Bygg själv ett utedass

Ett utedass är praktiskt om du har t ex en stuga eller en kolonistuga där det inte finns tillgång till vatten eller avlopp. Du kan mycket väl bygga utedass själv, så att det både blir en fin, praktisk och miljövänlig liten byggnad. Här får du veta mycket mer om hur du kommer igång med att bygga utedass själv.

Har du en friggebod, en stuga, en bastubod eller en kolonistuga där det inte finns tillgång till vatten eller avlopp? Då är det läge för ett utedass.

Ett utedass är en praktisk toalettlösning i naturen som du enkelt själv kan bygga om du inte kan anlägga en vanlig toalett med spolning.

De flesta känner igen ett gammeldags utedass med ett hjärtformat hål i dörren. Det är en mysig liten byggnad som ofta byggs uteslutande av trä.

Det finns olika slags naturtoaletter, men vanligast och lättast att själv bygga är en mulltoalett där avfallet komposteras och tanken sedan skaa tömmas då och då.

Det finns idag flera moderna lösningar där den vanligaste nog är en torrklosett, som är en transportabel toalett som ofta används i t ex husvagnar. En sådan utomhus toalett ska tömmas en riktig toalett.

Utedass regler

Det kan finnas särskilda regler för att bygga utedass. Det är därför en riktigt bra idé att kontakta kommunen innan du sätter igång med ditt byggprojekt. Det kan t ex finnas tillståndskrav på grund av spillvattensförhållanden och tömning av ditt utedass, om du t ex väljer en mulltoalett.

Bygg själv utedass

Du kan mycket väl bygga utedass själv. Det behöver varken vara svårt eller dyrt.
Ett utedass är en hyfsat enkel liten byggnad som byggs i trä av några få material.

Det finns flera lösningar när du ska bygga utedass.

Du kan t ex köpa en utedass byggsats, där du får levererat alla delarna för att bygga ditt eget utedass. Du måste dock ändå köpa själva toalettstolen, t ex en torrklosett eller mulltoalett.

Med en byggsats får du ett modernt utedass, men det kommer också att bli den dyraste lösningen. Du kommer kanske inte heller kunna få det som du vill ha det, så att det passar med dina andra byggnader.

Du kan också bygga utedass från grunden helt själv. Det är den billigaste lösningen, och det måste inte vara så svårt.

Ditt utedass är en enkel byggnad med fyra väggar, golv och tak, och det hela byggs i trä.
Om du arbetar utifrån utedass ritningar kan det inte gå helt fel.

Det kan vara bra att rita ditt utedass i ett gratis ritprogram innan du sätter igång att bygga.

SE MER: Rita dina egna projekt i ett gratis ritprogram

Kom igång med att bygga utedass

Innan du sätter igång ska du ha koll på hur stort ditt utedass ska vara.
Det ska finnas plats för din utedass tunna eller din utomhus toalett.

Börja med att gräva ut till ditt utedass.

Bygg därefter grunden på ditt utedass. Det är viktigt att byggnaden står stadigt placerad på ett bra underlag av t ex plattor eller på ett fundament.

Du kan mycket väl bygga utedass så att det är både fint, praktiskt och miljövänligt. Du kan också bygga ett luktfritt utedass t ex genom att sätta in ett ventilationsrör eller något annat system som kan se till att frisk luft ventileras in och ut ur din byggnad.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Byggnader