Slipp underhållet med ett trädäck av komposit

Det gamla trädäcket var ett söndrigt kaos, så vi gav det en rejäl uppryckning! Stommen förstärktes med fler golvreglar, och de gamla brädorna av lärk byttes ut mot komposit, som inte kräver något underhåll – och nu sitter alla brädor med dolda skruvar. Då kan trädäcket lätt klara sig i 10 år till.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
5 dagar
Pris
30.000 kronor

Intro

Det ser nästan ut som vanligt trä, men det är det inte. Komposit består av en blandning av träfiber och plast. Resultatet är ett material som är väldigt hållbart och samtidigt underhållsfritt. Komposit passar också till odlingslådor, inbyggnader och fasader.

Det behövs inte några specialverktyg när du ska såga till dina kompositbrädor, även om det inte handlar om vanligt trä.

Vi rekommenderar dock att du använder en cirkelsågseller sänksågsklinga med många tänder (minst 50) när du sågar till brädorna. Det ger snyggast och renast snitt.

LÄS OCKSÅ: Så använder du komposittrall

Så här illa såg det ut innan vi påbörjade renoveringen. Flera trallbrädor var helt genomruttna. De nya kompositbrädorna ruttnar inte.

Så här illa såg det ut innan vi påbörjade renoveringen. Flera trallbrädor var helt genomruttna. De nya kompositbrädorna ruttnar inte.

Instruktion

01
Stommen förstärks 7 Steg

Vi börjar naturligtvis med att ta bort de gamla trallbrädorna. Vi är försik-tiga, för golvreglarna ska nämligen återanvändas. Men avståndet mellan de befintliga golvreglarna är för stort. Därför gungade det när man gick på de gamla brädorna. Det problemet löser vi genom att sätta dit fler reglar.

De pallas upp i nivå med de gamla reglarna med hjälp av stenplattor och plastkilar.

1

Brädorna tas bort. De är fastspikade, så vi använder en kofot för att ta bort dem. Vi låter ett par brädor ligga kvar vid kanterna och mitt i, så att reglarna förblir stabila.

2

Vi röjer under trädäcket. Innan vi kan börja sätta nya golvreglar, tar vi bort jord och rötter under altanen.

3

De ny reglarna är på plats. Vi har fått brädgården att leverera direkt till dörren. Det behövs en hel del golvreglar till den stora altanen.

4

Reglarna pallas upp. Med stenplattor och plastkilar får vi upp de nya golvreglarna i höjd med de gamla. Avståndet blir som högst 40 cm.

5

Ett par gamla brädor fixerar altanen. Observera hur de gamla trallbrädorna håller stommen med golvreglar på plats medan vi lägger de nya.

6

Så är reglarna på plats. De sitter tätare än de rekommenderade 60 cm. Då slipper vi också flytta på de gamla golvreglarna.

7

Provläggning. Vi provar att lägga en bräda längs den yttersta kanten. Observera att det är dubbla golvreglar där trallbrädorna ska mötas. Då finns det mycket att skruva i.

02
Läggning av kompositbrädorna 9 Steg

Golvreglarna är på plats, vi har koll på nivåerna, och nu kan vi börja lägga terrassbrädorna. Vår altan går runt husknuten, och vi början med den mindre delen mot gaveln.

Monteringen ska vara dold. Därför använder vi T-clips, som passar in i den urfrästa noten i brädorna. Den yttersta brädan längst ut mot kanten ska dock skruvas i som vanligt, men därefter använder vi T-clips.

Så stora ska avstånden vara

När du bygger trädäck är det viktigt att ha samma avstånd mellan golvreglarna och mellan brädorna. Avståndet mellan reglarna ska vara mellan 40 och 60 cm. Om avståndet är större, gungar det för mycket när du går på brädorna. Mellan brädorna ska avståndet vara 5-8 mm. Det säkerställer att vattnet kan rinna av och inte samlar sig på eller mellan brädorna. Använd samma avstånd överallt - det ger ett harmoniskt intryck.

1

Skruva i en slutbräda. För att ha koll på altanen medan vi skruvar i brädorna, fäster vi en bräda i änden av golvreglarna. När alla trallbrädor är lagda, ska den brädan skruvas på sin plats.

2

Den första brädan skruvas i, så att den fluktar med änden av reglarna. Skarvarna ska förskjutas växelvis över det ställe där vi har skruvat två reglar kloss till varandra.

3

Clipsen skruvas i golvreglarna. Brädor och clips ingår i ett system som passar ihop. Clipsen ska inte skruvas i ända ner, förrän nästa bräda är på plats.

4

Tryck brädan på plats. Nu finns det brädor på båda sidor om clipset. När T-clipset skruvas ända ned i regeln, hamnar brädorna på plats.

5

Ändskarvarna kräver ett clip i både sidan och ändan. Lägg märke till att det finns två reglar där vi lägger skarvarna.

6

Arbetet går snabbt framåt. När vi förstått hur systemet med T-clips fungerar, går det lätt. Snart kommer vi fram till hörnet på huset och ska lägga brädorna på långsidan.

7

I båda ändar är det skarvar. Skarvarna är förskjutna, så att de inte kommer bredvid varandra. Första raden skarvas längst ifrån huset, nästa rad närmast huset osv.

8

Så når vi slutet. Vi har lagt terrassbrädor ändå ut i kanten av hörnet. På långsidan lägger vi också terrassbrädorna med förskjutna skarvar.

9

Altanens hörn kräver extra noggrannhet. Vi lägger brädorna och sågar av efteråt, så att det passar i hörnet.

03
Brädor och detaljer på långsidan 8 Steg

Nu tar vi oss an altanens långsida. Brädorna kan naturligtvis inte nå från den ena änden till den andra. Därför måste de skarvas på samma sätt som vid den första delen. Återigen har vi satt dubbla reglar där brädorna ska skarvas.

När brädorna är lagda, avslutar vi med att skruva fast en bräda längs kanten på reglarna. Dessutom ska det sågas ut plats för ett stuprör.

1

Vi börjar på nästa del. En bräda upp till altandörren låter vi ligga kvar. Den hjälper till att hålla reglarna på plats.

2

Skarven läggs. Vi skarvar i nära anslutning till dörren. Vi skruvar fast kantbrädan från början, så blir det lättare att lägga brädorna på plats.

3

Skarvarna passas ihop med den första delen. Altanen är så lång att det blir många skarvar, och vi passar ihop dem med skarvarna från den första delen.

4

Det går fort framåt. När vi väl kommit igång och har koll på hur brädorna ska skarvas, går det snabbt att lägga de sista brädorna.

5

Vi närmar oss slutet. Snart är vi ute där altanen slutar och gräset börjar. Vid kanten på reglarna skruvar vi fast en kantbräda, så att det blir en fin avslutning på altanen.

6

Det kan vara svårt att såga alla brädor i exakt rätt längd, särskilt när de ska kapas diagonalt. I stället kan man låta brädorna vara för långa och sedan såga alla samtidigt med en cirkelsåg eller sänksåg.

7

En bräda sågas till så att den går runt om ett stuprör. Vi använder en sticksåg och en hålsåg i borrmaskinen för att såga till brädan.

8

Brädan kan sågas till så snyggt att den passar helt perfekt runt stupröret. Vi har också bytt ut det gamla stupröret av plast mot ett nytt av zink.

Material

  • Terrassbrädor av komposit, 23 x 146 mm. Vi har använt 378 meter till den här altanen
  • Golvreglar i furu, 45 x 90 x 4.700 mm
  • Golvreglar i furu, 45 x 90 x 5.400 mm
  • T-clips. Vi har använt 12 paket med 100 clips i varje till den här altanen
  • Knudsen-kilar
  • Stenplattor

Specialverktyg

  • Kap-/geringssåg
  • Hålsåg

Tidsförbrukning

4-5 arbetsdagar

Pris

Vi har köpt material för 30.000 kr.

Svårighetsgrad

Projektet medför en hel del arbete, men det är inte speciellt svårt rent tekniskt.

Video

TEKNIK: Skarvning av trallbrädor

Gör skarvarna på en regel. Då blir de starka.

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

TIPS: Stoppkloss för kapsågen

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trädäck