Släta väggar med stil i badrummet

Nya bruk gör det lätt att dölja t.ex. en gammal kakelvägg bakom en putsad yta. Den ger tillsammans med ett nytt innertak det gamla badrummet en elegant och personlig stil.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 veckor
Pris
4.000 kronor

Intro

Modet ändrar sig hela tiden. För bara en generation sedan drömde alla om ett kakelklätt badrum. I dag är det många som hellre vill ha putsade eller släta ytor. Men problemet med att börja om, och risken att skada tätskikt eller missa en av de nya och hastigt tillkomna reglerna, gör att många drar sig för jobbet. Kaklet sitter kvar och då blir det knepigt att sätta personlig stil på badrummet, oavsett hur många gånger man målar om skåpluckorna eller byter handdukar.

LÄS OCKSÅ: När är det nödvändigt med våtrumsspackel?

Men med nya bruk är det nu möjligt att dölja den kaklade väggen bakom en ytputs, och så länge du behåller kaklet behåller du också tätskiktet bakom det och behöver inte oroa dig för fuktskador.

Slätt innertak med ångspärr

Här förändrar vi väggarna men innan vi ger oss på dem, skapar vi ett slätt innertak med gipsskivor som monteras under det gamla taket. Och vi förser taket med en ny ångspärr.

Både innertaket och de putsade väggarna målas sedan med en färg som tål fukten. Det blir förstås inte lika lätt att tvätta den putsade väggen som kaklet, men vi använder puts endast på de väggar som inte kommer att utsättas för direkt vattenstänk.

Instruktion

01
Den täta ångspärren 6 Steg

1

Den nya ångspärren fästs med ett fåtal klammer när vi har tagit bort det gamla innertaket och plockat bort alla spikar och annat som kan skada ångspärren. Våderna fästs längs med glespanelen.

2

Följande våder sätts upp med överlappning mot en bräda i glespanelen. Vi fäster ena långsidan först och därefter mitten på den andra långsidan innan vi slätar ut och fäster resten av folien.

3

Ångspärren limmas fast på väggarna hela vägen runt med ett speciallim. Vi lägger ut ett par sammanhängande strängar och pressar fast folien.

4

Folien skärs av någon centimeter ner på väggen och vi använder en bred spackel som mothåll. För att det ska gå snabbt och lätt har vi dragit fram ett nytt blad i kniven.

5

Överlappningen mellan två våder tejpas ihop hela vägen med specialtejp. Därefter fäster vi små tejpbitar på varje klammer så att det blir absolut tätt. Små sprickor och skador tejpas också.

6

Eluttag och ventiler tätas med kragar som är specialgjorda för ändamålet. Mitt i kragen finns en seg duk och när den skärs igenom klämmer den fast runt eluttaget eller röret.

02
Slätt innertak med en skiva 8 Steg

Ångspärren ser till att den fuktiga luften i badrummet inte letar sig upp i utrymmet ovanför, som här är en oisolerad vind. För skulle fukten komma dit, kan den orsaka skador.

Ångspärren sitter precis ovanför en fibergipsskiva. Den är ganska tung att arbeta med, men det räcker med en skiva för att få en stabil konstruktion, där man annars använder dubbla skivor om det är vanlig gipsskiva.

1

Fibergipsskivorna kan inte skäras med kniv, så vi sågar dem. Här använder vi en fogsvans och är medvetna om att den måste kasseras efteråt. Den duger i alla fall inte i trä efter att ha sågat fibergipsskiva.

2

Skivorna monteras med specialskruvar som ska försänkas i den hårda skivan. Vi har sågat bort spackelkanten längs väggarna och sätter skivorna 5-7 mm från väggen så att vi får plats för en akrylfog.

3

Följande skivor monteras med en förskjutning, så att det inte uppstår korsande skarvar. Vi fäster skivan på var 20:e cm och det krävs ett tryck för att försänka skruvarna.

4

Skarvarna spacklas igen med en särskild massa för fibergipsskivor. Först drar vi ut massan längs varje skarv för att vara säkra på att skarven fylls. Därefter drar vi spackeln diagonalt över skarvarna.

5

En remsa armeringsband pressas ner i den våta massan med en spackel. Därefter jämnar vi till skarven med den breda spackeln.

6

Vi måste spackla minst en gång till för att både skarvar och skruvar ska täckas fullständigt. När det är gjort fullspacklar vi taket, men då använder vi vanligt lättspackel som är lättare att arbeta med.

7

Taket slipas slätt med fint slippapper, antingen på kloss eller med maskin. Det är viktigt att vara noggrann för små ojämnheter syns tydligt om ljuset faller snett in mot taket. Till sist fogas runt om.

8

Taket målas två-tre gånger efter att det har grundats med en primer, vars uppgift är att hindra skivorna från att suga färg. Tack vare primern blir det lättare att få en alldeles slät och fin yta.

03
Puts på det gamla kaklet 9 Steg

När man har tröttnat på den kanske lite kliniska stilen med kakelvägg, så verkar det både onödigt och besvärligt att ta bort den. För det innebär att väggen ska byggas upp på nytt med tätskikt.

Men det är faktiskt inte nödvändigt eftersom det nu finns sega och elastiska bruk som fäster på alla underlag. Därmed kan vi putsa en kakelklädd yta och vi kan sätta nytt kakel utanpå det gamla.

1

Vi rensar bort så mycket som möjligt från väggarna. Vattnet stängs av så att vi kan ta bort de gamla kranarna. Eluttaget tas bort och dosorna förses med lock så att vi kan putsa hela väggen.

2

Kakelplattorna tvättas noga. Först tvättar vi bort det värsta med målartvätt och sedan tvättar vi med vatten. Till slut finslipar vi ytan för att vara säkra på att bruket ska fästa.

3

Kakelväggen finputsas med kakelfix. Vi drar ut det starka och smidiga fästbru-ket mycket tunt med en bred stålputsbräda, och vi är noga med att alla produkter kommer från samma tillverkare.

4

I fönsteröppningen skapar vi en plan yta som vi kan lägga kakel på. När vi tog bort de gamla plattorna skadades också putsen så vi kilar tillfälligt upp med en bräda för att få ett jämnt underlag.

5

När fästmassan har härdat (det tar ett dygn) putsar vi väggen mycket tunt. Putsen innehåller partiklar på 0,8 mm och kan läggas på i ett upp till 3 mm tjockt skikt.

6

Putsen filtputsas med en halvmjuk putsbräda efter 15-30 minuter. Ytan ska vara torr men fortfarande så mjuk att vi kan trycka märken i den med ett finger. Stora cirklande rörelser ger oss snabbt en fin yta.

7

Utvändiga hörn är alltid lite knepiga, och även om det bästa är att putsa båda ytorna mot ett hörn på en gång så får vi göra det i etapper. Det är lätt hänt att trycka ut bruk från en sida till den andra.

8

De nya kakelplattorna i fönsteröppningen läggs på plats när putsen har härdat på sidorna. Vi sågar varje platta snett i framkanten för att putsen ska täcka. Kanten på plattan rundas lätt av med slippapper.

9

Efter några dagar grundas och målas väggen, för putsen ska först få härda. Vi börjar med att grunda med en primer som gör att putsen inte suger så mycket, och sedan målar vi 2-3 gånger.

Material

Till innertaket:
• Ångspärrsfolie
• Ångspärrslim
• Ångspärrstejp
• Ångspärrskragar
• Klammer
• Fibergipsskivor, 90 x 120 cm
• Skruvar till fibergips
• Fibergipsspackelmassa med armeringsband
• Spackelmassa
• Akrylfogmassa
• Primer, standardtyp
• Färg avsedd för våtrum

Till väggarna:
• Kakelfästmassa, Profix från Alfix
• Primer
• Putsbruk, DuraPuds 703 från Alfix
• Färg avsedd för våtrum

Specialverktyg
• Omrörare och kraftig borrmaskin
• Breda spacklar
• Slipmaskin
• Murarverktyg

Tidsförbrukning

14 dagar. Arbeta med både tak och väggar samtidigt för det är långa torktider.

Pris

C:a 4000 kr för 8 m2.

Svårighetsgrad

Putsningen kräver ett visst handlag, och det kan du snabbt lära dig. Resten kräver noggrannhet.

Video

VERKTYG: Så här använder du giraffslipen

I den här videon lär du dig hur du använder den stora effektiva slipmaskinen till väggar och tak. Maskinens långa hals gör att du får stor räckvidd och därför klarar av allt arbete medan du står kvar nere på golvet. Det besparar dig mycket tid och kraft, när du ska slipa putsade väggar och spacklade tak.

Video

TIPS: Slipp skräp från rollern

Video

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Badrum