från fasaden får du en läcker finish som är lite annorlunda.

Ge ditt hus en fasad med längre livslängd

Du får garanterat inte bara kvarterets läckraste och mest exklusiva fasad. Den blir också den tjusigaste i hela stan och kanske den som håller sig fräsch längst.

Du ska bara komma ihåg att stryka panelen då och då med olja. Men smakar det så kostar det! En panel av äkta mahogny måste beställas på ett snickeri och då bör du räkna med att en fjällpanel (22 x 120) kostar upp till 500 kr per löpmeter.

LÄS OCKSÅ: Ytterpanel - Se alternativen här!

Använd rostfria skruvar och undvik missfärgningar på fasaden

Du kan emellertid slippa undan billigare om du väljer t.ex. cederträ eller afrikansk mahogny. Nöjer du dig med att sätta panelen på klink kan du spara ytterligare pengar och köpa panel för 200 kr löpmetern.

Alternativt kan du importera själv och det behöver inte vara så dyrt. Byggvaruhusen Stark säljer fjällpanel av mahogny för 225 kr och transporten med lastbil kostar cirka 6000 kr.

Allra billigast blir det att göra sin egen mahogny, s.k. roslagsmahogny. Den blandas av 1 del trätjära, 1 del linolja och 1 del terpentin (lacknafta) och kan strykas på allt sugande trä.

LÄS OCKSÅ: Få en vacker fasad med träpanel

Fäst hörnlisterna så att de blir osynliga

För att det ska bli riktigt elegant gäller det att du lägger tid på de små detaljerna. Du kan t.ex. låta smygpanelen runt fönstren sticka ut och göra pluggar så du kan täcka skruvarna i hörnlisterna. Alla spikar ska vara rostfria och de ska placeras i snörräta rader annars ser det slarvigt ut. Här har hörnlisterna fasats av på ett snickeri. Det kan du annars klara själv med en handöverfräs.

LADDA NED HELA ARTIKELN och läs mycket mer om hur du kan få kvarterets snyggaste fasad!

EXKLUSIVT ÄDELTRÄ TILL FASADEN:

Mahogny är ett hårt träslag med lång hållbarhet och det får en fin varm glöd om du oljar det. Mahogny är ett av de bästa träslag man kan använda eftersom det är så hårt och tål väder och vind. Även om det utsätts för allt från bitande nordanvindar och skyfall till stekhet sol och sommartorka så spricker det inte. Träet har en varierad ådring och ofta en djupt röd nyans skiftande till mörkbrunt – beroende på vilken variant du väljer. Men mahogny är också ett träslag som är dyrt, svårt att få tag på och som omfattas av handelsrestriktioner. Det är ett s.k. regnskogsträslag och handlas ibland med falska certifikat. Därför är det endast få importörer av mahogny i Sverige. Det finns emellertid upp till 500 arter av mahognysläktet och några är billiga, t.ex. kahya, som handlas av flera svenska importörer. FLER MAHOGNYVARIANTER:mahogni facadebeklædningSapeli mahogny (uppe t.h.) – Cuba mahogny (uppe t.v.)Honduras mahogny (nere t.h.) – Sipo mahogny (nere t.v.)