Klassiskt cykelskjul med enkel konstruktion

Du kan aldrig ha för mycket förvaring. Saknar du ett torrt utrymme för dina cyklar och trädgårdsredskap, så får du här beskrivningen på ett klassiskt skjul som både är snyggt och enkelt att bygga. Det är på knappt 6 kvm – det räcker för både cyklar och skottkärra.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
4 dagar
Pris
18.000 kronor
Klassiskt cykelskjul med enkel konstruktion

Cyklarna har fått en bra och torr plats i skjulet med plattor på golvet.

Intro

Skjulet har en superenkel konstruktion och är byggt av material som finns i standardsortimentet på de flesta byggmarknader. Så det är ett givet val för dig som ska bygga ett skjul för första gången.

De 5 klassiska materialen är:

    1. Stolpskor - för att förankra skjulet.
    1. Virke - till skjulets konstruktion och panel.
    1. Aluminiumprofiler - för avslutning runt kanten på taket.
    1. Takpapp - till själva takytan.
    1. Plattor - till golvet i skjulet.

Du får också en ritning med mått. Ritningen kompletteras med foton av de viktiga delarna – trästommen, panelen och taket – så att du kan se på foto hur byggprocessen ser ut efterhand.

Instruktion

01
De 5 klassiska materialen till ett skjul 5 Steg

De 5 klassiska materialen till ett skjul

Klassiska material till ett skjul

Allt material till det här skjulet är standardvaror på byggmarknanden, så det är lätt att få tag i. När du väljer klassiska material kan du under normala omständigheter snabbt sätta i gång att bygga ditt skjul, i motsats till om du väljer mer speciella material som först måste beställas hem.

Det är vanligt att använda tryckimpregnerat virke till byggen utomhus som ett skjul, eftersom det är mer motståndskraftigt mot röta och hållbarheten därför blir längre. Men om du av miljöhänsyn inte vill använda vanligt tryckimpregnerat trä, kan du mycket väl använda obehandlat trä som t ex lärkträ, som eventuellt behandlas med träskydd. Du kan också välja trä som är impregnerat med mer miljövänliga metoder, som t ex Superwood eller Thermowood.

Stolpskor

Stolpskor är ett superenkelt sätt att göra ett stadigt fundament till ditt skjul. Du kan välja stolpskor som är fastgjutna på betongplintar eller så kan du köpa “lösa” stolpskor som du själv gjuter fast i ett hål i marken som du fyller med betong. Den senare metoden är enklast, eftersom du slipper en del justeringsarbete som följer med den första metoden.

Virke

Lärkträ i tre olika dimensioner har använts till skjulet. 95 x 95 mm till hörnstolpar och syll. Till stående reglar mellan hörnstolparna, bärlina, takspärrar samt snedsträvor har använts reglar, 45 x 95 mm. beklädnaden består av 21 x 95 mm hyvlade trallbrädor.

Du kan också bygga skjulet av tryckimpregnerat trä, vilket är billigare.

Aluminiumprofiler

Om du sätter aluminiumprofiler runt taket kan du komma i gång fort med att lägga på takpapp. Aluminiumprofilerna går in en bit på själva taket, så det blir ett stort överlapp med takpapp som gör att vattnet inte kan rinna in under och läcka in eller få träet att ruttna. Nederst på profilen finns en droppnäsa så att vattnet leds bort från träfasaden.

Takpapp

Väljer du självklistrande takpapp går det snabbt att lägga tak på ditt skjul. Särskilt om du väljer takpapp på rulle istället för t ex takshingel, som också är självklistrande men mer tidskrävande att lägga, eftersom de är mindre. Det är viktigt att takpapp läggs med överlapp så att skarvarna blir täta och vattnet inte kan tränga ner till träkonstruktionen.

Plattor

Det är smart att ha ett rejält golv i ett skjul så att det inte tränger upp fukt från marken. Här har man valt 40 x 40 cm betongplattor som kantas av små gatstenar, ”knott”. Du kan också välja t ex marksten, tegel eller natursten. Underlaget bygger du upp genom att ta bort det översta lagret jord och fylla på med bärlager och sedan sättsand.

02
Så här monterar du skjulet 3 Steg

1

TRÄSTOMME

Stommen byggs upp runt fyra kraftiga hörnstolpar som förbinds nederst med syllar. Överst sitter en bärlina hela varvet runt med spärrar mellan, som sitter med ett avstånd på 77,5 cm. Mindre stolpar mellan hörnstolparna och snedsträvor ger bra stabilitet.

2

TAKET

Undertaket består av 15 mm takplywood som skruvas fast i spärrarna. Taket får en fin lutning när de främre stolparna är 195 cm och de bakre är 180 cm höga. Längs tre av kanterna sätts aluminiumprofiler, innan den självklistrande takpappen läggs på, med överlapp så att skarvarna blir täta.

3

BEKLÄDNADEN

Skjulet kläs med hyvlade trallbrädor av lärkträ. Brädorna sätts vågrätt med ett avstånd på 5 mm. De översta brädorna sågas till med sneda snitt som passar till takets lutning. Brädorna fästs med självborrande utomhusskruv, 4 x 50 mm.

Material

95 x 95 mm stolpar:

  • 2 stolpar (A) à 195 cm
  • 2 stolpar (B) à 180 cm
  • 1 syll (C), 310 cm
  • 2 syllar (D) à 170 cm

45 x 95 mm reglar:

  • 2 bärlinor (E) à 330 cm
  • 1 främre bärlina (F), 310 cm
  • 5 spärrar (G) à 151 cm
  • 3 stående stolpar (H) à 170 cm
  • 2 stående stolpar (J) á 177,5 cm
  • 6 snedsträvor (K)

21 x 95 mm trallbrädor:

  • Beklädnadsbrädor (L)
  • Täckbräda (M)

Dessutom:

  • 5 stolpskor
  • Takplywood, 15 mm, till 6 kvm
  • Aluminiumprofiler, 7 m
  • Takpapp på rulle, till 6 kvm
  • Utomhusskruv, 4 x 50 och 5 x 70 mm

Tidsåtgång

3-4 dagar

Pris

Ca 18.000 kronor

Svårighetsgrad

Konstruktionen är enkel, så det klarar de flesta av att göra. Och är det första gången som du ska bygga ett skjul är detta en bra start.

Ritning

Så här är skjulet byggt

Skjulets konstruktion är ganska enkel. Det stadiga taket av takplywood och snedsträvorna avstyvar skjulet och gör det stadigt.

Så här är skjulet byggt

3D-modell

3D-modell

Golv av betongplattor

Skjulet har betongplattor som golv, omgärdade av gatsten.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Stadiga punktfundament

Punktfundamenten är stolpskor fastgjutna i betong i plaströr som grävts ner i marken. Syllen fästs i stolpskorna – totalt 5 st.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Dubbla bärlinor

Den främre bärlinan består av två reglar – den ena har fästs mellan hörnstolparna, medan den andra sitter i kant med utsidan på de två hörnstolparna.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Snedsträvor förstärker konstruktionen

Det sitter snedsträvor mellan hörnstolparna och de mindre stolparna. De förstärker konstruktionen, så att skjulet blir så stadigt som möjligt.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Liggande panel

Skjulet kläs med hyvlade trallbrädor av lärk. Brädorna sätts vågrätt med ett avstånd på 5 mm. De översta brädorn sågas snett på längden så att passar till takets lutning.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Takpapp på taket

Undertaket består av 15 mm plywood som fästs i sparrarna. Taket får bra lutning när de främre stolparna är 195 cm höga och de bakre 180.

Öppna 3D-modell

Video

Stolpsko gjuten i rör

Då får du enkelt stolpskorna i våg och i linje med varandra

Video

Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

Video

Led bort vattnet från ändträet

Video

Takpapp i två lager

Med två självhäftande lager blir det helt tätt

Video

Skär enkelt genom takpapp

Video

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Cykelskjul